Innrømmet økonomisk trøbbel: – Gir håp

5 hours ago 2



Myndighetene i Russland har måttet innrømme at de er på kanten av resesjon. Ekspert bet seg merke i det som ble sagt.

 Evgenia Novozhenina / Reuters / NTB
OPPSIKTSVEKKENDE: Russlands president Vladimir Putin erkjente nylig at landet har økonomiske problemer. Han kom også med en oppsiktsvekkende kommentar om hva han ser på som russisk territorium samtidig. Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters / NTB

Publisert 03.07.2025 23:37

Den siste tiden har myndighetene i Russland uttalt seg om de økonomiske problemene landet står i. Det er nytt, og eksperter mener det er et tegn på hvor ille det står til. 

Økonomiministeren i landet har ifølge BBC sagt at landet er på kanten av en resesjon. Samme avis meldte at den russiske sentralbanksjefen sier at de har brukt opp mesteparten av ressursene som har drevet vekst de siste årene. 

Presidenten selv, Vladimir Putin, har ifølge Reuters sagt at de ser på å kutte forsvarsutgifter fra neste år.

– Følte en del håp

Vladimir Tikhonov er professor i Korea-studier ved Universitetet i Oslo. Da han hørte de russiske uttalelsene, ble han håpefull. 

– Han mente han skulle kutte militærbudsjettet fra neste år, så kanskje han vil gå for et kompromissforslag i krigen mot Ukraina. Jeg følte en del håp da jeg hørte det, det er mulig de skal ende blodbadet. 

 Olaf Christensen / UiO
OPTIMISTISK: Vladimir Tikhonov mener Putins nylige uttalelser kan være et tegn på at Russland ikke kan krige for alltid. Foto: Olaf Christensen / UiO

– Men det er ingen som vet når krigen slutter, påpeker han.

Katarzyna Zysk, professor ved Institutt for forsvarsstudier, er ikke like optimistisk. 

– Det har vært et mantra for russiske myndigheter siden 2014 at sanksjonene har vært en bra ting som gjør landet mer selvstendig. 

Et annet moment hun trekker fram, er mangel på arbeidskraft, fordi mange må inn i forsvaret.

– Krigen trekker folk bort fra økonomien og inn i forsvaret og våpenindustrien. Så selv om Russland nå har lav arbeidsledighet, så har de også mangel på arbeidskraft i enkelte sektorer.

– Betaler for krigen med framtiden

Økonomien i Russland har gått ganske bra, selv etter år med krig, mener hun.

– Den har vært kunstig stimulert av ekstremt høye forsvarsutgifter. Det er uholdbart på sikt, så myndighetene har ønsket å finne en løsning på krigen innen 2026, selvfølgelig på russiske vilkår da. 

 Jan Helge Rambjør / TV 2
PESSIMISTISK: Professor Katarzyna Zysk ved Institutt for forsvarsstudier ser ikke for seg en snarlig løsning på krigen. Hun påpeker at Russlands ambisjoner er større enn Ukraina. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

– De betaler for denne katastrofale krigen og sine ekspansjonistiske ambisjoner med framtiden sin. Store deler av reservene deres er brukt opp og de tar vekk penger fra helse, utdanning og velferd. 

Zysk sier det har vært mye diskusjoner i russiske media, så det har bidratt til å gjøre det vanskeligere for Putin å late som det ikke er problemer.

– Nå har de økonomiske konsekvensene av krigen blitt så grove at myndighetene har måttet anerkjenne de.

– Bundet skjebnen til krigen

Selv om Sentralbanken senket renten fra 21 til 20 prosent, så gjør det ikke en betydelig forskjell, ifølge Zysk.

– Russland og Putin har bundet sin skjebne til krigens utfall. Han har investert enormt mye og proppet inn massevis av ressurser som har gitt lite tilbake. 

Hun påpeker at krigen også har hatt katastrofale geopolitiske konsekvenser for Russland, som at Finland og Sverige har blitt med i Nato. 

– Det er lite tegn på at Putin er villig til å inngå et akseptabelt kompromiss for Ukraina, men hvis det går i katastrofal retning med russisk økonomi er det en mulighet.

Men det er dog en mulighet hun ikke ser for seg nå. 

– Putins ambisjoner er mye mer enn bare Ukraina. Hans siste uttalelser var at Russland er der hvor den russiske soldaten står. 

Putin-ekspert: Derfor kan han ikke avslutte krigen

Read Entire Article