Jentenes siste dans

1 month ago 25



Læreren husker så godt Elsie da hun kom på sin aller første skoledag i livet, sittende høyt oppe på pappas skuldre.

Blide, kjærlige og omsorgsfulle Elsie.

Mandag hadde hun skoleferie da hun like før klokken ti trippet inn på danseskolen sammen med 25 andre småbarn, i en stille gate bare fem minutters kjøretur unna sentrum i kyst- og turistbyen Southport.

Taylor Swift-dansekurset var fullbooket.

Etter dansen skulle barna lage armbånd.

Foto: Privat / Reuters

Halvannen time senere løper den lokale vindusvaskeren Joel Verite inn i dansestudioet. Der overmannes han av sinne – og en enorm redsel.

Ute på gaten hadde han møtt blodige småjenter i totalt sjokk. Syn som vil forfølge ham resten av livet.

– Det var som en scene fra en katastrofefilm, fortalte den nybakte faren i et intervju med Sky News.

Jenta han møtte med blod over hele kroppen, og som hang mot en bil, klarte å skrike:

«Han dreper barn der inne, han dreper barn der inne».

Steve Mittons hjem, i nærheten av dansestudioet, er fylt av blodige håndflater fra barn som han tok inn i huset sitt for å hjelpe.

Elsie Dot Stancombe (7) kom aldri hjem fra sommerdansekurset sist mandag.

Hun mistet livet rett etter ugjerningen.

Skolejenta var en elsket datter, barnebarn, niese og en kjær venn, skrev foreldrenes venner om den lille jenta dagen etter dødsfallet.

Elsies mamma og pappa, tobarnsforeldrene Jennifer og David Stancombe takket – i deres livs mørkeste tid – og via vennene alle som var involvert i redningsarbeidet mandag.

Foto: James Speakman / Pa Photos

– I løpet av denne hjerteskjærende tiden har vi vært vitne til nødetater handle med ekstraordinær tapperhet, medfølelse og styrke. Dere innsats var et fyrtårn av håp i våre mørkeste øyeblikk, og vi er dypt takknemlige. Vår dypeste takk går til alle som har støttet oss. Vi kondolerer også de andre familiene som er berørt av denne tragedien, gjenga avisen Liverpool Echo.

Elsies rektor på skolen minnes en liten jente som var elsket av alle og som så lett som bare det knyttet seg til andre.

– Selv i sin unge alder var hun en omsorgsfull og karismatisk ung jente som elsket å glede andre, forteller Jennifer Shepton.

Foto: Privat / Reuters

Bebe King (6) overlevde heller ikke knivstikkingen på danseskolen.

Også hun ble erklært død like etter ugjerningen.

– Det finnes ikke ord som kan beskrive det forferdelige som har rammet familien vår, i det vi forsøker å leve videre med tapet av vår lille jente Bebe, skriver familien hennes.

På skolen der Bebe var elev minnes rektor Natasha Sandland henne som «en av våre mest lysende og fantastiske skinnende stjerner».

– Vi er står tilbake helt numne etter denne forferdelige hendelsen, sier skolesjefen.

Foto: Privat / Reuters

Alice Dasilva Aguiar (9) ble den tredje jenta som døde i det blodige angrepet.

Hun klarte ikke mer, tidlig tirsdag morgen på sykehuset.

«Fortsett dansen prinsesse», skrev foreldrene hennes i et minneord.

«Fortsett å smile og danse slik du elsket, vår prinsesse. Som vi alltid pleide å si til deg: Du vil alltid være vår prinsesse, ingen ting vil endre på det. Kjærlighet fra dine helter pappa og mamma.

Familien til Alice var opprinnelig fra den portugisiske øya Madeira, og landets samfunnsminister Jose Cesario har lovet å gi familien den støtten de trenger.

– Foreldrene er totalt i sjokk, sa han i et TV-intervju gjengitt av BBC.

I tillegg til de tre døde jentene ble åtte barn og to voksne skadet i danseskole-massakren i Southport.

Fem barn er hardt skadet, men skal være utenfor livsfare. To barn er skrevet ut fra sykehuset.

Foto: ADAM VAUGHAN / EPA

Folk i den solfylte byen ved havet samlet seg i sjokk og sorg over masse-knivstikkingen som tok tre av Southports barn vekk fra dem for alltid.

De gjorde det som er nødvendig når det uvirkelige og aller mest smertefulle skjer; å søke sammen for å legge ned blomster og tenne lys.

– Hva er det med et land som ikke klarer å beskytte sine egne barn?

Storbritannia har et økende problem med voldskriminalitet i ulike former, og det kan vekke stor uro. Hvis man skal legge vekt på at samfunnet skal henge sammen og evne å gjøre de rette valgene i fellesskap, så er dette en illevarslende utvikling, sier Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Institutt for statsvitenskap ved UiO, Øyvind Bratberg.

Foto: James Speakman / Pa Photos

Den nybakte pappaen og treningsglade vindusvaskeren Joel Verite, var på vei i bilen til lunsj da et helt uvirkelig syn møtte ham.

– Så du det?, sa jeg til kollegaen min.

Han hadde fått øye på hodet til en jente som hang over siden på en bil.

– Jeg hoppet ut av bilen og spurte hvordan det gikk. Hun var fullstendig i sjokk og hadde blod over hele kroppen og bare skrek til meg: Han dreper barn der inne, han dreper barn der inne.

På vei inn i dansestudioet blir Joel oppmerksom på en bil som tuter på ham fra parkeringsplassen og en kvinne som skriker at han må komme å hjelpe.

Synet som møtte ham var forferdelig. Seks vettskremte barn inne i bilen, og bak førersetet en liten jente hardt skadet og bevisstløs.

Foto: Privat

– Det synet vil forfølge meg resten av livet, sa Joel i det ene intervjuet han valgte å gi etter skrekkopplevelsen.

Han tok jenta i armene, løp ut på gaten og skrek etter hjelp. Hjelp kom til og kollegaen Martin ble stående og passe på.

Nå sto en ting i hodet på Joel. Å komme seg inn i lokalet der den første skadede jenta han møtte hadde pekt og sagt:

«Han dreper barn der inne».

– Jeg åpnet døren og så en trapp gå opp. På toppen av den sto han. I treningsdress med en hette over hodet og en kniv i hånden. Jeg tror ikke han enset at jeg var der. Det jeg tenkte der og da egner seg ikke til å gjengi, men samtidig ble jeg også forferdelig redd, sier han og legger til:

– Alt jeg så i det øyeblikket var en kniv.

Plutselig våkner gjerningsmannen til der oppe av hans nærvær og løp av gårde innover i dansesalen igjen.

– De ti minuttene vi ventet på politiet føltes som et helt liv, sier Joel.

Foto: ADAM VAUGHAN / EPA

Den første politimannen som kom til måtte vente på backup, fordi han bare var bevæpnet med en batong. Den andre som kom til hadde med seg et elektrosjokkvåpen, og sammen gikk de opp og fikk lagt gjerningsmannen i gulvet. Det var ingen kamp, fortalte Joel Verite i intervjuet.

Deretter løp Joel ut på gaten igjen for å se til de to skadede jentene.

– Fortvilte, desperate og hysteriske foreldre i sjokk kom løpende til da de skjønte at jeg hadde vært inne i dansestudioet for å spørre etter barna sine. De skrek og gråt. Det var opprørende, hjerteskjærende og helt forferdelig å oppleve alt sammen, sier han.

Nå er den eneste trøsten til Joel om han kan ha vært med på å redde ett eller flere barn, fordi han kom til og fikk avledet gjerningsmannen.

Joel som nettopp er blitt pappa til sin baby Avani, opplevde det som aller verst å se barn i fullstendig sjokk.

– De gråt ikke. De var bare fullstendig livredde.

Øyenvitner så en ung mann stige ut av en taxi i Hart Street på formiddagen mandag.

Colin Parry, som eier et lite bilverksted rett ved åstedet, merket at det var oppstyr rundt en taxi i gaten.

Han gikk bort og merket at en ung mann med maske nektet å betale taxisjåføren. Parry, konfronterte mannen, som skal ha svart:

«Hva skal du gjøre med det?»

Så gikk han sin vei, sier Perry til BBC.

Foto: Elizabeth Cook / Pa Photos

Fredag ble Axel Muganwa Rudakubana – som fyller 18 år på onsdag til uken, varetektsfengslet til et ungdomsfengsel – siktet for å ha drept tre jenter og for drapsforsøk på ytterligere ti personer – derav to voksne.

Våpenet ble i retten beskrevet som en kjøkkenkniv med et buet blad.

Under hele rettshøringen forsøkte 17-åringen å skjule ansiktet sitt både med hendene og T-skjorten som han dro opp over ansiktet. Hele tiden lett vuggende frem og tilbake på stolen.

Han nektet å si noe, selv ikke bekrefte sitt eget navn.

Foto: Danny Lawson / Pa Photos

Alex omtales som en litt introvert gutt, tett knyttet til moren i oppveksten og en som drev med musikkteater, ifølge The Independent.

Han var tilknyttet både kirken og farens kampsportmiljø.

17-åringen med rwandisk bakgrunn ble født i den walisiske hovedstaden Cardiff, men flyttet med foreldrene til den lille byen Banks utenfor Southport i 2013 – som syvåring.

En nabo av familien forteller at foreldrene er et vennlig par med to gutter.

– Jeg kan ikke forstå det som har skjedd, sier naboen, som er lærerassistent til avisen.

Foreldrene til Alex har nå gått i skjul og flyttet til en ukjent adresse.

Politiet var lenge tilbakeholdne med å identifisere gjerningsmannen med navn på grunn av alderen hans.

Men fredag bestemte dommeren i Liverpool Crown Court at restriksjonene på navnebruken skulle oppheves.

Avgjørelsen kom etter at det brøt ut voldelige opptøyer med trefninger mellom politi og demonstranter i flere byer, deriblant ved en ved en moské i Southport torsdag og i Whitehall i London der mer enn hundre personer ble arrestert, ifølge The Guardian.

Opptøyene skal ha startet etter at det ble spredd falske opplysninger om gjerningspersonen på sosiale media. Høyre-ekstreme grupper knyttet blant annet til English Defence League skal ha samlet seg og ropt innvandrerfiendtlige budskap og kastet små «raketter», glassflasker og egg mot politiet.

I sin eneste direkte offentlige uttalelse gikk mammaen til Elsie Dot Stancombe ut og tok sterkt avstand fra opptøyene som oppsto i kjølvannet av datterens død.

«Dette er det eneste jeg vil skrive, vær så snill å stoppe volden i Southport i kveld. Politiet har ikke vært noe annet enn heroiske de siste 24 timene og de og vi trenger ikke dette», oppfordret Jenni Stancombe på Facebook.

Foto: Jordan Pettitt / Pa Photos

Yogalæreren Leanne Lucas arrangerte Taylor Swift-dansekurset for de 25 barna sammen med kollegaen sin Heidi.

Hun ble funnet hardt skadet inne på dansestudioet, bøyd over to jenter som hun forsøkte å beskytte med sin egen kropp fra angriperen.

35-åringen ble fraktet til sykehus kritisk skadet.

Fredag kunne familien hennes bekrefte at kvinnen var våken og at hun hadde snakket for første gang etter ugjerningen.

– Leannes familie er fullstendig istykkerrevet av det som skjedde med henne, sa kusinen Chris Rimmer til BBC.

Foto: Privat / Instagram

Yoga-Kollegaen Heidi skal ha klart å redde en rekke småbarn fra angriperen ved å låse seg selv og dem inne på et toalett.

– De voksne som ble skadet gjorde det da forsøkte å beskytte barna som ble angrepet, har Merseyside-politiet forklart.

Blant dem var også Jonathan Hayes, som driver en liten bedrift rett i nærheten av dansestudiet.

– Jeg er lei meg for at jeg ikke maktet å gjøre mer for å beskytte barna, fortalte han denne uken til BBC fra sykehussengen.

Han ble hugd med kniv i leggene og gjennomgikk omfattende kirurgi på tirsdag.

Bilde av Jonathan HayesJonathan Hayes

– Noen vil selvsagt si at det å konfrontere et menneske som jakter deg med kniv er fullstendig galskap, la han til.

Han gjorde det.

I sorg over jentene som ble drept, sier Jonathan at det vil ta tid før han kommer seg over alt det som skjedde.

En nasjonal katastrofe. Det er det myndighetene kaller det. Den økende knivkriminaliteten.

I Storbritannia er den omfattende, økende og pågår med stadig yngre gjerningspersoner og ofre.

I fjor var det over 50 000 voldshendelser med kniv eller spiss gjenstand i landet, noe som resulterte i 244 drap, ifølge tall fra det britiske statistikkbyrået.

Barn (10–17 år) var gjerningspersoner i nesten 20 prosent av tilfellene.

Kniv-volden førte til 3 775 sykehusinnleggelser, ifølge tall fra landets nasjonale helsetjeneste NHS.

Bilde av Øyvind BratbergØyvind Bratberg

Storbritannia-ekspert.

– Hvorfor ser Storbritannia så høye tall der folk hugger hverandre med kniv?

– Det er mange årsaker. Gjengkriminalitet, narkotikahandel, utsatte unge, offentlige tjenester som har vært sulteforet altfor lenge, et underfinansiert politi og en følelse av forlatthet blant mange unge under Covid-årene, mener Øyvind Bratberg.

– Storbritannia er et veldig tett befolket og til dels uoversiktlig samfunn, og når voldspotensialet øker så øker også frykten med god grunn, legger Bratberg til.

Storbritannias nyinnsatte statsminister, Keir Starmer, sier masseknivangrepet på danseskolen i Southport rører ved en nerve i hele landet.

Storbritannias statsminister Keir Starmer legger ned blomster på åstedet i Southport tirsdag denne uken. Foto: James Speakman / AP

Men hva vil han gjøre for å slå ned på knivkriminaliteten?

– Jeg er veldig bekymret for det høye nivået av knivkriminalitet, og jeg er helt fast bestemt på at min regjering vil ta tak i det. Men dette er ikke en dag for politikk, men for å fokusere på de familiene som går gjennom forferdelig smerte og sorg, sa Starmer da han besøkte byen som fortsatt er i sjokk – den britiske solskinnsbyen Southport.

Foto: Temilade Adelaja / Reuters

Tips meg

Karin Muri

Journalist

Bilde av Karin Muri
Read Entire Article