Jakter OL-gull i livsfarlige bølger

1 month ago 22



OL i Paris 2024:

For tre år siden fikk ikke kvinner lov til å konkurrere i de enorme bølgene på Tahiti. Nå er de klare til å erobre monsterbølgene og kjempe om OL-gull, 16.000 kilometer fra Paris.

 Ed Sloane
PARIS 2024: Rio Waida fra Indonesia trener i bølgene i Teahupo'o i forkant av årets OL. Foto: Ed Sloane

Publisert 27.07.2024 12:39

Selv om årets sommer-OL arrangeres i Paris, holdes surfekonkurransene helt på andre siden av jordkloden, i et bortgjemt hjørne av det sørlige Stillehavet. 

I utkanten av stillehavsøya Tahiti i Fransk Polynesia, rundt 16.000 kilometer fra Paris, ligger den lille landsbyen Teahupoʻo, omkranset av store korallrev og majestetiske fjell. Det er ikke uten grunn at ordet «huttiheita» stammer fra stedsnavnet Tahiti. 

Landsbyen har rundt 1500 innbyggere og er et verdenskjent surfeparadis med enorme – men også livsfarlige bølger. 

 Daniel Cole
TEAHUPOʻO: Landsbyen Teahupoʻo ligger på sørkysten av Tahiti i Fransk Polynesia Foto: Daniel Cole

Fransk Polynesia er et fransk oversjøisk territorium i det sørlige Stillehavet, omtrent midt mellom Australia og Chile. Territoriet har selvstyre på de fleste områder. 

Bølgene i Teahupoʻo har en ekstrem brutalitet og er kjent som en av de mest kraftfulle og farligste bølgene i verden. Det har vært en arena for noen av surfesportens mest banebrytende øyeblikk siden stedet for alvor ble verdenskjent på slutten av 1990-tallet.

 Malin Nordby Kvamme
FRANSK POLYNESIA: Tahiti er er en tropisk stillehavsøy i Fransk Polynesia med vulkanske strender og majestetiske fjell. Foto: Malin Nordby Kvamme

Grunnen til at surfekonkurransene holdes i Oseania og ikke i Europa, er at arrangørene vil spre lekene over hele Frankrike. Tahiti er regnet som en garantist for gode bølger.

Kontrasten til Tokyo

Surfing debuterte som en olympisk sport i Tokyo-OL 2020/2021. Carissa Moore fra USA og Ítalo Ferreira fra Brasil kjempet seg inn til gull i de grumsete tyfonbølgene i utkanten av Tokyo. I år ligger det an til mye større bølger i krystallklart vann. 

– Det er en helt annen bølge. Japan var en strandbølge med mye vind. Tahiti har en kjempefin bølge. Det kan bli kraftig og det kan bli utfordrende, men det blir gøy, sier den peruanske surferen Lucca Mesinas.

 Francisco Seco
TOKYO 2020: Carissa Moore fra USA ble første kvinne til å bli olympisk mester i surfing. Foto: Francisco Seco

Kraftige bølger

Bølgene i Teahupoʻo har en gjennomsnittlig størrelse på 3-5 meter, men de kan bli opp til 10 meter høye om forholdene ligger til rette for det.

Kombinasjonen av åpent hav, korallrev og den spesielle havbunnen former bølgene til «barrels» eller tunneler. Her surfer deltakerne inne i flere tonn rå bølgekraft.

 Brian Bielmann
STORE BØLGER: Korallrevene ved Tahiti legger til rette for enorme bølger. Foto: Brian Bielmann

Den polynesiske surferen Kauli Vaast vokste opp på Tahiti og var bare åtte år første gang han surfet Teahupoʻo. Han kjenner bølgene bedre enn de fleste og er ett av de store OL-håpene.

– I Teahupoʻo kan du ha den beste følelsen og den beste bølgen i livet ditt, men du kan også ha den verste opplevelsen i livet. Vi liker å kalle Teahupoʻo verdens beste bølge på grunn av perfeksjonen, sier Vaast.

 Ben Thouard
OL-HÅP: Kauli Vaast var bare åtte år første gang han surfet Teahupoʻo. Foto: Ben Thouard

Det har vært flere alvorlige skader og dødsfall i de heftige bølgene. Å konkurrere i Teahupoʻo kan handle like mye om å konkurrere mot sin egen frykt som mot de andre deltakerne. 

– Du må være veldig godt forberedt fysisk og mentalt. Dette stedet er ingen lek. Du kan ikke være redd. Det er ikke alle som kan surfe denne bølgen, sier Vaast.

Forbud for kvinner

Når surferne stiller til start og kjemper mot naturkreftene, er det ikke bare en kamp om medaljer, men en kamp for likestilling og respekt i sporten.

 Malin Nordby Kvamme
OLYMPISK MESTER: Carissa Moore kommer fra Hawaii og er regjerende olympiske mester og fem ganger verdensmester i surfing. Foto: Malin Nordby Kvamme

Da det ble bekreftet at surfingen i Paris-OL skulle arrangeres på Tahiti, var det blandede reaksjoner. 

Denne bølgen anses nemlig så farlig at World Surf League sluttet å holde kvinnekonkurranser i Teahupoʻo i 2006, og begrunnet det med at det var for farlig. Menn fikk likevel fortsette å surfe monsterbølgene – en avgjørelse kvinnene har kjempet mot i en årrekke. 

I 2021 ble forbudet opphevet og i 2022 fikk kvinner konkurrere i bølgene igjen for første gang på 16 år. 

Årets Tahiti-Pro-konkurranse skapte oppmerksomhet verden over da kvinnene fremførte noe av den beste surfingen man har sett i historien.

24 år gamle Vahine Fierro, som er oppvokst i Fransk Polynesia, overrasket verdenseliten da hun tok seieren etter at hun fikk et lokalt «wildcard» til å delta i konkurransen. OL-debutanten er nå en av storfavorittene til å ta OL-gull og slå regjerende olympisk mester og fem ganger verdensmester, Carissa Moore (31).

 Thomas Bevilacqua
FAVORITT: Vahine Fierro fra Fransk Polynesia representerer Frankrike og er en av favorittene til å ta OL-gull. Foto: Thomas Bevilacqua

– Jeg visste og trodde på at jeg kunne vinne konkurransen. Det var helt sykt, men jeg var rolig. Vi fikk de beste bølgene vi noen gang har hatt. Teahupo'o er også for jentene, sa Fierro etter seieren i Tahiti Pro.

Den tahitiske kulturen er preget av en sterk tilknytning til naturen, der surfing er en livsstil.

– Teahupo'o er det beste stedet de noen gang kunne ha valgt til å arrangere OL. Det er en utrolig god bølge på denne tiden av året. I tillegg er det et veldig spesielt sted i den tahitiske kulturen, sier Fierro.

 Ben Thouard
TAHITI: Surferne trener til OL i de kraftfulle bølgene på Tahiti. Foto: Ben Thouard

Surfekonkurransen arrangeres i Teahupo'o fra 27. juli til 5. august. Totalt skal 48 surfere, 24 menn og 24 kvinner fra 21 land konkurrere om å få flest poeng i bølgene. Uansett utfall, vil årets OL sette en ny standard for fremtidige mesterskap.

Read Entire Article