Internvarselet viser langvarig bekymring

12 hours ago 3



Like før påske gikk et varsel fra Marinejegerkommandoen, knyttet til en ny avdeling som er under oppbygging på Ramsund orlogsstasjon i Sør-Troms.

NRK erfarer at det varsles om mangel på framdrift på en rekke sentrale områder, og at dette har vært meldt om lenge.

Prestisjesatsingen i Ramsund er vedtatt av Stortinget, men som NRK avslørte tidligere, varsles det nå om «flere års» forsinkelse.

Det kommer på tross av vedtak i Stortinget, og at den tidligere forsvarsministeren fra Senterpartiet lovet at etableringen var i rute.

Nå reagerer stortingsrepresentanter fra Fremskrittspartiet, Venstre, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Rødt på at de ikke har blitt informert verken om forsinkelser eller at tidsrammen på 2026 ryker.

Men varselet fra 11. april tyder på at det har vært usikkert en stund.

Der skriver Marinejegerkommandoen (MJK) at de lenge har beskrevet at de er usikre på om den planlagte maritime spesialavdelinga blir etablert og klar til bruk i tide.

Nå mener de forsinkelsen er uunngåelig, og derfor sendes varselet.

Forsvaret har ifølge varselet kommet til kort i å ansette og trene folk, starte bygging, kjøpe inn materiell og ikt-systemer. Dermed blir ikke dette levert verken i tide eller i riktig mengde til MJK, advares det.

Marinejegerkommandoen er avhengig av at andre deler av Forsvaret, som Forsvarsbygg og Forsvarsmateriell, holder tidsplanen.

Det er derfor marinejegerne sier fra om at storsatsingen ikke kommer til å bli etablert innen 2026 fristen Stortinget har gitt.

Følges opp på Stortinget

Venstres Guri Melby sendte tidligere denne uka spørsmål om saken til regjeringen. Hun kommer også å be kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget om å følge opp.

Spørsmålet er om regjeringen har sikret seg god nok informasjon til å følge opp Stortingets vedtak. I verste fall kan forsinkelsen vitne om at vi har en situasjon der statsråden ikke har hatt god nok kontroll over etaten, sier partilederen.

Forsvaret har vært pålagt å holde Forsvarsdepartementet oppdatert hvert halvår. Melby mener det må avklares hva som har blitt rapportert.

– Når vi ser på NRKs oversiktsbilder at det ikke er bygget noen ting på Ramsund, og hører tillitsvalgte si at ingen opptrening av folk er begynt, så tror jeg folk har vanskelig for å forstå at man først nå skjønner at prosjektet blir forsinket, sier hun.

Sammenligning av to bilder

2020

Flyfoto fra Ramsund orlogsstasjon 2020

2025

Ramsund orlogsstasjon 2025 - Satelittbilde

Det eneste som er satt opp i Ramsund siden 2020, er en konteiner for bildekk. Klarer du å finne den?

Foto: Statens Kartverk 2020 / Airbus 2025

Høyres Hårek Elvenes reagerer også. Han er en av to som tidligere har stilt spørsmål i Stortinget om fremdriften og tidsrammen for satsingen i Ramsund, og fått til svar at etableringen er i rute.

– Denne skulle være på plass i 2026. Og når man nå er milevis ifra å kunne gjennomføre dette, så er det ganske alvorlig.

Hårek Elvenes

Hårek Elvenes (H) har fulgt satsinga på spesialstyrker i Ramsund nøye på Stortinget. Her i samtale med forsvarssjef Eirik Kristoffersen i 2023.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

Han viser til at regjeringen har en informasjonsplikt overfor Stortinget. Det er skrevet i Grunnloven at regjeringen ikke kan gi uriktige eller villedende opplysninger. Han mener at spørsmålet han stilte ikke var til å misforstå.

– Dette er en avdeling som Norge har forplikta seg å stille med i Nato-sammenheng også. Det gjør saken ytterligere alvorlig.

Satsinga i Ramsund er ikke bare en Nato-forpliktelse. Det er også en viktig del av norsk og amerikansk felles satsing på spesialstyrkene. Da statsminister Jonas Gahr Støre besøkte president Donald Trump i USA i forrige uke, var nettopp samarbeid og trening i nord ett av temaene:

– Vi har snakka om vårt tette samarbeid. Vi tar vare på sikkerheten i nord, og det er mye tillit mellom tjenestene, sa statsministeren fra Det hvite hus.

Statsminister Jonas Gahr Støre hos USAs president Donald Trump 24. april 2025

Statsminister Jonas Gahr Støre og den amerikanske president Donald Trump snakket blant annet om spesialstyrkene i nord da de møttes.

Foto: AP / NTB

Det er Høyre som leder kontrollutvalget. NRK får opplyst at de vil legge fram et utkast til behandling av denne saken på neste møte.

Flere støtter kontrollspørsmål

Det støttes av Rødt, som har Seher Aydar i kontrollkomiteen.

– Vi har sett flere saker hvor både de tillitsvalgte og avdelinger i Forsvaret har advart om problemer og forsinkelser, samtidig som at Forsvarsdepartementet gir et helt annet inntrykk til Stortinget, sier Aydar.

Seher Aydar

Stortingsrepresentant of forsvarspolitisk talsperson i Rødt, Seher Aydar

Foto: Vetle Mathiesen Knutsen / NRK

Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen vil også stille spørsmål i Stortinget. Han mener dette må nøstes opp i snarest.

– Det betyr i realiteten at man fra regjeringens og Forsvarsdepartementets side, ikke har fulgt opp langtidsplanen fra 2021. Det er i så fall svært beklagelig.

– Det er alvorlig i den forstand at det svekker vår forsvarsevne. Det svekker det som Stortinget har trodd var tilstanden for det norske forsvaret, sier Amundsen.

Revidert mulighet

Om ikke lenge skal Stortinget gå gjennom revidert nasjonalbudsjett, som er en oppfølging av statsbudsjettet. Da kommer det fram hvordan det går med de ulike departementenes gjennomføring av planene som er vedtatt.

Melbys spørsmål til forsvarsministeren er knyttet til om det kan gjøres noe for å sikre innsatsstyrken da.

– Jeg forventer at statsråden tar grep i revidert nasjonalbudsjett dersom det trengs mer penger, sier hun til NRK.

NRK har kontaktet forsvarsminister Tore Sandviks pressefolk for å spørre om det som nå kommer fram i varselet fra MJK. De ønsker ikke kommentere varselet direkte.

– Etableringen er ikke forsinket. Stortinget har vedtatt at den nye maritime innsatsskvadronen skal ferdigstilles innen utgangen av 2026. Det ligger fast, skriver pressetalsmann Brage Oppedal Berglund.

Spesialfartøy på vannet ved Ramsund

Her skal tre nye avanserte fartøy av typen Norwegian Combatant Craft Medium kjøpe inn, på en kontrakt verdt nesten 31 millioner USD (vel 326 millioner kroner).

Foto: Alexander Undrum Fathi / Forsvaret

Han forklarer samtidig at styrken ikke kommer til å være klar til bruk til neste år. Det hevder han Stortinget har fått beskjed om.

Så kommer den operative evnen. Den skal økes gradvis etter 2026, og det ble Stortinget orientert om i behandlingen av statsbudsjettet for 2025, skriver han.

NRK har bedt departementet forklare hva de mener med ferdigstilling, etablering og full operativ evne. Det har departementet ikke svart på.

Publisert 03.05.2025, kl. 10.58

Read Entire Article