Ja takk til enklere hurtiglading!

1 week ago 10



Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg. Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 04.09.2024 01:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Innen 2025 skal all hurtiglading av elbiler kunne betales med kort. Det er bra. Det blir enda mer brukervennlig hvis også alle apper og alle brikker kan brukes overalt.

Aftenposten forteller om elbilførere som er frustrerte over hvor komplisert det er å lade bilen. Det er åpenbart at dette er lite brukervennlig, og at noe må gjøres.

I Elbilforeningens medlemsundersøkelse etterspør mer enn ni av ti en universal ladeløsning, men på spørsmål om hva bilistene foretrekker, spriker svarene.

Ladebrikke er enkelt og populært og noe man alltid kan ha på nøkkelknippet. En app gir oversikt over ladepriser, ruteplanlegging og ladehistorikk, mens et bankkort ikke krever et kundeforhold. Mest mulig brukervennlig lading innebærer at bilisten selv kan velge.

Nettverket må åpnes

Norge er det landet i verden med høyest hurtigladekapasitet pr. innbygger, men det er ikke enkelt å benytte seg av.

Der vi i Norge har skapt et lukket ladenettverk som krever ulike betalingsløsninger på ulike stasjoner, kan man i mange land på kontinentet forholde seg til én og samme løsning overalt. Svaret er åpen roaming. Det innebærer at ladestasjonene er åpne for alle ladetjenester. Med andre ord – kunden kan velge én tilbyder og bruke denne overalt.

I utviklingen av ny nasjonal ladestrategi skulle Samferdselsdepartementet sikre brukervennlig og tilstrekkelig ladeinfrastruktur. Her advarte departementet mot «avvikende regionale betalingsløsninger» og at «innelåsningsmekanismer kan svekke priskonkurransen mellom operatørene».

Da er det et paradoks at majoriteten av norske operatører med lukkede nettverk er heleid av stat og kommuner. Slik hindrer det offentlige Norge åpen konkurranse og universale betalingsløsninger.

Innføring av kortbetaling var politisk bestemt og et velkomment tilbud. Men det er kun ved kombinasjonen av kortbetaling og roaming, når kunden står fritt til å velge, at hurtiglading virkelig blir brukervennlig – for alle.

Andreas Bränd, CTO, Fortum Charge & Drive

Read Entire Article