Jeg er en «soft girl» og stolt av det

2 weeks ago 12



Aftenpostens kommentator virker uvitende om hva en «soft girl» egentlig er, skriver Synnøve Saenger (bildet). Foto: Privat

De privilegerte er de som ikke trenger å puste dypt.

Publisert: 02.05.2024 13:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Jeg leste Therese Solliens kommentar «Pilates kan umulig være så gøy som enkelte påstår» i Aftenposten 19. april. Hun er provosert over kvinner som lever av mannens penger og trener pilates ikledd pastellfarger. Disse kaller hun soft girls. Det traff meg at Sollien virker uvitende om hva en soft girl egentlig er.

Sollien hevder at en soft girl ikke vil jobbe, men «gå ut i gresset og strekke armene mot været og bare være» for resten av livet. Det er ikke det det handler om. Det handler om å opprettholde grunnleggende funksjonsevner slik at man kan ta del i livet sitt uten sykdom.

Nav publiserte rapporten «Kvinner har større risiko enn menn for å bli syke». Der kommer det frem at lidelser som utmattelse, migrene og depresjon rammer kvinner mer enn menn. Derfor tar kvinner saken i egne hender og finner frem til aktiviteter som kan gi hvile og restitusjonshormoner i kroppen.

Hvilket deilig liv du må ha hatt, når du ikke kan forstå hvorfor noen trenger å lære pusteteknikker for å fungere bedre

Arbeidslivet er skapt for maskuline egenskaper som belønner et høyt tempo. Har du opplevd at lyset brennes i begge ender, da gisper du etter oksygen.

Hvilket deilig liv du må ha hatt, når du ikke kan forstå hvorfor noen trenger å lære pusteteknikker for å fungere bedre.

Hvesing er en superkraft

Sollien hevder at soft girl-trenden handler om å gi avkall på ambisjoner om karriere og «vie all sin tid til å hvese på en yogamatte». På den annen side anerkjenner hun at soft girl-trenden er en viktig motreaksjon for flinke piker som er utbrente.

Likevel syns jeg at det er synd at hun i kommentaren velger å stigmatisere kvinner som dyrker sider av seg selv som kan lede til bedre trivsel og helse.

Jeg vil tørre å påstå at Sollien ikke er kjent med nerven som forbinder hjernen med de største organene i kroppen, nemlig vagusnerven.

Ingvild Stallemo ved Kvinnehelse Sør i Kristiansand skriver at måter å aktivere vagusnerven på og signalere til hjernen at den skal utløse beroligende hormoner, er gjennom «latter, sang, humming, dans, bevegelse og trening. Yoga og meditasjon har god effekt. Samt å være i naturen».

Dette er essensen av å være en soft girl.

Det handler om å ta i bruk forskningsbaserte verktøy som beroliger kroppen, og som gjør at man kan ta del i arbeidslivet.

En bevegelse som er kommet for å bli

Aggresjonen Erna Solberg (H) ble møtt med da hun ikke viste støtte til kvinner som ønsker å få fri fra jobb når de har mensen, viser en underliggende frustrasjon over et arbeidsliv som ikke tar stilling eller hensyn til kvinners hormonelle endringer i løpet av en måned.

Jeg foreslår derfor at Sollien lærer seg pusteteknikker raskt. For soft girls er ikke en forbipasserende trend, men en bevegelse som er kommet for å bli.

Dersom kvinner som forsøker å bedre helsesituasjonen sin, provoserer Sollien, foreslår jeg at hun heller trekker pusten dypt ned i magen, strekker armene mot solen og puster ut aggresjonen. Hvis hun orker, da.

Read Entire Article