Ingebrigtsen fnyser av legendens radikale forslag: – Hvor skal man sette grensen?

1 month ago 20



Bekele og tre andre forfattere mener at teknologiske nyvinninger har snudd opp ned på friidrettsverdenen. Han foreslår at det skal gå et skille mellom rekorder satt med og uten hjelp av lyshare.

Det skriver de i en artikkel publisert i det vitenskapelige tidsskriftet «Journal of Applied Physiology»:

  • De mener det er umulig å sammenligne rekorder satt før og etter ny skoteknologi ble introdusert i 2016 og lyshare ble popularisert i 2020.
  • De ønsker å skille mellom rekordene satt med/uten lyshare, slik man skiller mellom kvinnerekorder satt i felt bestående kun av kvinner og menn.

  • Rekordene bør skilles ved at lyshare-rekordene markeres med en stjerne «*»

Alle rekordene satt med lyshare

Det vil i så fall få konsekvenser for samtlige av Jakob Ingebrigtsens internasjonale rekorder. Alle er satt med det elektroniske hjelpemiddelet i bruk.

Nordmannen er åpenbart ikke imponert over forslaget om å sette en stjerne bak verken den ene eller andre rekorden.

– Det er jo en diskusjon som vil være i alle idretter. Det er jo en utvikling på det aller, aller meste. Så kan man si at de som begynte å trene, for det var jo sikkert et skille der man fokuserte på trening ... Før i gamle dager var det jo kult å ikke trene. Skal man sette en stjerne bak det?

– Hvis man drikker vann før konkurranser, skal man sette en stjerne på det? Hvor skal man sette grensen?

Ber legenden se fremover

Bekele har tre OL-gull og fem VM-gull på distansene 5000 meter og 10.000 meter mellom 2003 og 2009. I fjor kom 41-åringen på 2.-plass i London maraton, og nylig ble han tatt ut til å løpe den lengste distansen i Paris under sommerens leker.

London Marathon 2024 - Men's Elite Photocall and Press Conference

LEGENDE: Kenenisa Bekele avslutter OL-karrieren med maraton i Paris til sommeren.

Foto: Peter Cziborra / Reuters

Han holdt verdensrekorden på 5000 meter i 16 år før Joshua Cheptegei brøt den i Monaco i 2020, ved hjelp av lyshare og fersk skoteknologi.

På Bislett torsdag sendte Hagos Gebrhiwet Bekele ned på tredjeplass på adelskalenderen på 5000 meter med et løp på 12.36,73 minutter. Verdensrekorden lyder 12.35,36.

– Vi kan ikke dvele ved fortiden. Vi må akseptere nyvinninger. Vi kan ikke lenger gå bakover. Verden går fremover, sier Cheptegei til NRK.

– Tror du han er irritert fordi du tok rekorden hans?

– Jeg vet ikke noe om det.

Fleiper om hårløs fremtid

Jakob Ingebrigtsen løp 1500 meter under samme stevne i Monaco. Han satte europarekord med 3.28,68.

– Man søker jo alltid en forbedring, og det gjelder fysisk, teknisk, alt mulig. Før sprang man på grus. Det og er jo en ting. På ett eller annet tidspunkt, så ser man kanskje at ingen løper med hår fordi man får en aerodynamisk fordel. Så kan man sette stjerne på det, sier Ingebrigtsen ironisk.

Nordens neste raskeste mann på 5000 meter, bak Ingebrigtsen, er overbevist om at introduksjonen av lyshare har hatt en stor effekt.

Bislett Games 2024

RASK SVENSKE: Andreas Almgren har tatt enorme steg på alt fra 1500 meter til halvmaraton. Svensken ble nummer åtte med tiden 12.50,94, nøyaktig ett sekund foran verdensrekordholder Joshua Cheptegei.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Ser man på rundetidene da Cheptegei og Bekele satte verdensrekordene, ser man forskjellen på dem. Der er Bekeles adskillig mindre jevne, sier Andreas Almgren til NRK.

Han opplever skoeffekten som større i gateløp enn på bane, men er overbevist om at lysharen har en effekt på de lengre løpene.

Han har ingen sterke formeninger om en eventuell stjerne bak rekordene.

PS! Jakob Ingebrigtsens neste løp er 5000 meter under EM i Roma, lørdag 8. mai. Almgren kan du se løpe 3000 meter på NRK under Diamond League-stevnet i Stockholm søndag. Der er også Narve Gilje Nordås påmeldt.

Publisert 31.05.2024, kl. 06.41

Read Entire Article