Jonas Gahr Støre: – Krigen i Gaza er barbari

1 month ago 34



Kortversjonen

  • Nordlige Gaza står overfor sult, sykdom og massedød ifølge FN og WHO.
  • Statsminister Jonas Gahr Støre kaller situasjonen alarmerende og dramatisk.
  • Sykehus i Gaza har blitt beleiret, og helsearbeidere arrestert, inkludert legen Mohammad Obaid som VG intervjuet i vår.
  • Norske myndigheter følger opp situasjonen hans med israelske myndigheter.

FN har denne helgen advart om at hele befolkningen i det nordlige Gaza står i fare for å dø.

Verdens helseorganisasjon (WHO) kaller situasjonen katastrofal.

Nå følger Jonas Gahr Støre opp:

– Det er alarmerende når vi er vitne til forestående sult, død og sykdom for hundretusener av sårbare mennesker i det nordlige Gaza. Og det skjer nå. I vår tid. De opplever at ikke noe sted er trygt.

Vi møter Støre i statsministerboligen kvelden før han reiser til Island for blant annet å diskutere situasjonen i Gaza med sine nordiske statsministerkolleger.

– Nå er det viktig at det dramaet som dette er ikke forsvinner bort i storpolitikkens firkantede språk.

– Dette handler om mennesker, fortvilelse, frykt og håpløshet, sier han.

 Stringer / Reuters / NTBEn palestinsk gutt ble skadet i et israelsk angrep sist uke og ligger på gulvet på Kamal Adwan-sykehuset som ble angrepet med tanks fredag. Foto: Stringer / Reuters / NTB

Støre minner om den internasjonale humanitærretten, som er prinsippene mellom mennesker og barbari.

– Når de brytes som i Gaza, så er vi inne i barbariet, sier han.

– Det er fortvilende at det ikke skilles mellom sivile og militære, legger han til.

– Kostnaden for de sivile her er så enorm. Og igjen, når troverdige kilder som FN, WHO, Røde Kors, Røde Halvmåne og helsepersonell vi har kjent over år sender alarmbudskap – så er det alvor.

– Akkurat nå er fortellingen om det som skjer i Gaza veldig vond.

 Espen Sjølingstad Hoen / VGEn alvorstynget Jonas Gahr Støre snakker om den siste utviklingen i det nordlige Gaza fra statsministerboligen søndag kveld.. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

Leger tatt til fange

De siste dagene har situasjonen i Nord-Gaza vært intens, med økende kamphandlinger mellom israelske styrker (IDF) og Hamas.

Spesielt området rundt flyktningleiren Jabalia har vært hardt rammet, med beskytning både fra luften og bakken.

Mange sivile har blitt fanget i sine egne hjem, uten mulighet til å evakuere.

Fredag ble de to sykehusene Kamal Adwan og Al-Awda i Nord-Gaza beleiret og angrepet med tanks.

Utenfor sykehuset sto leger og sykepleiere og holdt opp hvite flagg. Inne på sykehuset ble kvinner og menn atskilt, og mennene ført ut på et jorde hvor de ble avkledd.

Video: Abed Zwidie / Instagram

Alle mannlige helsearbeidere ble arrestert og ført vekk.

Bilder fra sykehuset viser raserte rom og ambulanser omgjort til vrak.

En av legene som ble tatt til fange på sykehuset fredag er Mohammad Obaid (41).

I et intervju med VG i mai fortalte kirurgen at han hadde jobbet i sammenhengende syv måneder med å operere krigsskadede som strømmet til Al-Awda sykehuset i det nordlige Gaza.

I en lang periode gjennomførte han opptil 18 operasjoner om dagen.

 PrivatMohammad Obaid med sine tre barn i det nordlige Gaza i mai, da han ga et intervju til VG. Nå er han tatt til fange, og barna er ikke evakuert. Foto: Privat

– I de første timene av krigen ble jeg spurt om å komme til sykehuset fordi det var så stor etterspørsel etter ortopedisk kirurgi. Jeg startet her på al-Awda sykehuset i nord, men etter en uke ble jeg bedt om å komme til al-Shifa-sykehuset. Det var vanskelige dager, vi hadde mange kompliserte skadetilfeller.

Noen dager husker han som svartere enn andre:

– En dag etter et angrep fikk vi inn 350 tilfeller i løpet av en time som krevde øyeblikkelig operasjon. Slik fortsatte det i 13 dager og vi hadde mangel på både mat og vann, forteller han.

Da Shifa-sykehuset ble evakuert ble spesielt kirurgene bedt om å reise til sør. Mohammad Obaid ble alvorlig bekymret for at hele helsesystemet i nord ville kollapse helt av mangel på leger. Han ble værende.

 PrivatMohammad Obaid og den norske ortoped-kirurgen Thor-Erling Engemyr opererer en krigskadet mann på Al-Awda sykehuset i det nordlige Gaza i mai. Foto: Privat

Nå vet ingen hvor han er.

Han sto midt i arbeidet med å redde alle de krigsskadede, med stadig færre ressurser.

Statsminister Jonas Gahr Støre tar bildet av kirurgen Mohammad Obaid og de tre barna hans i hendene og ser nøye på det det.

– Hans situasjon kjenner jeg, fordi jeg har løpende kontakt med Norwac-legen Thor-Erling Engemyr som har jobbet med ham i Gaza.

– Jeg beundrer den måten han har stått i sitt arbeid på, sier statsministeren.

– Vi kommer til å ta hans situasjon direkte opp med israelske myndigheter. Vi må høre på hvilket grunnlag han er arrestert og hva som er hans situasjon, sier Jonas Gahr Støre.

Thor-Erling Engemyr og Mohammad Obaid jobbet sammen på Al-Awda sykehuset i vår.Thor-Erling Engemyr og Mohammad Obaid jobbet sammen på Al-Awda sykehuset i vår.

– Mohammad er den eneste spesialiserte ortoped-kirurgen igjen i nord-Gaza, og han er en av en av dyktigste jeg har jobbet med. Jeg er redd for ham nå, sier Thor-Erling Engemyr.

Stemmen brister når han snakker om det som nå har skjedd med kollegaen.

Han tar en pause for å hente seg inn.

Engemyr er kommuneroverlege i Lillesand, ortopedkirurg og Norwac-legen som jobbet sammen med den palestinske legen i mange uker tidligere i år.

– Mohammad Obaid beskrives som en gallionsfigur i nord-Gaza, sier Engemyr.

Legen som har reddet tusenvis av liv.

– Han er heldigvis fysisk og psykisk sterk, men det er slike som han det israelske militæret er ute etter for å svekke den medisinske situasjonen, mener han.

– Uten Obaid er det katastrofe på sykehuset, sier sykehusdirektøren på Al-Awda-sykehuset der Mohammad Obaid også jobber, Mohammed Salha.

Nå blir hans skjebne fulgt opp av den norske regjeringen, med statsministeren i spissen.

– Katastrofal situasjon

FN har slått krisealarm om situasjonen i det nordlige Gaza.

– Det israelske styrker gjør i der beleirede nordlige Gaza kan ikke få lov til å fortsette og er en åpenbar tilsidesettelse av grunnleggende menneskelighet og krigens lover, sier Joyce Msuya, FNs fungerende assisterende generalsekretær for humanitære saker.

Bilde av

Hundrevis av palestinere skal være drept etter at israelske sikkerhetsstyrker gjenopptok sin offensiv i det nordlige Gaza tidligere denne måneden. Titusener av mennesker har blitt fordrevet igjen, ifølge rapporter som FN viser til.

– Situasjonen er katastrofal.

 – / AFP / NTBFoto: – / AFP / NTB

Det er ordene som lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO) nå bruker om situasjonen i Nord-Gaza.

– Intensive militæroperasjoner pågår rundt og i helseinstitusjoner og det er kritisk mangel på medisinske forsyninger. Det fratar folk livsviktig behandling, sier eneraldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i WHO.

Videoen under viser leger på Kamal Adwan-sykehuset som holder opp «hvite flagg» da IDF angrep fredag.

Video: Abed Zwidie / Instagram

WHOs toppsjef bekrefter at beleiringen ved et av de siste minimalt fungerende sykehusene i nord, Kamal Adwan-sykehuset er over – og at det kom til en høy pris.

Bilde av

– Den eneste veien til å beskytte det som står igjen av Gazas kollapsede helsesystem er gjennom umiddelbar og ubetinget våpenhvile.

– Liv er avhengige av det, understreker Tedros.

Read Entire Article