Kina mener Norge baner vei for dem: – Dypt alvorlig og uansvarlig

3 weeks ago 14



Norge har som det første landet i verden åpnet for utvinning av havbunnsmineraler. Motstanden har vært stor.

For tiden går et søksmål i retten. WWF har saksøkt staten fordi de mener åpningen av området for havbunnsmineraler, er ulovlig.

Og midt oppi motstanden: En analyse fra Kina der Norge får skryt.

Havbunnsmineraler

  • Mineralene som finnes på havdypet trengs til produksjon av teknologi vi alle omgir oss med: mobiltelefoner, elbiler og datamaskiner. Men også våpenindustri.
  • Mineralene er med andre ord fryktelig verdifulle.
  • Men forskning viser at inngrep som følge av utvinning av havbunnsmineraler i verste fall kan bli slutten på alt liv som befinner seg i områdene som blir berørt.
  • Utvinning kan også føre til at radioaktive stoffer slippes ut, noe man ikke helt vet konsekvensene av.
  • Norge er blant de første landene i verden som har åpnet områder for havbunnsmineral-aktivitet.
  • Foreløpig har man hentet opp mineraler fra dypt vann kun noen få steder i verden, men en større utvidelse står på trappene. Derfor diskuteres det så mye akkurat nå.
  • Forskere, sivilsamfunn og flere stater har stilt seg sterkt kritiske til å åpne for så store inngrep i havområder vi vet veldig lite om.

Analysen, som VG har fått innsyn i, er skrevet av byråkrater underlagt det kinesiske departementet for naturressurser (MNR).

«Ekstremt kreativt»

De skriver blant annet at Norges regelverk for havbunnsmineraler er «ekstremt kreativt» og at det kan være til inspirasjon til for Kinas politikkutforming på området.

– Dette vil hjelpe Kina å oppnå gruvedrift på havbunnen så snart som mulig, står det i analysen.

 RegjeringenNorge har utlyst et havområde på størrelse med hele østlandet for mulig utvinning av havbunnsmineraler. Foto: Regjeringen

Kina legger vekt på Norges mangeårige arbeid for å få fart på utvinning av havbunnsmineraler. VG har tidligere skrevet om at Norge er et av få land som har jobbet for et internasjonalt rammeverk for havbunnsmineraler siden 2017.

– Det er verdt å lære av disse norske erfaringene, skriver byråkratene videre.

Analysen slutter med en sterk oppfordring om at Kina bør satse på havbunnsmineraler.

 Sokkeldirektoratet / SokkeldirektoratetEn sulfidprøve fra norske havdyp. Foto: Sokkeldirektoratet / Sokkeldirektoratet

Norge har flere ganger påpekt at det er land som Kina som nå leder an og har kontroll på verdikjedene. Norge kan gjøre seg uavhengig av Kina ved å selv utvinne havbunnsmineraler, er regjeringens argument.

– Risikerer å gjøre oss mer avhengige

Derfor reagerer opposisjonen på brevet som de mener viser at Norge har banet vei for at Kina.

– Vi risikerer å gjøre oss mer avhengige av Kina, ikke mindre, sier Lars Haltbrekken (SV).

Bilde av Lars HaltbrekkenLars Haltbrekken

talsperson for energi- og miljøpolitikk, SV

SV forhandler nå budsjett med regjeringspartiene Sp og Ap. De har stilt krav om at regjeringen skroter sine havbunnsmineral-planer. Avstanden mellom SV og regjeringen er stor.

– Norge står i fare for å bane vei for gruvedrift på havbunnen i Kina. Det er dypt alvorlig og uansvarlig.

Haltbrekken får støtte av Venstres Ola Elvestuen. Den tidligere miljøministeren har sagt at regjeringen opptrer som «en naiv døråpner for Kina».

– Kina ligger geografisk plassert for dominans, sier Venstres Ola Elvestuen.

– Handler om å si nei

– Men at Kina også vil utvinne havbunnsmineraler er vel ikke et argument mot at Norge kan gjøre seg uavhengige av dem ved å selv utvinne disse mineralene?

– Poenget er at Norge er en pådriver for utvinning i internasjonale farvann. Vi er de første som åpner for utvinning og det har betydning langt utover norske havområder.

Bilde av Ola ElvestuenOla Elvestuen

stortingsrepresentant, Venstre

Norge tok også en posisjon for havbunnsmineraler under de internasjonale forhandlingene som foregikk på Jamaica i sommer. Flere vestlige land, blant dem Sverige og Danmark, skrev under på et forbud mot utvinning av havbunnsmineraler før mer kunnskap er på plass.

EU er også sterkt imot industrien og har advart Norge flere ganger.

– For Venstre handler dette om at vi må si nei til denne industrien. Det handler ikke bare om utredningene i seg selv, men hvilken betydning norsk politikk har internasjonalt.

– Spikeren i kisten

Også Sofie Marhaug i Rødt reagerer.

– Regjeringen sier at det er geopolitisk viktig for Norge er uavhengige av Kina, men så viser det seg at tvert imot spiller vår politikk rett inn i hendene til kineserne, sier hun.

Bilde av Sofie MarhaugSofie Marhaug

energipolitisk talsperson, Rødt

– Dette er spikeren i kisten for regjeringens eneste rasjonelle argument for å utvinne havbunnsmineraler.

Hun mener det er påfallende at Norge promoterer havbunnsmineraler etter at Norge for to år siden tok initiativ til et krafttak for havet.

– Vi spiller en dobbeltrolle når det kommer til havet. Kina har merket seg at vi går i tet og at vi har kreativ omgang med regelverket for å komme i gang raskest mulig. Det er et kappløp jeg synes er flaut.

– Bryr seg ikke om Norge

Da regjeringen fikk gjennomslag for åpning av havbunnsmineraler, hoppet de bukk over støttepartiet SV. Flertallet på Stortinget ble landet i samarbeid med Høyre og Frp.

– Det har oppstått en unaturlig konflikt, sier Terje Halleland i Frp. Han sikter til motstanden mot åpningsvedtaket.

Bilde av Terje HallelandTerje Halleland

stortingsrepresentant, Frp

– Jeg ser ikke bort fra at Kina bruker den samme argumentasjonen som enkelte miljøorganisasjoner. Det kan de være tjent med, for å hindre norsk utvikling. Da kan Kina forsterke sitt forsprang, sier Halleland.

Uansett tror han ikke at Kina bryr seg nevneverdig om hva Norge gjør.

– Kina kommer til å være en pådriver på dette området, uavhengig av hva Norge gjør.

– Men Norge kan med sitt pionerarbeid være med å sette internasjonale standarder, sier han.

– Frigjør Europa fra kinesisk kontroll

Statssekretær Astrid Bergmål (Ap) viser også til at Norge kan vise vei for en mer bærekraftig utvikling ved å være først ute.

Bilde av Astrid BergmålAstrid Bergmål

statssekretær, Energidepartementet (ED)

– Alternativet er å overlate dette til Kina og åpne for kinesisk dominans, sier hun.

– Vi trenger mineraler for å lykkes med det grønne skiftet. I dag blir ressursene kontrollert av få land, noe som gjør oss sårbare, fortsetter Bergmål.

Hun er enig med Halleland i at Kina ikke bryr seg om Norge.

– Derfor er det helt meningsløst å snakke om Norge som en døråpner for Kina. Tvert imot: satsingen handler om å frigjøre Europa fra kinesisk kontroll.

Read Entire Article