Israel angrep Syria igjen. Forvirret? Se hit.

5 hours ago 1



Publisert: 18.07.2025 08:46

Kortversjonen

Denne uken gikk det hardt for seg i Syria. Fredag morgen sier landets innenriksdepartement at regjeringsstyrker igjen skal rykke inn i Sweida for å stanse kamper. Uttalelsen kommer få timer etter at presidentskapet i Syria anklaget drusiske krigere for å ha brutt våpenhvilen som gjorde at regjeringsstyrkene først trakk seg ut av området.

Hundrevis av mennesker er drept den siste tiden, der flere grupper kjemper mot hverandre. Så angrep plutselig Israel. De mener at det var helt nødvendig.

Hvorfor det?

1. Hvem er druserne?

En av de syriske gruppene som kriget, er druserne.

Det er en religiøs minoritet med røtter i islam. Flesteparten bor i Syria, hvor de utgjør rundt 3 prosent av befolkningen. Resten bor for det meste i Libanon og Israel.

Gjennom den 14 år lange borgerkrigen dannet drusere militser for å beskytte seg mot diktator Bashar al-Assads hær og islamistgrupper, som ISISDen islamske staten..

I fjor ble Assad-diktaturet styrtet av ulike opprørsgrupper som samarbeidet. Syrias nye leder, Ahmad al-Sharaa, lovet verden én ting: Det nye Syria skal bli et land for alle syrere.

Sharaas regjering ønsket å innlemme blant andre druser-militsene i regjeringsstyrken. På den måten skulle de nye myndighetene sikre makt og legitimitet over hele landet.

Druserne reagerte ulikt. Noen ønsket å samarbeidet med Sharaas regjering. Andre var kritiske.

I mars ble regjeringsstyrker angrepet av Assad-lojale grupper. Det utløste en voldsbølge der minoriteter som drusere og alawitter ble mål for hevnangrep.

Den nye regjeringen ble anklaget for ikke å gjøre nok for å beskytte sivile. Det økte drusernes mistillit til myndighetene.

Volden skal ha startet etter at en druser ble ranet av beduiner fredag. Her er syriske regjeringsstyrker inne i Sweida. Foto: Karam Al Masri, Reuters/NTB

2. Hvorfor startet kampene?

Kampene begynte i Sweida på søndag. Det er et strategisk viktig område der druser-minoriteten har bodd i mange generasjoner.

Årsaken til kampene skal ha vært at en druser ble angrepet og ranet av en gruppe væpnede beduinerbeduinerBeduiner er et arabisk, tradisjonelt nomadefolk..

Hendelsen utløste raskt hevnaksjoner fra lokale druser-militser. Det utviklet seg til en voldsspiral med angrep og kidnappinger mellom druser-militser og væpnede beduin-grupper. Sistnevnte regnes i flere tilfeller som lojale til den nye regjeringen.

Da volden utviklet seg, sendte den syriske regjeringen militærstyrker til Sweida for å få kontroll på situasjonen. Mange drusere tolket det som at regjeringen grep inn for å krige mot dem på beduinenes side.

Da samlet flere druser-militser seg for å slåss mot regjeringsstyrkene.

Disse kampene føyer seg i rekken av voldshendelser for syriske minoriteter siden Assad-regimet falt.

3. Hvorfor er Israel involvert?

På onsdag blandet Israel seg inn i kampene. Det er det to hovedgrunner til.

For det første handler det om sikkerhet: Israel ønsker å hindre at fiendtlige islamistiske grupper etablerer seg langs den israelske grensen.

Etter Assads fall har Sweida vært urolig. Israel mener det er avgjørende å kontrollere utviklingen i området. Israelske myndigheter har sagt at de ikke vil akseptere militær oppbygning i Syria som kan true israelsk territorium.

Den andre grunnen handler om Israels forhold til druserne. Drusere i Israel har et tett forhold til regjeringen. Mange drusere tjenestegjør også i det israelske militæret.

Drusere i Israel støtter at landet angriper regjeringen i Syria for å beskytte druserne. Israel håper også på at dette kan være en måte å styrke båndene til en potensielt alliert i Syria.

Samtidig har drusere i Syria stort sett uttalt at de er imot israelsk innblanding.

Israelske drusere krysser grensen for å besøke familiene sine i Syria. Israels regjering advarer mot det på grunn av kampene. Foto: Ammar Awad, Reuters/NTB

4. Hva skjer videre?

Situasjonen i Sweida er fortsatt uavklart. Området er under blokade av syriske myndigheter, som har stengt av veier og begrenset tilgang til forsyninger.

Det rapporteres om massehenrettelser og overgrep mot sivile.

Den syriske regjeringen og druser-militsene skylder på hverandre for volden. Israel krever at Syria fjerner tunge våpen fra området, ellers truer de med nye angrep.

Mange sivile har flyktet fra området på grunn av kamper og mangel på mat. Også beduiner har flyktet. De frykter at drusere skal ta hevn på dem.

På grunn av det kompliserte forholdet mellom Syrias nye regjering og minoritetene, har noen minoritetsgrupper krevd selvstyre.

Men Syrias regjering holder fast ved at landet skal styres av en og samme myndighet.

Røyk stiger opp etter et israelsk angrep på Syrias forsvarsdepartement i Damaskus. Foto: Khalil Ashawi, Reuters/NTB
Read Entire Article