Indias statsminister Modi henger ut muslimer i valgkampen

2 weeks ago 12



Alle regner med at Narendra Modi vinner valget i India. Men opposisjonen frykter at han sikrer seieren ved å øke konfliktene i samfunnet.

Statsminister Narendra Modi driver valgkamp, her poserer han med en rokk, slik Mahatma ble fotografert under Indias frigjøringskamp. Foto: Amit Dave, Reuters/NTB
  • Gunnar Kagge

Publisert: 30.04.2024 17:42

Kortversjonen

– Synes du at pengene du har slitt for, skal bli gitt til infiltratører? Vil du finne deg i det?

Statsminister Narendra Modi gikk lenger enn vanlig i angrep på muslimer da det indiske valget startet i forrige uke.

Han snakket ikke bare om landets muslimske minoritet som infiltratører. Han anklaget dem også for å få mange barn. Det spiller på konspirasjonsteorien om at muslimer får mange barn for å fortrenge hinduene.

Statsministeren anklaget det største opposisjonspartiet, Kongresspartiet, for å ta penger fra hinduer og gi til muslimer.

Meningsmålingene tyder på at Modi kommer til å vinne valget. Men det er en mulighet for at marginen blir mindre enn for fem år siden. Analytikere frykter at han vil piske opp hat for å mobilisere velgerne.

Historisk valg

Frem til begynnelsen av juni avvikler India historiens største valg. Landet med 1,4 milliarder innbyggere har 970 millioner stemmeberettigede. I alt skal det velges 543 medlemmer til nasjonalforsamlingen Lok Sabha. Resultatet blir klart 4. juni, etter planen.

Narendra Modi driver hard valgkamp for å sikre seg en tredje valgseier. Motstanderne hans frykter at han vil piske opp mer hat og motsetninger for å vinne valget.

Spiller på hat

Modis parti BJP kalles ofte «hindunasjonalistisk». Siden han kom til makten i 2014, er BJP ofte blitt anklaget for å diskriminere religiøse minoriteter. I India er 79,8 prosent av befolkningen hinduer, 14,2 prosent muslimer og 2,3 prosent kristne.

Ifølge grunnloven er India en sekulær stat. Men Modi har utfordret det prinsippet de siste årene. I januar åpnet han et hindutempel i det nordlige India. Det er bygget på ruinene av en historisk viktig moské. Tempelet var til ære for guddommen ram.

– Vår Herre Ram har kommet etter århundrers venting, sa Modi.

Han sa at åpningen viste hvordan India vokser og «bryter lenkene som holdt oss i en slavementalitet».

Det er særlig den store muslimske minoriteten som er blitt utsatt for undertrykkelse og vold. Men det er også mange rapporter om diskriminering og overgrep mot kristne.

Statsministerkandidat Mallikarjun Kharge omkranset av Sonia Gandhi og Rahul Gandhi. Foto: Manish Swarup, AP/NTB

Fortrenger Gandhi-familien

Etter at India ble selvstendig i 1947, var Kongresspartiet helt dominerende. Jawaharlal Nehru ble landets første statsminister. Han var far til Indira Gandhi, som ble statsminister i 1966.

Siden har partiet og familien Gandhi vært knyttet nær sammen.

I år er Rahul Gandhi partiets mest synlige kandidat. Han er sønn av tidligere statsminister Rajiv Gandhi. Søsteren Priyanka Gandhi er generalsekretær i partiet.

Men partiets statsministerkandidat i år er Mapanna Mallikarjun Kharge.

Modi retter mange av sine angrep direkte mot Gandhi. Statsministeren hevder at det er Gandhi som forsøker å skape «kulturelle skiller i folkets sinn», for å vinne valget, ifølge avisen India Express.

Torsdag sa Modi at Rahuls far, statsminister Rajiv Gandhi, i sin tid avskaffet arveskatten i India for å beskytte familieformuen mot skatt. Nå vil Kongresspartiet gjeninnføre arveskatten. Modi hevder at det er for å gi hardtarbeidende hinduers sparepenger til muslimer.

Rahul Gandhi svarte fredag med å hevde at Modis regjering har hjulpet venner til å bli milliardærer.

– Han stjeler penger fra folket, samtidig som han har skapt milliardærer, sa Gandhi.

Ifølge Gandhi frykter Modi at valget kan gå dårlig, derfor tyr han til det gamle trikset med å piske opp nasjonalisme og frykt for minoriteter.

Read Entire Article