– Jeg tror det er all grunn til bekymring når Trump kommer til makten igjen. Med erfaring fra de forrige fireårsperiodene så er det grunn til å frykte mer uforutsigbarhet til amerikansk politikk.
Det sier regiondirektør i NHO Viken Oslo, Vegard Einan.
Mandag ble Donald Trump igjen president i USA. Trump har varslet at han vil innføre toll og tariffer på varer som innføres til landet.
Det kan føre til at Norge havner i en handelsskvis mellom USA og EU. I verste fall kan det bety at nordmenn mister jobbene.
– Vi vet jo at han er glad i og har varslet tollmurer. Det er dårlig nytt. Det er ikke noe bra for norsk økonomi, konkluderer Einan.
– Hvorfor kan dette kan skape problemer for Norge og norske bedrifter?
– Cirka 2/3 av alt vi produserer i Norge, eksporterer vi til EU/EØS-området. Det er nesten 1600 milliarder kroner. Vi eksporterer ikke veldig mye til USA, men av det vi eksporterer til EU – og EØS -området, er det produkter som blir satt sammen eller blir nye produkter som EU selger videre til for eksempel USA, svarer Einan og forklarer videre.
- Våre bedrifters eksportartikler og eksportvarer er ofte en del av EUs verdikjede.
- Da blir de omfattet av amerikansk toll og EUs varer.
- Når Norge står utenfor EU, kan vi havne i en skvis dersom det skulle bli en handelskrig mellom EU og USA.
- I verste fall betyr det at folk i Norge mister jobbene sine.
Alene mellom to stormakter
På spørsmål om det er en reell sjanse for at dette faktisk kan skje, eller om vi nå er avhengig av en slags godvilje fra EU for at vi skal unngå å havne i den situasjonen, svarer NHOs regiondirektør:
– Ja, på begge spørsmålene. Det er en reell sjanse for at det kan skje. Vi er ikke med i EU, vi er ikke med i tollunionen. Da står vi ganske alene mellom to stormakter, som EU og USA er på handelsområdet.
Einan mener det beste for NHOs posisjon, er et EU-medlemskap. Han legger til at mange norske bedrifter også er «opptatt av å knytte seg tettere til EU».
– Det blir vanskelig for en liten, åpen økonomi å stå alene og utenfor. Særlig når vi ser at den regelbaserte orden, som vi har vært vant til med avtaler og enighet, forvitrer litt. Det kjempes kriger på europeisk jord, det frykt for handelskriger. Da er det tungt å være liten og alene.
Cherrypicking, kake og en dårlig venn
Betyr det rett og slett at når EØS-samarbeidet, som vi er en del av, fungerer når det er fred og fordragelighet – men når kriser oppstår, så havner vi i et problem?
– Det er det vi har sett. Så har vi jo veldig mange rettsakter som gjør at EU ikke er så veldig fornøyd med oss, påpeker Einan.
Han bemerker at vi er veldig fornøyd når vi får medisiner fra EU, og får være med på deres handelsavtaler.
Men vi er «ikke så flinke til å implementere alle rettsaktene og avtalene fra EU slik vi har grunn til å tro at vi er».
– Det er regler i det europeiske markedet som er til for at vi skal ha et regelbasert handel med EU. Vi er litt sånn cherrypicking. Vi velger tingene som er bra for oss, og i mindre grad vil vi være med og ta belastningen. Ingen vil ha en venn som bare kommer på besøk og spiser kaken din, og så blir du aldri invitert tilbake igjen.
Publisert 21.01.2025, kl. 11.08 Oppdatert 21.01.2025, kl. 11.21