Halvveis inne i mai måned har det kun kommet 0,3 millimeter regn i Oslo. Det skaper bekymringer hos bøndene.
Publisert: 16.05.2025 22:10
Våren startet med tørke både i mars og april. I mars kom det bare 4,1 millimeter nedbør, mens det i april kom 24,7 millimeter. Det er under en tredjedel av det som er normal totalt for de to månedene.
I mai har tørken nærmet seg rekordnivå: Klimaforsker Ketil Tunheim sier det er uvanlig med så lite nedbør.
Verste på 35 år
– Så lite har det ikke vært hittil i mai siden 1990, sier Tunheim.
Det har bare skjedd to ganger tidligere at det har vært målt mindre nedbør enn i år. Det var i 1990 og 1970, forteller Tunheim.
Normalt pleier det å komme rundt 60 mm totalt i mai, ifølge Meteorologisk institutt.
– Stort sett kommer det til å være tørt i lang tid fremover. Det kan komme litt nedbør i slutten av mai, men det er veldig usikkert, sier vakthavende meteorolog, Rebecca Roggentin ved Meteorologisk institutt.
Vi har halve måneden igjen, men det kan hende det blir unormalt tørt, legger hun til.
Regnet lar vente på seg – stor skogbrannfare
Også de ti neste dagene ventes å være knusktørre. Værvarselet fra Yr.no lover intet regn over hovedstaden og minimalt med regn over Østlandet i perioden.
17. mai blir det pent sommervær i hovedstaden, med maksimumstemperatur rundt 22 grader.
Mandag og tirsdag stiger temperaturen til behagelige 26 grader, ifølge værvarselet. Det meldes også mye sol og moderat vind.
Administrerende direktør i forsikringsselskapet Skogbrand, Per Asbjørn Flugstad, advarer om stor fare for skogbrann, særlig på Østlandet.
– Alle som ferdes i skogen må ta et felles ansvar. Menneskelig aktivitet kan både starte og avverge brann, og det finnes nok av eksempler på at selv én person kan være avgjørende, uttaler han i en pressemelding.
– Senest på onsdag varslet en turgåer brannvesenet om et kraftig bål på Kolsåstoppen som kunne fått katastrofale følger, legger han til.
Reduserer tapping av Mjøsa
Tørken på Østlandet gjør at NVE torsdag ga tillatelse til å redusere vannmengden som renner ut av Norges største innsjø, Mjøsa.
Vedtaket kom etter en anmodning fra Innlandet Bondelag, og fordi mange vanningsanlegg i området ikke har fungert på den lave vannstanden. Det er Glommens og Laagens Brukseierforening (GLB) som styrer vannføringen ut av Mjøsa ved Svanfoss dam.
– Det er lav vannstand i Mjøsa fordi det har vært lite snø og regn, og værprognosene fremover viser også tørt vær. Dette påvirker jordbruket i så stor grad at vi har gitt GLB tillatelse til å redusere tappingen ut av Mjøsa for å redusere faren for ytterligere skade, sier Carsten Jensen, seksjonsleder i NVE.
Den lave vannstanden i innsjøen har også utsatt sesongens første planlagte seilas for dampskipet Skibladner 24. mai. Det er uvisst når skipet kan komme i gang med sine planlagte turer.
Frå Henning:
Grimstad kommune innfører totalt vanningsforbud. På grunn av svært høyt vannforbruk og skogbrann i Eide innfører vi nå vanningsforbud både for hagevanning og jodbruksvanning inntil videre. Ny melding sendes ut når forbudet oppheves.