«Kamala» eller «Harris»?

1 month ago 18



Kamala Harris har på få dager blitt «meme queen» i sosiale medier og fått stor politisk oppmerksomhet verden over.

Men hvorfor er det slik at mange har en tendens til å bruke hennes fulle navn eller bare «Kamala», når man ofte kun sier «Biden» og «Trump»?

Ifølge retorikk-ekspert Andreas Birger Johansen spiller det stor rolle dersom man velger å bruke fornavn der etternavn hadde vært mer passende.

– Det er en veletablert og populær hersketeknikk.

Et annet fokus

– Det handler om å gjøre noen mindre formell, og man tar bort noe av seriøsiteten til den man snakker om, forklarer Johansen videre.

Han tror det er en tendens til at vi lettere omtaler kvinner ved fornavn, og menn ved etternavn. 

Et eksempel han trekker frem er at man ofte sier «Erna» om tidligere statsminister Erna Solberg, men at man sier «Støre» om nåværende statsminister.

 Truls Aagedal / TV 2
RETORIKK: Det ligger mye retorikk i hvordan vi snakker om og til folk, mener retoriker Andreas Birger Johansen. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Andre eksempler er Gro (Harlem Brundtland) og Oprah (Winfrey).

I politikken, og særlig brukt av Trump, mener Johansen at denne måten å omtale folk på er en hersketeknikk som menn i større grad bruker over kvinner.

– Å bruke fornavn uttrykker at man gir personen en status som ikke er like viktig. Hvis man omtaler noen ved fornavn i en debatt bryter man en barriere, i et forsøk på å få fokus bort fra sak og over på person.

Støttes av forskning

En studie fra 2008 viser at kvinner i større grad blir referert til ved fornavn i media. En annen studie fra 2010 viser at Hillary Clinton i større grad ble referert til som «Hillary» av menn i mediene.

Samme studie viser at Clinton ble omtalt som «Hillary» fire ganger så ofte som Barack Obama ble omtalt ved sitt fornavn.

Høyre-leder Erna Solberg forteller til TV 2 at dette er noe hun tenker over iblant, men at hun ikke er sikker på om det handler om kjønn.

– For min del synes jeg ikke dette er et problem, og jeg vet ikke om det er noe som plager Kamala Harris heller.

 Kristin Grønning / TV 2
POLITIKKEN: Erna Solberg håper og tror at folk bryr seg mer om politikken enn hva en politiker heter. Foto: Kristin Grønning / TV 2

I stedet tror Solberg det kan handle om væremåte, og hvor godt folk og media kjenner personen.

– Jeg heter jo Erna, så jeg synes det er naturlig at folk snakker til og om meg ved å bruke fornavnet mitt. 

– Tror du det ligger noe mer bak dette?

– Det er vanskelig å si. Kanskje er det noe i underbevisstheten som gjør at enkelte føler det er naturlig å omtale menn i maktposisjoner på en mer formell måte enn kvinner. Det har jo stort sett vært menn som har hatt makt opp gjennom.

«Laughing Kamala»

Tidligere president Donald Trump er kjent for å tulle med konkurrentenes fornavn. Enten det er «sleepy Joe», «crooked Hillary» eller «crazy Bernie (Sanders)». 

Og de nyeste eksemplene: «laughing Kamala» og «lying Kamala».

– Det er mobbing for å gjøre at folk tar dem mindre alvorlig og svekke deres troverdighet, sier Johansen.

 Evan Vucci / AP
MOBBING: Retorikk-ekspert mener måten Trump omtaler sine konkurrenter er mobbing. Foto: Evan Vucci / AP

På den andre siden mener Johansen at fornavn kan gjøre at man kommer tettere på den kjente personen. Gjerne ved å føle identifikasjon og mer personlighet.

– Skal Kamala Harris lykkes, må hun klare balansegangen det er å være både president Harris; personen som innehar verdens viktigste politiske verv, men også Kamala; kvinnen med minoritetsbakgrunn som er gift med trivelige Doug.

Likevel mener Johansen det er viktig å likestille presidentkandidaten ved å kalle henne Harris, på lik linje som Biden, Obama, Bush og Trump.

Erna Solberg mener også at slike kallenavn kan være en hersketeknikk, eller et retorisk grep.

– I Norge er vi heldigvis litt mer saklige, sier hun og trekker frem noen eksempler:

– Jens Stoltenberg ble kalt «Pikenes Jens» i tabloidavisene i sin tid. Selv fikk jeg det litt mindre sexy «Jern-Erna» utdelt av VG. 

Ikke bare hersketeknikk

– Det finnes bare en Kamala, så det handler også om å bygge merkevaren. Derfor tror jeg de kommer til å bruke «Kamala for president» i kampanjen før valget, sier retorikk-ekspert Johansen.

Et eksempel er at hun har brukt dette til sin fordel er på X-kontoen til Kamala Headquarters, hvor profilbildet viser teksten «kamala hq» i kjent «brat»-stil.

 Skjermdump X
«KAMALA IS BRAT»: Tidligere denne uken la artist Charli XCX ut en tweet der hun skrev «Kamala is brat». Det fikk nettet til å koke, og kontoen Kamala HQ endret da profilbilde på X og refererte til albumcoveret «brat». Foto: Skjermdump X

For selv om Trump er god på merkevarebygging, slagord og erting, håper retorikk-eksperten at demokratene kan bruke det til sin fordel.

– Det ser vi allerede tendenser til med at flere ting republikanerne har gjort for å gjøre narr av Kamala Harris, har blitt til memes til hennes fordel. Hun har blitt en slags «meme queen» allerede.

Forskjellsbehandling

Forfatter og journalist Marta Breen mener det er et kjent fenomen.

– Når man bruker en kvinnes fornavn i sammenhenger der menn omtales ved etternavn, kan det fremstå som en umyndiggjøring. Man gjør voksne kvinner til piker.

 Marte Christensen / TV 2
MEDIENE: Forfatter Marta Breen mener mediene ofte tillater seg å være mer private overfor kvinner enn menn, også når det gjelder sivilstatus. Foto: Marte Christensen / TV 2

Selv om hun peker på at det finner flere eksempler på at offentlige menn blir omtalt med fornavn. Likevel er hun tydelig på at det har vært mer utbredt den andre veien. 

– Det er viktig at mediene er oppmerksomme på all form for forskjellsbehandling av kvinner og menn i offentligheten.

Read Entire Article