Idrettsforbundet fratar korrupsjonsdømte Besseberg æresmedlemskapet – advokaten reagerer kraftig

1 week ago 22



Anders Besseberg får ikke beholde æresmedlemskapet i Norges Idrettsforbund som følge av korrupsjonsdommen i Buskerud tingrett. Det reagerer han kraftig på gjennom sin advokat.

Anders Besseberg er dømt for korrupsjon. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB
  • NTB-Stian Grythaugen og Bernt Harald Brennevann

Publisert: 08.05.2024 10:11

Norges Idrettsforbund offentliggjorde beslutningen om å frata Besseberg hedersbevisningen på et pressemøte onsdag.

I vedtaket heter det at Besseberg, gjennom å ha erkjent kritikkverdige forhold i retten, har skadet idrettens anseelse.

Besseberg (78) ble nylig felt på nesten alle tiltalepunkter og dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Han har anket straffen.

78-åringens advokat Mikkel Toft Gimse reagerer sterkt på beskjeden om at Besseberg ikke får beholde hedersbevisningen sin.

– Anders Besseberg er ikke kjent med dette. Vi reagerer på at han ikke er blitt kontaktet, men får vite om dette fra media, skriver Toft Gimse til NTB og utdyper:

– Besseberg understreker at dommen mot ham ikke er rettskraftig og ser dette som en del av forhåndsdømmingen mot seg.

Fungerende idrettspresident Arne Bård Dalhaug opplyste i etterkant av korrupsjonsdommen at idrettsforbundet ville gjøre en vurdering av Bessebergs æresmedlemskap.

Måtte ha tid

Dalhaug henviste da til at forbundet måtte få tid til å sette seg inn i begrunnelsen for dommen.

– Det er også viktig å understreke at det pågår parallelle rettsprosesser utenfor Norges grenser med svært alvorlige anklager mot Besseberg som heller ikke er konkludert, sa Dalhaug.

Besseberg ble tildelt æresmedlemskapet i NIF allerede i 2013.

Han mottok riktignok ikke prisen før i 2015. I begrunnelsen for å tildele den tidligere skiskyttertoppen hedersbevisningen het det:

«Anders Besseberg har fra 1988 til i dag hatt tillitsverv i det internasjonale skiskytterforbundet, først i ulike tekniske komiteer, og som president fra 1993. Han har bidratt til å utvikle skiskytteridretten, både som konkurranseform og som TV-idrett».

To æresmedlemskap

Besseberg er også én av tre æresmedlemmer i Norges Skiskytterforbund. Det ble han allerede i 2001. Legenden Ole Einar Bjørndalen og Ole Jacob Bangstad er de to andre.

Skiskytterpresident Arne Horten har innrømmet at uavhengig av anken og den videre rettsprosessen er flere av episodene Besseberg har erkjent i retten uakseptable.

Det er ikke kjent om skiskytterforbundet også vil frata Besseberg æresmedlemskapet.

Read Entire Article