Julia (17) hetset som fotballdommer: – Fuck deg, hore

5 hours ago 6



Julia Wesolowska (17) vil bli toppdommer i fotball. Hun ber folk om å skjerpe seg.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Publisert: 20.09.2024 04:16

«Skaff deg et liv!».

«Du klarer faen ikke å dømme. Er du blind?».

«Fuck deg, hore!».

Julia Wesolowska er 17 år gammel. Hun sitter på en tribune på Nordkisa, like ved Gardermoen. Dommeren forteller VG om kommentarene hun har blitt møtt med. Snart venter en ny ungdomskamp i fotball.

– Jeg hadde en episode der jeg måtte gi en voksen dame rødt kort. Etter kampen kom hun opp i ansiktet mitt. Hun viftet med hendene og fortalte meg hvor dårlig jeg var. Den gangen var jeg 15-16 år, sier hun.

Så er likevel dette viktig for Julia å få frem: I de aller fleste kampene hun dømmer oppfører spillere, trenere og tilskuerne seg bra.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Hun elsker hobbyen sin. Den gir 17-åringen en hyggelig inntekt.

Hun føler på samhold og trives i det hun kaller «dommerfamilien». Julia satser som dommer. Hun vil se hvor langt hun kan nå. Toppserien er første målsetting.

Men Julia vil også si fra. Om at alt ikke er greit:

– Man er nødt til å tåle mye, for det er en del hat mot oss dommere der ute. Det er et press på at vi skal gjøre alt perfekt. Men det bør jo ikke være sånn at man må være kjempetøff i hodet og tåle alt. Jeg tar ikke til meg kommentarene man får, men jeg kjenner mange som går rundt og tenker i etterkant. De lurer på om de er skikkelig dårlige og setter kanskje litt mindre pris på seg selv.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Norges Fotballforbund gjennomfører årlig undersøkelser blant kretsdommerne sine. Det vil si dommere i ungdomsfotballen - fra 13-årsalderen - og opp til 3. divisjon herrer og 2. divisjon kvinner.

Resultatet er egnet til å vekke uro: 1 av 5 dommere oppgir at de mottar hets og trakassering.

Samtidig mangler norsk breddefotball rundt 1200 dommere.

– Vi ser at mange som har tatt dommerkurs, faller fra allerede etter én sesong. Vi frykter at det skjer fordi mange har dårlige opplevelser allerede det første året, sier Trond Ivar Døvle.

Foto: Trond Teigen / NTB

Den tidligere eliteseriedommeren har i dag tittelen «fagansvarlig dommerutvikling» i fotballforbundet.

Han forteller om hvordan en fotballspiller får et klapp på skulderen med ordene «lykke til neste gang» når det bommes på mål, mens dommeren ofte får høre at vedkommende ødela kampen.

– Har det blitt verre de siste årene?

– Undersøkelsene de siste årene viser at situasjonen er ganske stabilt dårlig, sier Døvle.

Han vil ikke skremme noen fra å bli fotballdommere.

Men:

– Én enkelthendelse kan være for mye det første året, før man kommer inn i det og blir trygg. Dette er unge mennesker i en læringssituasjon, som får altfor mye negativ feedback. Det finnes ikke én spiller som får så mye negative tilbakemeldinger det første året som en dommer.

VG kan i dag publisere utdrag fra utvisningsrapporter som er levert inn til de ulike kretsene i norsk fotball de siste 12 månedene:

Konfrontert med innholdet i utvisningsrapportene, reagerer Døvle på to ting:

– For det første er dette en kultur som har utviklet seg over tid. Ingen behandler mennesker de respekterer på denne måten. I tillegg gir det veldig mange mennesker unødvendig dårlige opplevelser. Det gir oss færre dommere, og dermed mindre gode dommere på sikt, mener han.

Tilbake på Nordkisa. Det går bra ute på kunstgresset denne kvelden. Lagene oppfører seg. Julia har kontroll.

Når hun er assistentdommer i femtedivisjon for voksne menn, kan hun oppleve sutring. De styggeste kommentarene kommer oftest fra gutter midt i tenårene.

– Hva er oppfordringen din til foreldre og spillere der ute?

– Man bør snakke med barna sine. Voksne trenere bør skjerpe seg og ta tak i ting når de hører noe, sier Julia.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Hun retter også en pekefinger mot toppfotballen:

– Proffspillerne er forbilder, men på TV ser man hvordan de går opp til dommeren og kjefter. Barn lærer jo selvfølgelig av slikt.

Norges Fotballforbund ruller i disse dager ut en holdningskampanje mot dommerhets i sosiale medier. I tillegg vil norsk breddefotball oppleve noe helt nytt fremover: Dommere med grønne armbind.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Det indikerer at dommeren er fersk og i en læringsprosess:

– Dersom en dommer ønsker å vise at hun eller han er fersk ved å bære et grønt armbind, så bør det være musestille både fra alle på banen og sidelinjen, sier Trond Ivar Døvle.

Han tror trenerne i norske fotballklubber har et helt spesielt ansvar:

– De er ledere og oppdragere for spillene. Men de er også forbilder for foreldre og supportere på sidelinjen. Treneren har nøkkelrollen, og det er klubbens ansvar. Dersom norske fotballklubber hadde lagt en god plan for å følge opp og vise gode holdninger når trenerne ansettes, så tror jeg vi hadde fått til en holdningsendring.

– Og det trengs, sier Døvle.

Read Entire Article