Islamsk Råd Norge oppfordrer til daddel-boikott

1 month ago 17



Fastemåneden ramadan er godt i gang, og mange norske muslimer åpner gjerne fasten med noe helt spesielt.

Nemlig en daddel.

Å bryte fasten med dadler er en profetisk tradisjon, forteller prosjektleder i Islamsk Råd Norge, Mohammed Isak Abdullahi til NRK.

Mohammed Isak Abdullahi
Prosjektleder
Islamsk Råd Norge

Mohammed Isak Abdullahi i IRN mener at israelske daddelprodusenter bevisst unngår å merke produktene sine tydelig for å unngå boikott.

Foto: PRIVAT

Islamsk Råd Norge (IRN) er en muslimsk paraply- og interesseorganisasjon. Ifølge organisasjonen selv representerer de over 72 trossamfunn med til sammen 65.000 medlemmer.

Nå frykter IRN at mange norske muslimer bryter fasten sin med israelske dadler fra bosettinger på Vestbredden.

Dadler

– Å bryte fasten med dadler er en profetisk tradisjon, forteller prosjektleder i Islamsk Råd Norge, Mohammed Isak Abdullahi til NRK.

Foto: ATTA KENARE / AFP

«Pakket i, importert av ...»

I mange muslimske land har politiske og religiøse ledere tatt til orde for en boikott av varer produsert av Israel.

Samtidig er muslimer i vesten og muslimske land viktige marked for israelske daddelprodusenter.

NRK har funnet dadler i norske importbutikker fra det israelske merket Medjool Plus, der det ikke kommer fram på pakningen at dadlene er produsert i Israel.

Medjool-dadler, Medjool plus

Dadlene er merket med at de er importert av et nederlandsk selskap. Bevisst strategi for å forvirre kunder, mener IRN.

Foto: Laik Hanbaly / NRK

Det pakningene derimot viser tydelig er hvilket land varene er pakket i, eller hvor importselskapet holder til, gjerne et europeisk land.

I et annet tilfelle nevnes det tydelig på emballasjen at dadlene er pakket i Danmark, men det står ingenting om at dadlene er dyrket i Israel.

Abdullahi mener at dette er en bevisst strategi fra de israelske selskapene for å unngå boikott og negativ oppmerksomhet.

De er klar over at dadler er viktige for muslimer, og at en klar opplysning om produktets opprinnelse kan føre til at kunder unngår å kjøpe dem, mener Abdullahi.

NRK har ikke lykkes med å få svar fra Medjool Plus.

Tjener mest på daddeleksport

Tall fra Verdensbanken for 2022, viser at Israel er det landet i verden som tjener mest på eksport av dadler.

Samme år eksporterte israelske selskap dadler verdt mer enn 3.5 milliarder norske kroner.

Islamsk Råd Norge oppfordrer til en generell boikott av israelske dadler, da de mener at man ikke kan utelukke at disse kan komme fra israelske bosettinger.

A farmer uses machinery and a truck at a farm on the Israeli side of the border as damaged buildings from Gaza are seen, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, as seen from Southern Israel

Tall fra Verdensbanken for 2022, viser at Israel er det landet i verden som tjener mest på eksport av dadler.

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Det ikke så enkelt å skille mellom hva som kommer fra israelske bosettinger og hva som kommer fra Israel. På det grunnlaget så syns vi at man uansett burde boikotte produkter fra Israel, sier prosjektlederen for Islamsk Råd Norge.

Abdullahi sier at han opplever at norske muslimer er opptatte av å ikke kjøpe dadler fra Israel i solidaritet med palestinere på Gazastripen.

– Boikott er en effektiv og fredelig virkemiddel for å få slutt på den langvarige ulovlige okkupasjonen av palestinske områder, sier Abdullahi.

Palestinarar går gjennom ruinane av Gaza by etter snart eit halvt år med krig.

Abdullahi sier at han opplever at det er bred støtte for en boikott av Israel blant norske muslimer. Mer enn 32 000 palestinere skal være drept siden oktober i fjor.

Foto: Reuters

Mattilsynet: Krav til merking av bosettervarer

Bare noen dager før ramadan startet i år, frarådet norske myndigheter handel og næringsvirksomhet med israelske bosettinger.

Allerede i 2022 bestemte regjeringen at varer produsert i ulovlige bosettinger på Vestbredden og Golanhøydene skulle merkes tydelig med opprinnelsessted.

Mattilsynet sier til NRK at matvarer med opprinnelse i områder okkupert av Israel skal merkes med hvilket område produktet kommer fra og at de kommer fra en israelsk bosetting dersom dette skulle være tilfellet er tilfelle.

Lindis Folkvord, Mattilsynet

– Vi oppfordrer til å varsle Mattilsynet dersom man har mistanke om at disse kravene ikke blir fulgt, forteller Lindis Folkvord i Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet

Det er for at forbrukerne ikke skal bli villedet, forteller Lindis Folkvord som er sjef for seksjonen for biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

Hun sier at det er importørenes ansvar å sørge for at kravene om opprinnelse oppfylles og er korrekt.

Vi oppfordrer til å varsle Mattilsynet dersom man har mistanke om at disse kravene ikke blir fulgt.

Mattilsynet stiller flere krav til hva som skal stå på emballasjen på et produkt. Det gjelder blant annet navn/forretningsnavn og adressen til den driftsansvarlige som selger matvaren.

Det er for de fleste matvarer frivillig å merke produktet med opprinnelse.

Men hvis manglende opplysninger om opprinnelse, kan villede forbrukeren, er det likevel obligatorisk.

Publisert 03.04.2024, kl. 05.28

Read Entire Article