Lukaku og Belgia sviktet i EM-åpningen

1 week ago 9

(Belgia – Slovakia 0–1) Et nytt mesterskap og en ny mulighet for Belgia til å endelig lykkes. Men som så mange ganger før ville det seg ikke.

Publisert: 17.06.2024 19:57

I hvert fall ikke i åpningskampen mot Slovakia.

Etter bare syv minutter rotet storfavorittene Belgia det til og fikk i stedet en marerittåpning:

Jeremy Doku forærte Slovakia muligheten da han fra egen dødlinje spilte ballen rett i beina på Ivan Schranz.

Han flikket ballen elegant til Juraj Kucka som fyrte av et skudd. Koen Casteels i Belgia-målet reddet forsøket, men på returen satte Schranz ballen i netter fra kloss hold.

Ivan Schranz scoret kampens eneste «gjeldende» mål mot Belgia. Foto: THOMAS KIENZLE / AFP / NTB

To ganger satte Romelu Lukaku ballen i nettet, og spesielt fem minutter før slutt så han ut til å ha reddet laget fra fiasko.

Men VAR spilte rollen som stjernespissens verste fiende.

Begge målene ble annullert. Den siste etter en meget diskutabel hands på Loïs Openda.

«En idiotisk beslutning», skriver tidligere Tottenham-spiss Gary Lineker på X.

«Nå må vi slutte. En ting er regelverket, men hvor er kravet til fotballforståelse hos dommerne. Openda løper i full sprint, kjemper om ballen. Får en dytt i siden sånn at armen stikker litt fram og toucher ballen såvidt», skriver NRKs Carl-Erik Torp.

Tiden med stempelet «den gylne generasjonen» tikker mot slutten, og dette mesterskapet er kanskje siste rest av generasjonens aller siste mulighet til å innfri forventningene om å gå helt til topps.

I spissen står Romelu Lukaku – han som skal skyte Belgia til triumf.

31-åringen var brennhet i EM-kvalifiseringen og satte hele 14 mål på åtte kamper. Men i første kamp fremsto han tidvis som en skygge av seg selv - til tross for å ha satt ballen i mål to ganger.

Sjanse etter sjanse ble misbrukt, og da han endelig satte ballen i nettet, ble målene annullert for offside.

– Det er fem-seks store sjanser for Lukaku nå. Han kunne allerede ha festet grep om toppscorertittelen, sa tidligere England-spiss Chris Sutton i BBC Radio 5 Live.

1 av 6Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / NTB