Kamala Harris store sjanse

1 week ago 7



90 minutter i Philadelphia kan avgjøre det amerikanske presidentvalget. Debatten natt til onsdag er det viktigste øyeblikket i valgkampen.

tirsdag 10. september kl. 10:43

Kortversjonen

  • Natt til onsdag møtes Trump og Harris til en avgjørende debatt i Philadelphia.
  • Harris debuterer på den store scenen i en presidentdebatt.
  • 90 minutter kan vippe utfallet i det jevntliggende valget 5. november.
  • Trump og Harris kjemper om å definere hennes kandidatur for velgerne.

Tidligere er det ofte blitt sagt at en debatt har å lite å si for valgresultatet.

Prøv å si det til Joe Biden. Han tapte muligheten til å bli gjenvalgt i debatten mot Donald Trump en juninatt i Atlanta.

Biden (81) fremsto forvirret og svak. Trump (78) vant første runde, men bare fordi Biden uprovosert ødela for seg selv. Trump vil få det tøffere mot Kamala Harris (59).

 ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / NTBKamala Harris i talen til landsmøtet i det demokratiske partiet. Natt til onsdag, norsk tid, skal hun for første gang i en presidentdebatt. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / NTB

Debatten går natt til onsdag norsk tid. Det er Harris' debut i en presidentdebatt. Hun har aldri møtt Trump ansikt til ansikt tidligere.

Debatten i National Constitution Center i Philadelphia er kandidatenes beste mulighet til å skaffe seg et forsprang før innspurten. De får aldri et like stort publikum.

Godt over 50 millioner seere fulgte debatten mellom Biden og Trump i juni. Det blir trolig flere natt til onsdag.

Kanskje vil seertallene overgå rekorden fra den første debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump i 2016. Den ble sett av 84 millioner.

Hva tenker du?Hvem tror du vinner debatten?aKamala HarrisbDonald TrumpcDet blir en debatt uten vinner

Alt tyder på at valget 5. november blir uhyre jevnt og at noen få tusen stemmer i en håndfull vippestater kan avgjøre utfallet. En av disse er Pennsylvania der debatten finner sted.

Meningsmålinger viser at nesten en av fem ennå ikke har bestemt seg for hvem de vil stemme på.

Velgerne er opptatt av mer enn hvilke løfter kandidatene kommer med. Minst like viktig er hvordan de fremstår.

Det store spørsmålet er hvilket inntrykk velgerne vil sitte igjen med av Kamala Harris etter 90 minutter i Philadelphia. Alle kjenner Trump. Alle har en mening om ham.

Men det er fortsatt mange velgere som ikke vet helt hva de synes om Kamala Harris. Dette er hennes store sjanse til å vise velgerne hvem hun er og hva hun står for.

Harris vil bruke debatten til å presentere seg for alle som ikke allerede har gjort seg opp en oppfatning. Trump vil sikkert forsøke å fremstille henne som en farlig radikaler.

Hvem klarer best å definere Kamala Harris for usikre velgere? Klarer hun å tegne et overbevisende selvportrett eller er det Trumps karikatur velgerne vil huske.

Han kaller henne «kamerat Kamala», for å skape assosiasjoner til kommunismen. Hun omtaler henne som marxist eller gal.

Jo bedre Harris gjør det i meningsmålingene desto sterkere blir Trumps skremselspropaganda.

 Gerald Herbert / AP / NTBDonald Trump og Joe Biden debatterte i Atlanta 27. juni. Det gikk riktig dårlig for Biden. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB

Reglene for debatten på ABC News er de samme som sist da CNN var vertskap. Det er to programledere, Linsey Davis og David Muir. Det er ikke publikum i salen. Kandidatene får ikke ta med seg notater. De får utdelt penn, papir og en flaske vann.

Mikrofonen er skrudd av for den som ikke har ordet. Kandidatene får to minutter til å besvare spørsmål fra programlederne. De får to minutter til å kommentere den andres svar. Men de har ikke anledning til å stille hverandre spørsmål.

Det er to reklamepauser, men Trump og Harris har ikke lov til å snakke med medarbeidere bak scenen. Trump får siste ord i debatten. Han vant trekningen og kan holde sitt sluttinnlegg etter Harris.

Trump og Harris er foreløpig ikke blitt enige om mer enn en debatt, men 1. oktober møtes visepresidentkandidatene Tim Walz og JD Vance.

Kandidatene har kranglet om debattens format og innhold de siste dagene.

Uten et fnugg av bevis påsto Trump på et valgmøte i Harrisburg at Harris vil få overlevert spørsmålene på forhånd. Det er typisk for Trump å hevde at han blir urettferdig behandlet.

Harris-kampanjen mener imidlertid at det er hun som blir skadelidende når mikrofonen dempes. De hevder at dette bidrar til å beskytte Trump fra direkte ordvekslinger med Harris.

Til tross for protester og mistenkeliggjøring har imidlertid begge kandidater godtatt reglene.

Pst! Debatten er kl 03 natt til onsdag, vises på blant annet CNN, Disney+ og Max.

Les også

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article