– Kan stå igjen som en kjempetabbe

1 month ago 32



Valget i USA har vært en berg-og-dal-bane allerede – og det er fortsatt 91 dager igjen til valget.

Vi er ikke engang kommet til oktober – måneden da mange valg er blitt avgjort av det som er blitt kalt «October Surprise».

I år har overraskelsene kommet på rekke og rad: Fra Joe Bidens debattfadese der han fremsto som en sjuende far i huset, til skuddene mot Donald Trump og at Biden til slutt trakk seg.

 Andy Clayton-King / AP / NTB
OMKRANSET: Guvernørboligen til Tim Walz er omkranset av pressen etter at han ble valgt til visepresidentkandidat. Foto: Andy Clayton-King / AP / NTB

Trump overrasket mange da han valgte det som er beskrevet som en kopi av seg selv, før Kamala Harris plutselig ble Demokratenes kandidat.

– Risikabelt

Hun har overrasket på målingene – og også nå som hun har valgt guvernør Tim Walz fra Minnesota som visepresidentkandidat.

Det er blitt beskrevet som dristig av USA-eksperter som Sofie Høgestøl. USA-ekspert Hans Olav Lahlum går lenger og mener det kan ende opp som en stor tabbe.

– Overraskende, men ingen sensasjon, sier Lahlum til TV 2.

 Oskar Hammer Garrod / TV 2
OVERRASKET: USA-ekspert Hans Olav Lahlum mener valget til Kamala Harris kan ende opp med å bli en kjempetabbe. Foto: Oskar Hammer Garrod / TV 2

Han påpeker at Walz var nevnt som en av favorittene, men likevel av mange sett på som den minst aktuelle. De to andre – Josh Shapiro (Pennsylvania) og Mark Kelly (Arizona) – er begge fra viktige vippestater i henholdsvis rustbeltet og solbeltet.

Særlig Pennsylvania er en viktig vippestat. Vinneren av hver delstat får et antall valgstemmer som henger sammen med størrelsen på befolkningen. 

 Adam Bettcher / AP / NTB
MAKKERE: Kamala Harris og Tim Walz blir Demokratenes kort i valget. Foto: Adam Bettcher / AP / NTB

I Pennsylvania får vinneren 19 slike stemmer.

– Siste nytt fra prediksjonsmodellene var at hvis Demokratene vinner Pennsylvania, er det 91 prosent sjanse for at de vinner valget. Hvis de taper den staten, er det 96 prosent sjanse for at Republikanerne vinner, sier Lahlum.

Kan være en tabbe

En visepresidentkandidat fra Pennsylvania – som i tillegg er populær – ville ha gitt Demokratene viktig drahjelp i delstaten.

– Jeg synes de prosenttallene er vel høye, men Pennsylvania er den største og klart viktigst av vippestatene i år. Når den også ligger i rustbeltet der andre vippestater er aktuelle, skal det veldig mye til for at man ikke velger den kandidaten. Det er et veldig aktuelt scenario nå at Demokratene kan tape valget fordi de taper Pennsylvania, sier Lahlum.

Hvis det skjer, er det lett å peke på valget av visepresidentkandidaten.

 Simen Løvberg Sun / Det kongelige hoff
MØTTE SONJA: Tim Walz er fra en delstat der mange har norske aner, men han skal ikke ha det selv. Han har imidlertid møtt dronning Sonja. Foto: Simen Løvberg Sun / Det kongelige hoff

– Hvis det ender med at de taper valget fordi de gjør det dårlig i rustbeltet, vil det stå igjen som en kjempetabbe at de ikke valgte denne populære kandidaten fra Pennsylvania, sier Lahlum.

Den andre aktuelle kandidaten – Mark Kelly – er fra Arizona, som ligger i solbeltet. Det er en region som strekker seg langt, og som har viktige vippestater som nettopp Arizona og Georgia.

Tror Trump er lettet

Lahlum tror Donald Trump og hans kampanje nå er lettet over at det ble Walz som står på valgseddelen sammen med Harris.

– Da Trump vant i 2016 var det blant annet med knepne seire i Pennsylvania og i rustbeltet. Det får han en bedre sjanse til å gjenta nå, sier Lahlum.

 Carolyn Kaster / AP / NTB
LETTET: Donald Trump er kanskje lettet nå. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB

Valget av Walz kan på flere måter minne om Trumps valg. Han valgte J.D. Vance, en kandidat som beskrives som en kopi av Trump og som ikke er fra en vippestat (han er fra Ohio).

Lahlum sier at Walz politisk også står nær Harris. Ingen av kandidatene benyttet dermed muligheten til å utvide sin appell politisk.

– Ohio ligger i rustbeltet, så Vance får kanskje en tydeligere rolle nå, sier Lahlum.

Hva kan Walz bidra med?

Spørsmålet er da hva Walz kan bidra med på lag med Harris. Han beskrives som en fyr det er lett å like, en som man vil ta en øl med, og som kan nå ut til den hvite arbeiderklassen, velgere Trump «stjal» fra Demokratene.

– Det kan være noen hvite arbeiderklassevelgere man håper han kan vinne, og at man har et lite øye over på rustbeltet og i Midtvesten. Men jeg synes det er en merkelig prioritering, sier Lahlum.

 Elizabeth Frantz / Reuters / NTB
TRYGG, HVIT MANN: Hans Olav Lahlum beskriver Tim Walz som en relativt trygg, hvit mann. Han blir nå Kamala Harris' makker. Foto: Elizabeth Frantz / Reuters / NTB

Flere analytikere har pekt på at Harris har valgt en partner hun trives med – ikke en som er det strategiske valget.

– Man skal ha en som man er på bølgelengde med og kan jobbe med. Det er en faktor her. Hvis Demokratene hadde ledet med 7–10 prosent, kunne man sagt at de ikke trengte å tenke taktisk. Men det er så jevnt nå, sier Lahlum.

Han mener Demokratene har falt tilbake til gamle vaner ved å velge en relativt trygg, hvit mann som visepresidentkandidat.

Felt av Israel-støtte?

Arizonas Mark Kelly kunne også ha passet inn i den rollen, men han er senator og setet hans i Senatet ville da ha vært i fare.

 AFP / NTB
BLE IKKE VALGT: Arizonas Mark Kelly og Pennsylvanias Josh Shapiro ble tilsidesett. Foto: AFP / NTB

Shapiro var av mange sett på som favoritten. En kritikk mot ham er at han er ansett som proisraelsk, selv om han har forsøkt å distansere seg fra Benjamin Netanyahu. Shapiro ville ha blitt den første jødiske visepresidentkandidaten noensinne.

Det kunne ha skapt problemer for Demokratene, som er kritisert for sin håndtering av Israels krig med Hamas.

– Satt på spissen kan man si at Shapiro ville ha vært en veldig god kandidat til å vinne Pennsylvania, men kanskje ikke i Michigan hvor mange av demokratenes velgere har reagert mot Midtøsten-politikken til Biden-administrasjonen. Det var nok kompliserende for Shapiros kandidatur, sier Lahlum.

USA-eksperten mener både Walz og Vance nå må få tid til å vise seg fram på den nasjonale scenen.

 Stephen Maturen / Getty / AFP / NTB
FEIRER: Flere møtte opp i St. Paul, Minnesota for å feire med delstatsflagget og det amerikanske flagget. Foto: Stephen Maturen / Getty / AFP / NTB

Det er uansett lenge til valgdagen – og fortsatt rom for overraskelser.

– Utfallet var helt åpent før dette, og er helt åpent etter dette. Men det er et risikabelt valg av Harris, og et valg som veldig lett kan bli kritisert, sier Lahlum.

Read Entire Article