Ikke full konsensus om folkemord

3 weeks ago 13



Publisert: 27.05.2024 06:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

«All seriøs forskning» støtter ikke påstanden om folkemord, slik psykiater Ann Færden hevder i sitt innlegg (14. mai). I min bok regner jeg opp 72 ikke-tyrkiske historikere med relevant kompetanse: 32 sier det var folkemord, 20 at det ikke var det, 17 er usikre på grunn av svak dokumentasjon, og så videre. Denne listen kan selvsagt gjøres lenger, men det blir direkte feil å snakke om en full konsensus.

Armenere ble ikke drept ene og alene på grunn av deres etnisitet. De ble dels deportert og omkom av sult og sykdom, ble dels massakrert av lokale tyrkere og kurdere, dels av osmanske soldater.

Det er viktig å gå gjennom osmanske og armenske kilder på nytt. En halv million overlevde og mange jobbet i byråkratiet. Det vil si helt ulikt nazistenes jødeutryddelser. Å putte disse hendelsene i samme kategori hindrer dialog med tyrkerne.

Ragnar Næss

Skoppum

Innleggsforfatteren har skrevet bok om temaet: «A Genocidal Age and its Aftermath. Notes on the Question of the Armenian Genocide.» Gomidas Institute. London (2015).

Read Entire Article