KI-toget går. Er offentlig sektor klar for turen?

3 weeks ago 22



Publisert: 27.05.2024 01:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Kunstig intelligens (KI) er et tog man må hoppe på før det forlater stasjonen, skrev digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) i Aftenposten 14. mai. Metaforen har hun også brukt på besøk med kronprins Haakon i USA, hvor de blant annet nevnte KIs potensial til å løse globale utfordringer som klimakrisen.

Selv om KI er et kraftig verktøy, er teknologiens påvirkning på samfunnet mer kompleks enn det kan virke som.

Mye av begeistringen kan spores tilbake til aggressiv markedsføring fra store aktører. Når jeg tenker på tog, tenker jeg på en sikker og sparsom måte å komme frem på. Man vet hvor sporene ender, og hvor lang tid det tar. For tiden er KI hverken sikkert, sparsommelig eller godt nok forstått.

KI har utvilsomt et kraftig potensial som kan gi betydelige fremskritt i flere sektorer, men spørsmålet om det vil gjøre mer godt enn vondt, står ubesvart. Kan man hoppe på noe man ikke forstår?

Tross et enormt potensial er KI energikrevende og har begrensninger. Når modellene blir mer komplekse, blir det også vanskeligere å forstå beslutningene de tar. En nylig rapport fra Stanford påpeker at vi ikke har tilstrekkelig kontroll over disse aspektene.

Derfor må vi investere i forskning for å forstå modellene bedre, evaluere deres energiforbruk, og sikre at bruken av algoritmer er rettferdig og forsvarlig.

Tung nevner at hun har et mål: 80 prosent av offentlig sektor skal ha tatt i bruk KI innen 2025. Dette er et viktig mål for å få fart på utviklingen, men vi må sørge for realistiske forventninger til hva KI faktisk kan utføre. Debatten lener ofte mot ytterpunkter, at teknologien enten fryktes eller hylles.

KI er ikke svaret på alle problemer, men et verktøy som kan hjelpe oss å finne svar. For å dra nytte av KI på en ansvarlig måte må vi ha et balansert perspektiv som gjør oss i stand til å utnytte potensialet.

Michael Alexander Riegler

Sjefforsker på kunstig intelligens, Simula Metropolitan Center for Digital Engineering

Read Entire Article