Israel etterforsker angrep i Rafah der minst 40 internt fordrevne skal ha blitt drept

3 weeks ago 16



Det israelske angrepet traff et telt med internt fordrevne, ifølge palestinske leger. Norge fordømmer angrepet.

Dette stillbildet er fra en video som skal vise åstedet for angrepet. Foto: Reuters TV / Reuters / NTB

Publisert: 26.05.2024 21:52 | Oppdatert: 27.05.2024 10:36

Søndag rammet et israelsk luftangrep et telt for internt fordrevne i Rafah sør på Gazastripen. Tallet på drepte har nå steget til 40, ifølge Hamas-kontrollerte myndigheter og nødetater.

Israels militære hevdet søndag at angrepet traff et anlegg med «Hamas-aktivitet», og at det var mot legitime mål i henhold til folkeretten.folkeretten.Dette er de internasjonale lovene for krigføring. De slår blant annet fast at det ikke er tillatt med målrettede angrep mot sivile. Dette vil være en krigsforbrytelse.

Mandag betegner Israels militære påtalemyndighet angrepet som svært alvorlig. En etterforskning er igangsatt.

– IDF beklager enhver skade på ikke-stridende i krig, sa generalmajor Yifat Tomer Yerushalmi mandag.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier at det er opp til FNs sikkerhetsråd å reagere.

– Selv i krig er det noen regler, sier Eide til VG.

– Nå har den internasjonale domstolen sagt at det er brudd på folkeretten hvis Israel går inn i Rafah. Det har de nå gjort, derfor er det et brudd på folkeretten, sier utenriksministeren.

Denne jenta ble skadet i det israelske angrepet, ifølge Reuters. Foto: Reuters TV / Reuters / NTB

Brutale scener

Angrepet rammet området Tel Al-Sultan i den vestlige delen av Rafah på Gazastripen søndag. Det Hamas-kontrollerte Sivilforsvaret i Gaza opplyser at minst 65 personer ble såret. Hamas sier de fleste av de døde og sårede er barn og kvinner.

I en uttalelse fra myndighetene omtales angrepet som en «forferdelig massakre».

Bilder fra stedet viser store ødeleggelser. Videoer viser istykkerrevne og brente lik av både voksne og barn. Bildene er for sterke til at Aftenposten kan gjengi disse.

Vitner forteller at mennesker ble brent levende.

En talsperson for palestinske Røde Halvmåne sier dødstallene er forventet å stige. Det meldes også om at mange av de overlevende har fått brannskader som følge av brannen som brøt ut etter angrepet, skriver Reuters.

– Palestinas Røde Halvmånes ambulansemannskaper transporterer et stort antall drepte og sårede etter at okkupanten angrep internt fordrevnes telt i nærheten av FN-hovedkvarterene nordvest for Rafah, sier organisasjonen i en melding på X.

De fleste sykehus på Gazastripen er ødelagt eller ute av drift. De mangler både utstyr og kapasitet til å behandle personer med alvorlige brannskader.

Leger Uten Grenser opplyser at «dusinvis» av sårede og 15 drepte er fraktet til en feltklinikk de bistår i driften av.

– Vi er forferdet over denne dødelige hendelsen, som nok en gang viser at ingen steder er trygge. Vi fortsetter å oppfordre til en umiddelbar og vedvarende våpenhvile i Gaza, skriver organisasjonen på X/Twitter.

Pålagt å stanse Rafah-offensiv av FN-domstolen

Angrepet skjer to dager etter at FN-domstolen ICJ beordret Israel til umiddelbart å stanse militæroffensiven i Rafah, åpne grenseovergangen der for nødhjelp og gi etterforskere tilgang til området.

Israel har ikke etterlevd dette og har siden gjennomført flere angrep mot mål i byen, som ligger lengst sør på Gazastripen.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant er blant lederne sjefanklageren i den internasjonale straffedomstolen ICC ønsker å få arrestert, mistenkt for krigsforbrytelser. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB

Den israelske regjeringen hevdet søndag at FN-domstolen ikke har krevd full stans i angrepene mot Rafah.

– I henhold til folkeretten har vi rett til å forsvare oss selv, og domstolen forhindrer oss beviselig ikke fra å forsvare oss selv, sier Hanegbi i et intervju med israelsk TV.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant besøkte selv Rafah søndag der han ble orientert om «utdypningen» av den israelske militæroperasjonen.

Samme dag sendte Hamas raketter mot Tel Aviv for første gang på flere måneder, og flere av rakettene skal ha blitt avfyrt fra nettopp Rafah.

Nær 36.000 drept siden oktober

Søndag formiddag meldte Hamas-kontrollerte helsemyndigheter at 81 mennesker var drept og 223 såret i israelske angrep på Gazastripen det siste døgnet.

Nærmere 36.000 mennesker er drept i israelske angrep på Gazastripen siden Hamas-angrepet på Israel 7. oktober i fjor, ifølge de samme kildene.

En mann bærer bort liket av et barn som ble drept i et israelsk angrep sentralt på Gazastripen 19. mai. Foto: RAMADAN ABED / Reuters / NTB

En stor del av de drepte skal være kvinner og barn. Døde som ennå ligger under sammenraste bygninger, kommer i tillegg til dem som er bekreftet drept. Ifølge enkelte anslag kan det være minst 10.000.

Antall bekreftede sårede har passert 80.000, ifølge helsemyndighetene.

Aftenposten kan ikke uavhengig verifisere tallene på drepte og sårede, og Hamas skiller ikke mellom sivile og stridende. FN har påpekt at tallene som palestinske helsemyndighetene har oppgitt i tidligere kriger, senere har vist seg å være troverdige.

Gazas 2,3 millioner innbyggere er innesperret på et område på størrelse med Mjøsa. Grensene er stengt, og innbyggerne har ikke noe sted å flykte. Det mangler mat, medisinsk utstyr og annen nødhjelp.

Read Entire Article