- Kambodsja anklager thailandske soldater for å ha krysset grensen og angrepet lokalbefolkning og historiske templer.
- Angrepene inkluderer angivelig bombing av det UNESCO-vernede Preah Vihear-tempelet.
- Flere familier skal være drevet på flukt, og pressefriheten i Kambodsja gjør det vanskelig å verifisere informasjon.
- UD fraråder reiser til grenseområdene og oppfordrer norske borgere til å følge lokale råd.
Grensestriden mellom Thailand og Kambodsja er en langvarig konflikt som har blusset igjen.
Kambodsjanske myndigheter anklager nå Thailand for å ha startet kraftige angrep, inkludert bruk av pansrede kjøretøy og bombing av historiske templer.
Forsvarets talsperson i Kambodsja, Mali Socheata, advarer via landets medier om omfattende thailandsk troppemobilisering nær grensen.
Mens det har kommet omfattende informasjon fra thailandsk side, har Kambodsjas perspektiv vært vanskeligere å få innsyn i.
VG har forsøkt å innhente opplysninger fra både medier og myndigheter i et land der pressefriheten regnes blant de dårligste i verden. VG ble blokkert fra tilgang til flere nettbaserte kambodsjanske nyhetskilder under arbeidet med saken.
Hva har skjedd?
- Thailandske F‑16‑fly utførte luftangrep mot militære mål i Kambodsja, etter at to sivile ble drept i sammenstøt mellom soldater fra de to landene natt til torsdag.
- Kambodsja skal også ha skutt raketter mot Thailand. Ifølge det thailandske utenriksdepartementet har angrepene fra Kambodsja vært rettet mot sivile mål, inkludert et sykehus.
- Landene anklager hverandre for å ha startet volden.
Les også: Nordmannen Kurt forteller om kaos i Thailand: – Folk var veldig, veldig redd
Den pågående konflikten mellom Thailand og Kambodsja rammer spesielt Preah Vihear-provinsen nord i landet, der kambodsjanske myndigheter hevder at thailandske styrker har krysset grensen og gjennomført angrep inne på kambodsjansk territorium.
Ifølge talsperson Mali Socheata ble det søndag gjennomført et større thailandsk angrep med artilleribeskytning, droner og panserstyrker.
Hun anklaget Thailand for å ha rettet angrep både mot militære stillinger og historiske tempelområder, inkludert det UNESCO-vernede Preah Vihear-tempelet. Kambodsjanske myndigheter hevder tempelet ble bombet.
– Til tross for det økte presset står våre styrker fast. De beskytter landets suverenitet uten å vike en millimeter. Myndighetene, forsvaret og folket står samlet mot trusselen, uttalte Socheata under en pressekonferanse søndag, ifølge lokale medier.
Hun avviste alle påstander om at Kambodsja skal ha initiert konflikten, og karakteriserte slike fremstillinger som en del av en «falsk informasjonskampanje».
Lokale medier beskriver at situasjonen har ført til omfattende sivile konsekvenser. Hundrevis av familier skal være drevet på flukt, særlig i Kulen-distriktet, hvor visestatsminister Kon Kim fredag besøkte et evakueringssenter.
Les også: Derfor kriger Thailand og Kambodsja
Myndighetene har ifølge statskontrollerte Fresh News etablert midlertidige sentre og satt inn ressurser for å gi mat og nødinnkvartering.
Men rapporteringen fra området er vanskelig å verifisere. Seniorforsker Marte Nilsen ved Institutt for fredsforskning (PRIO) peker på at pressefriheten i Kambodsja er nesten fraværende.
– Det er vanskelig å vite hva man kan stole på. Myndighetene kontrollerer informasjonen, og kritiske kilder finnes knapt, sier hun.
Seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO).
Nilsen stiller også spørsmål ved om evakueringen skjer frivillig, eller på ordre fra myndighetene.
– Dette er et bondeland med lite infrastruktur. Myndighetenes kontroll gjør det ekstra utfordrende å få verifisert informasjon fra disse områdene, legger hun til.
Etter maktskiftet i 2023, da statsministerrollen gikk fra mangeårige leder Hun Sen til sønnen Hun Manet, omtales Kambodsja fortsatt som et autoritært regime.
Kritiske medier er under sterkt press, og avisen The Phnom Penh Post mistet store deler av sin redaksjonelle frihet etter at de fikk nytt eierskap i 2018.
Historiske traumer
Konflikten rammer et land som fortsatt bærer preg av en blodig fortid. Kambodsja var en fransk koloni fram til 1953, og led under folkemordet begått av Røde Khmer mellom 1975 og 1979, hvor opptil to millioner mennesker mistet livet.
Dagens regime, kontrollert av Hun-familien, har sittet ved makten siden midten av 1980-tallet. Det internasjonale samfunnet følger utviklingen langs grensen med bekymring, men så langt har ingen aktører bekreftet kambodsjanske påstander om invasjon fra Thailand.
FNs høykommissær for flyktninger og flere hjelpeorganisasjoner overvåker situasjonen. På grunn av begrenset tilgang til området er det foreløpig uklart hvor mange som er direkte berørt og hvor alvorlig sikkerhetsbildet er.
UD: – Lytt til råd
I forbindelse med den spente situasjonen ved grensen mellom Thailand og Kambodsja, fraråder Utenriksdepartementet nå alle reiser innenfor en radius på 20 kilometer fra grenseområdet.
Det opplyser Andreas Bjørklund, pressevakt i Utenriksdepartementet, til VG.
– Vi fraråder også reiser som ikke er strengt nødvendige til åtte grensenære provinser i Thailand, samt tre grensenære provinser i Kambodsja, sier Bjørklund.
Pressevakt i Utenriksdepartementet.
Han understreker at det vil være svært krevende for norske myndigheter å yte konsulær bistand i disse områdene.
– Vi ber norske borgere som befinner seg i Thailand og Kambodsja om å følge råd og veiledning fra lokale myndigheter, og holde seg oppdatert via media, sier Bjørklund.
UD har sendt ut informasjon til i overkant av 1 000 personer som har registrert seg i Thailand, og rundt 80 registrerte i Kambodsja.
– Vi understreker at registrering er frivillig. Vi vet at mange både reisende og fastboende nordmenn ikke registrerer seg, og det faktiske antallet norske borgere i begge landene kan derfor være høyere. Det har ikke vært store endringer i antall registreringer det siste døgnet, sier Bjørklund.
Utenriksdepartementet oppfordrer norske borgere til å registrere seg i appen Reiseklar eller på reiseregistrering.no, slik at de lettere kan nås med viktig informasjon.