– Jeg kan være min egen verste fiende

1 month ago 27



Hvordan skal Jakob Asserson Ingebrigtsen (23) kvitte seg med rivalen Josh Kerr (26) for å ta OL-gullet på 1500 meter?

Josh Kerr og Jakob Ingebrigtsen i semifinalen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Publisert: 06.08.2024 09:13

Det er et spørsmål som har blitt heftig diskutert på Stade de France de siste dagene. Tirsdag kveld kl. 20.50 får vi endelig superduellen mellom Ingebrigtsen og Kerr i OL-finalen etter ett år med ordkrig.

  • Alt fra OL ser du på Max.

Ingebrigtsen ble spurtslått av Jake Wightman i VM 2022 og Kerr i VM 2023 etter å ha ledet inn på oppløpet. Mange tror at Ingebrigtsen må riste av seg Kerr tidlig i Paris.

Hvem vinner?

Jakob Asserson Ingebrigtsen

Josh Kerr

Narve Gilje Nordås

Yared Nuguse

En annen

– Som tidligere kan jeg være min egen verste fiende på en måte. Å løpe finale i globale mesterskap er vanskelig. Jeg har vært så heldig og fått gjort det en del ganger. Det er ikke alltid man får full klaff. Jeg skal prøve å gjøre så godt jeg kan, sa Ingebrigtsen til NRK søndag.

I seks av de siste syv internasjonale 1500-finalene har forsøkene på å ta gullet ved å ligge i front store deler av løpet feilet. Det har kun funket for Timothy Cheruiyot i VM i 2019.

Jakob Ingebrigtsen vil revansjere VM fra Budapest i fjor. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Den regjerende olympiamesteren fra Sandnes ga et svar som var umulig å tolke da VG spurte om hvordan han skal løse finalen taktisk.

– Vi får se. Har man en bra dag, er man langt fremme. Har man en dårlig dag, er man bak. Eller motsatt. Gjerne midt i feltet. Valgene er så mange.

Josh Kerr holdt oss kortene skjult på VGs spørsmål om hva slags løpsopplegg han venter fra Ingebrigtsen i finalen.

– Jeg skal prøve å vinne. Jakob kommer til å prøve å vinne. La oss se.

NRK-ekspert Vebjørn Rodal venter at Ingebrigtsen må gjøre jobben i front – slik han gjorde i semifinalen med Kerr hakk i hæl.

– Det er et scenario jeg tror vi får se i finalen. Jakob først ut på sisterunde for å sette voldsom press på Kerr, sa Rodal og la til:

– Det er Jakobs våpen å gå hardt. Kerr er rask og har et fantastisk steg.

Sebastian Coe og Steve Cram hadde flere dueller på 1500 meter på 80-tallet. Her vinner Coe OL i 1984. Han ble da den første til å vinne øvelsen i to OL på rad. Det kan Ingebrigtsen også klare tirsdag. Foto: Dave Tenenbaum / AP / NTB

De gamle britiske 1500 meter-heltene Sebastian Coe, nå president i det internasjonale friidrettsforbundet, og Steve Cram, BBC-ekspert, diskuterte duellen i en podkast.

– Hvis Jakob faller inn i «ingenmannsland» som han har gjort de to siste VM-ene, så tror jeg Josh ... Josh har forbedret seg utrolig mye. Jeg tror ikke han bekymrer seg for om Ingebrigtsen tar han med inn i «killing zone», en sluttfart ned mot 3.263.26Verdensrekorden til Hicham El Guerrouj er 3.26,00. Før OL satte Ingebrigtsen pers på 3.26,73. . Jeg tror han er forberedt på det, og han har en bedre avslutning. Det er ingen tvil om det, sier Coe.

– Du vil være i Kerrs sko. Han vet hva rivalen hans kommer til å gjøre. Og når du vet hva rivalen din skal gjøre, så kan du planlegge for det og trene for det. Du vet hva som kommer til å skje, svarer Cram og legger til:

– Ingebrigtsen har to ganske like måter å løpe på. Tøft rett fra start, eller tøft ikke så lenge etter starten. Man ser ingen annen måte for ham å vinne på. Det gjør det mye enklere for de andre. Spesielt for Kerr.

Foto: Mike Egerton / Pa Photos / NTB

Britene tror skotske Kerr vinner. Cram ser imidlertid en fare for Kerr.

– Det er mange andre gode atleter i dette feltet som vil ha tatt lærdom fra Jake Whiteman og Josh Kerr. Så Kerr kan ikke bare ta ryggen til Ingebrigtsen for det vil være kamp om den plassen. Da kan man miste en meter på feil tidspunkt. Vi kommer til å se en bra siste 800 med mange som kommer til å utfordre, sier Cram.

Narve Gilje Nordås skal også løpe OL-finalen. Han tror neppe det blir noe «lureløp».

– Jeg håper det går veldig fort, så jeg bare kan henge meg på og svinge inn til ny persny pers3.29,47. Jeg satser på 3.29-tallet eller enda fortere, sier Nordås.

Vil du lese mer om de olympiske leker? VGs magasin sommer-OL tar for seg norske høydepunkter og prestasjoner gjennom historien, og kan kjøpes i vår nettbutikk (gratis frakt!)

Read Entire Article