Internasjonale studenter sendt til beryktede fengsler i USA: – Skremmende

1 week ago 25



Kortversjonen

  • Trump-administrasjonen har arrestert en rekke utenlandske studenter og sendt dem til isolerte interneringssentre i delstaten Louisiana.
  • En av studentene, Mahmoud Khalil, hevder han er politisk fange.
  • Tidligere rapporter viser alvorlige menneskerettighetsbrudd i sentrene, som mygginfestasjoner og udrikkbart vann.
  • UiT-forsker Jonas Jakobsen mener Trump tester juridiske grenser og at vanlige amerikanske borgere kan komme til å få merke dette selv på sikt.

Menneskerettighetsgrupper omtaler et interneringssenter for «et svart hull» med elendige forhold.

Minst tre utenlandske studenter som nylig ble arrestert av Trump-administrasjonen er sendt til avsidesliggende interneringssentre i delstaten Louisiana – langt fra sine hjem og advokater, melder NBC News.

Sørstaten er nå sentral for oppbevaring av pågrepne studenter den siste tiden.

– De plasseres i anlegg som har ganske forferdelige forhold, mange vanskeligheter med tilgang til advokater – og i det som virkelig er en fiendtlig juridisk jurisdiksjon for å kjempe sin sak for retten til å bli i USA.

Det sier Mary Yanik, direktør for Immigrant Rights Clinic ved Tulane Law School i New Orleans, til kanalen.

 Reba Saldanha / ReutersKLAR TALE: Demonstranter sammenlikner Trump-administrasjonens inngrep i det studentene mener er ytringsfrihet med et apartheid-regime. Foto: Reba Saldanha / Reuters

Den syriskfødte studentaktivisten Mahmoud Khalil fra anerkjente Columbia University i New York har blitt et internasjonalt symbol for Palestina-bevegelsen.

Bilde av Mahmoud KhalilMahmoud Khalil

Syriskfødt studentaktivist i USA

  • Nå sitter han i forvaring, anklaget for «antiamerikanske aktiviteter» og for å ha tilbakeholdt informasjon om medlemskap i aktivistorganisasjoner i sin søknad om permanent opphold.
  • Advokatene hans avviser anklagene, ifølge NBC News.
  • Selv har Mahmoud Khalil i et brev diktert over telefon til familien fra fengslet hevdet at han er «politisk fange» og pågrepet for å ha «utøvd min rett til ytringsfrihet», skriver BBC.

Rumeysa Ozturk, en tyrkisk doktorgradsstudent ved Tufts University, ble pågrepet på gaten på vei for å bryte fasten under Ramadan med venner.

Bilde av Rumeysa OzturkRumeysa Ozturk

Tyrkisk doktorgradsstudent i USA

  • Hun ble hentet av sivilkledde agenter i en pågripelse som ble filmet på video, ifølge amerikanske medier.
  • Ozturk ble sendt til South Louisiana ICE Processing Center i byen Basile, Louisiana.
  • Lokasjonen ble ikke oppgitt av myndighetene før etter nær 24 timer, ifølge hennes advokater.

«Forvirret» over pågripelse

Både disse to og den iranske doktorgradsstudenten Alireza Doroudi ble alle pågrepet nær hjemmene sine i USA – før de ble fraktet hundrevis av kilometer til isolerte fengsler i Louisiana.

David Rozas, Doroudis advokat, hevder at han og klienten er «forvirret» og ukjent med årsaken til hvorfor studenten ble pågrepet, ifølge NBC News.

Department of Homeland Security hevder derimot at Doroudi utgjør «betydelige nasjonale sikkerhetsbekymringer» og at han ble pågrepet etter at utenriksdepartementet tilbakekalte hans studentvisum.

Nylig stanset en dommer deportasjonen av en koreansk student.

– Kan prøve dette på egen befolkning

Jonas Jakobsen, førsteamanuensis i politisk filosofi ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet (UiT), skriver for tiden på en lærebok om populisme.

Med demokrati og populisme som fagfelt ser han mørkt på det som skjer i USA:

– Det virker som om Trump bruker internasjonale studenter til å teste hvor langt han kan gå. Studentene er folk som har visum og lovlig opphold i landet. Trump presser grensene for det juridiske systemet for eventuelt å gå enda lenger, sier Jakobsen på telefon til VG.

– Jeg ser ikke bort fra at han kan prøve dette på egen befolkning også.

Bilde av Jonas JakobsenJonas Jakobsen

Førsteamanuensis i politisk filosofi ved UiT

Terskelen for hvilke begrensninger myndighetene kan legge på befolkningen tøyes, mener UiT-forskeren:

– Det er skremmende. Nå kan man settes i fengsel for å ytre seg i en studentavis.

Flere av de pågrepne studentene er anklaget for å støtte Hamas, noe de har benektet.

– Det virker som om studentene har ytret ting som helt vanlige palestinaaktivister kan ytre i Europa og Norge. Utsagn man kan være uenig i, men som ikke fører til arrestasjon her, påpeker Jakobsen.

 David Dee Delgado / ReutersFRIHETSKRAV: Muslimske demonstranter på Colombia University der den arresterte aktivisten Mahmoud Khalil er student. Foto: David Dee Delgado / Reuters

– Det er utrolig at MAGA-bevegelsen – selve bevegelsen for «free speech» som kritiserer venstresiden for kanselleringskultur – nå gjør akkurat det de har kritisert den andre siden for. Det er ganske spesielt.

– Er USA i ferd med å bli en Kafka-roman? «Prosessen»?

– Det må i alle fall virke sånn for dem som er involvert i disse sakene! Både de pårørende og studentene må føle at de er med i en Kafka-roman. Særlig dem som blir hentet av maskerte menn uten å få noen begrunnelse.

Hva tenker du om studentarrestasjonene i USA?aSkremmende. Ren knebling av ytringsfriheten.bForståelig at amerikanske myndigheter ikke kan la universitetene bli arnesteder for oppviglere.cUsikker, men tenker Trump-administrasjonen i hvert fall bør trø varsomt frem.dJeg følger ikke med på USA-nyheter.eVekk meg når alt er over om fire år.

Mygg, mugg og gult drikkevann

Interneringssentrene i Louisiana har vært gjenstand for alvorlige anklager om menneskerettighetsbrudd.

Ifølge rapporter fra menneskerettighetsgrupper og amerikanske myndigheters egne tilsynsorganer er forholdene i disse sentrene preget av massive mengder mygg, gult udrikkbart vann, muggent mat, insektplager og manglende tilgang til grunnleggende hygieneartikler.

 Adam Gray / ReutersTAR TIL GATENE: Demonstrasjon i New York City til støtte for Mahmoud Khalil. Foto: Adam Gray / Reuters

I en rapport fra 2024 dokumenterte Department of Homeland Security problemer ved anlegget i Basile, inkludert en mygginfestasjon og mangel på tilstrekkelig medisinsk personell.

– Det var berøvelse av menneskelige nødvendigheter, mishandling og diskriminerende behandling. Det var medisinsk misbruk og forsømmelse, oppsummerer Sarah Gillman til NBC News.

Hun er medforfatter av rapporten «Inside the Black Hole» og direktør for Strategic U.S. Litigation ved nonprofitten Robert F. Kennedy Human Rights.

Minst 300 studentvisum trukket tilbake

Trump-administrasjonen har ifølge utenriksminister Marco Rubio trukket tilbake minst 300 studentvisum, med økende fokus på utenlandske studenter som har deltatt i aktivisme.

  • Trump-administrasjonen anklager enkelte av studentene for å støtte Hamas, noe studentene selv og deres advokater benekter.
  • Louisiana har nå over 7000 innvandrere i ICE-varetekt, og er blitt den delstaten med nest flest internerte innvandrere etter Texas.
  • Totalt sitter nesten 48.000 personer i ICE-varetekt over hele USA, det høyeste antallet siden 2019.

Økende selvsensur

Konsekvensen siver nedover i det amerikanske samfunnet, mener UiT-forsker Jonas Jakobsen.

– På lang sikt må man tenke seg om to ganger før man ytrer seg om Israel, transrettigheter og sensitive tema på arbeidsplassen, kafeer og i det offentlige rom. Vi ser dette allerede på universitetene; akademikere har allerede blitt redde for å snakke åpent, sier han til VG.

– Det foregår selvsensur. Den kan spre seg nedover i befolkningen til det offentlige debattklimaet generelt.

 TAYLOR COESTER / EPATAR TIL MOTMÆLE: Ikke bare studenter, men også andre amerikanske borgere demonstrerer mot arrestasjonene. Foto: TAYLOR COESTER / EPA

Internasjonalt press begrenser hvor lenge studentene kan holdes i sentrene, tror Jakobsen.

Han ser for seg at Trump-administrasjonen først vil forsvare politikken som føres og gå til motangrep på kritikerne – for deretter å plutselig endre tone og hevdet at det er begått mindre feil.

– Som i Signal-skandalen. Først forsvarte de seg hardt. Så ser de at det ikke går og sier at «alle begår feil, har ikke du også begått feil?». Jeg tipper det vil skje her også.

Se video: Talte imot Trump – slo 68 år gammel rekord

Read Entire Article