Publisert: 26.12.2024 23:00
Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Kunsten må synes. Det må også kunstens ulike hus. Med samarbeid om fysiske fasiliteter kan det skapes rom for virkelig nye tanker.
Jeg er enig med Per Erik Kise Larsens idé om å samle Nationaltheatret, Oslo-Filharmonien og det frie musikkfeltet i ett kunst- og innovasjonshus (Aftenposten, 15. desember).
Norsk Komponistforening (NKF) har lenge arbeidet for et produksjonshus for det frie musikkfeltet. I likhet med de store institusjonene trenger vi nye løsninger. I arbeidet med å gjøre levende kunstuttrykk mer relevante er samarbeid om fysiske fasiliteter en god idé.
En samling av teater og musikk med både tilpassede og fleksible rom kan gi både faktisk og kunstnerisk takhøyde for ulike uttrykksformer. En slik hub kan bli en smeltedigel. Kunstnere fra en rekke ulike fag vil kunne dyrke frem nyskapende verk sammen, og samfunnet får et mer inkluderende kulturtilbud som speiler samfunnet.
Jeg skal ikke mene for mye om Tullinløkka, annet enn at det har vært lagt frem mange forslag til nedspadde kulturhus der som ikke er blitt realisert, og at det kan bli en fin park.
Finn heller et område hvor man kan kombinere gjenbruk og rehabilitering med nybygg for å ivareta funksjonene og skape synergi. Gi huset mulighet for publikumstilbud på dag- og kveldstid. La huset få skape liv rundt seg. For kunst er gøy og hjelper oss å tenke!
Knut Olaf Sunde
Komponist og kunstner, styreleder i Norsk Komponistforening