Nå krangler politikerne. Eksperter peker på at strømsystemet må bygges om raskere for å tåle mer ustabil energi.
Publisert: 01.05.2025 15:22
Kortversjonen
- 55 millioner mennesker ble rammet av strømbruddet i Spania og Portugal. Årsaken er ikke fullt ut avklart.
- Politikerne krangler om tempoet i energiovergangen.
- Eksperter peker på at en høy andel av ustabil fornybar energi krever større investeringer i strømnettet.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Det er fortsatt ikke endelig klarlagt hva som førte til at strømnettet brøt sammen i Spania og Portugal på mandag. 55 millioner mennesker ble rammet i den største strømbruddet i Spanias historie.
Først tirsdag morgen var strømmen tilbake hos alle brukere.
Det som er klart, er at på tidspunktet for kollapsen sto sol- og vindkraft for en svært stor andel av energien i strømsystemet.
De siste årene har Spania økt sin andel av fornybar energi. Ifølge Red Eléctrica de España, som opererer det spanske strømnettet, økte den samlede andelen i til 56,8 prosent i 2024. Det var 10 prosent mer enn året før, melder den spanske avisen El Pais.
Det har ført til at CO₂-utslipp fra strømproduksjon var på sitt laveste nivå noensinne i fjor, med en nedgang på 16,8 prosent.
– Katastrofal politikk
Høyresiden i spansk politikk ser ut til å mene at energiovergangen går for fort.
Flere politikere antar at Spanias store andel av ustabil fornybar energi kan ha hatt med sammenbruddet å gjøre. De kritiserer sosialistregjeringen for å forsere overgangen til sol og vind uten tilstrekkelig hensyn til stabilitet, ifølge El Pais.
– Statsminister Pedro Sánchez fører en katastrofal energipolitikk, mener Santiago Abascal fra ytre høyre-partiet Vox.
Spania har i utgangspunktet vedtatt å utfase sin kjernekraft innen 2035. Men politikerne i landet har nylig vedtatt å revurdere denne utfasingen, selv om saken ikke er endelig avgjort.
Sánchez har lovet en grundig granskning av det store strømbruddet. Han avviser at det skyldes for mye fornybar energi.
– De som kobler dette til mangel på kjernekraft lyver eller viser uvitenhet, svarer statsministeren.
Forsvant på fem sekunder
Det var klokken 12:33 lokal tid mandag at det spanske strømnettet mistet 15 000 MW – omtrent 60 prosent av landets elektrisitetsproduksjon – i løpet av fem sekunder. Det førte til en kaskadeeffekt som slo ut strømforsyningen i hele Spania og store deler av Portugal.
Det er nå klart at det ikke var et «uvanlig atmosfærisk fenomen» som var årsak, en påstand som ble fremmet tidlig. Spanske myndigheter har også avvist at det var et hackerangrep. Det er heller ikke funnet tegn til sabotasje.
Red Eléctrica de España rapporterte derimot om «sterke svingninger» i strømflyten.
Eksperter peker på at høy andel ustabil kraft kan gjøre strømnettet mer sårbart for forstyrrelser, spesielt på grunn av lavere «inerti» (se faktaboks).
– Ja, og nei
Flere eksperter peker på at andelen ustabil energi kan ha hatt med strømbruddet å gjøre, men at det ikke var en direkte årsak.
– Ikke skyld på fornybar energi. Det handler om hvordan man håndterer energien i det moderne strømnettet, skriver Reuters energiekspert Ron Bousso.
Han mener strømbruddet er en sterk advarsel til europeiske politikere: Det må investeres mer i energilagring og oppgradering av nettet.
– Vi kan ikke si at høy produksjon fra vind- og solkraft forårsaket strømbruddet. I dagene før så vi langt større mengder fornybar energi i systemet, sier Pratheeksha Ramdas, senioranalytiker hos Rystad Energy, til Guardian.
Han peker på at større mengder fornybar energi kan ha gjort det vanskeligere å håndtere en frekvensforstyrrelse, men at det finnes mange mulige årsaker.
– For eksempel en feil i systemet eller en svak kraftlinje. Dette er en lærdom også for andre land: det trengs økte investeringer i omformere som kan bidra til å stabilisere strømnettet.