I noen miljøer oppfattes tampong­bruk som noe seksuelt

8 hours ago 2



«Det er ingen ugifte som bruker tampong.» Dette er en setning vi fortsatt vet at noen jenter får høre.

Malin Ali skriver at det finnes miljøer der tampongbruk møter motstand. Foto: Privat/flores

I enkelte miljøer står bekymringen for jomfruhinnen fortsatt sterkt, og det kan påvirke om jenter bruker tampong eller ikke. P3 har tidligere delt en kronikk der de snakket med kvinner som forteller ulike historier om forventinger og frykt.

Det er unge jenter som blir frarådet tampongbruk fordi det finnes en oppfatning om at tamponger kan ødelegge jomfruhinnen. Dette handler ikke om medisinske fakta, men om kulturelle og sosiale normer. Sannheten er at det ikke finnes en jomfruhinne som kan avsløre om en kvinne har hatt samleie eller ikke. Likevel knyttes mye av dette til forestillinger om jenters «ære» og «renhet». I noen miljøer oppfattes tampongbruk som noe seksuelt, fordi tampongen føres inn i skjeden – og blir dermed ansett som upassende for unge, ugifte jenter. Her handler det om en oppfatning om at jenters kropp, og særlig skjeden, er «hellig» eller «lukket» frem til ekteskap.

Men hva handler egentlig motstanden mot tampongbruk om? Bevisst eller ubevisst dreier det seg ofte om kontroll – kontroll over jenters kropper, seksualitet og det å videreføre gamle normer. Menstruasjon er fortsatt tabu i noen kulturer og miljøer, og er knyttet til skam og taushet. Det må vi gjøre noe med.

Alle jenter fortjener å ha et avslappet forhold til kroppen sin, tilgang til riktig informasjon, og trygghet i egne valg – ikke skyld, skam og feilinformasjon. Mange foreldre som fraråder tampongbruk, gjør det i beste mening. De tror de beskytter døtrene sine, og handler ut fra uvitenhet, tradisjoner og det de selv har lært.

Samtidig må vi være ærlige: Dette er en undertrykkende tradisjon som skaper skam og kan ha store konsekvenser for kvinner. Den bygger på myter, ikke fakta – og viderefører et kontrollbehov som hører fortiden til.

Det er viktig at vi snakker om dette, selv om det gjelder en relativt liten gruppe i Norge. Vi må ha informasjon og samtaler lett tilgjengelig for de jentene det gjelder. Vi må møte misforståelser med kunnskap. Og vi må huske: Hva kvinner velger å gjøre med kroppen sin, og hvordan de håndterer mensen, er det bare de selv som bestemmer. Alle jenter har rett til frihet, til å kjenne og eie sin egen kropp!

Read Entire Article