I juni gjorde de sin beste måling på to år. Nå er all fremgangen spist opp.

1 month ago 19



ARENDAL (Aftenposten): Arbeiderpartiet gjorde sin beste måling på to år i juni. Nå er all fremgangen spist opp: – Tydelig beskjed om at vi må jobbe hardere.

Ap-nestleder Tonje Brenna (t.v.) deltok tirsdag på arbeidslivets toppmøte på torget i Arendal sammen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-topp Ole Erik Almlid. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

Publisert: 14.08.2024 05:37

Kortversjonen

Norsk politikk har ennå ikke ristet av seg sommerdøsen – slik kan det i hvert fall virke basert på den nyeste stortingsmålingen til Aftenposten og NRK.

Den viser at ingen partier endrer oppslutning utover feilmarginene siden den forrige målingen. Det er heller ingen store avvik fra snittet av målingene denne måneden på Poll of pollsPoll of pollsNettsted som fører oversikt over norske meningsmålinger, og beregner snittverdi av partienes oppslutning.oversikt.

Målingen gir de fire borgerlige partienefire borgerlige partieneHøyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti flertall på Stortinget, med i alt 90 mandater – noe som kun er fem mandater mer enn de trenger.

Det nåværende flertallet på Stortinget, bestående av regjeringspartiene og støttepartiet SV, har 89 mandater.

I dagens måling får de 65 mandater, noe som er 20 mandater unna et flertall på Stortinget.

To skritt frem – to tilbake

– Vårt mål er å bli større og sterkere enn dette. Vi må jobbe beinhardt.

Det sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna når Aftenposten forteller henne at Arbeiderpartiet har gått tilbake med to prosentpoeng – nesten like mye som de gikk opp med ved forrige måling.

Hun har nettopp deltatt på «Arbeidslivets toppmøte» på Arendalsuka – en debatt med lederne for henholdsvis LO og NHO.

Brenna, som også er nestleder i Arbeiderpartiet, sier at det ikke er noen andre enn partiet selv som har skylden for tilbakegangen.

– Vi må være tydeligere på våre løsninger. Jeg tror folk opplever verden som ganske mye mer utrygg enn for en tid siden. Det er det vår oppgave å endre på.

Da Arbeiderpartiet gikk frem 2,4 poeng i juni, sa Jonas Gahr Støre at det var motiverende.

– Hva sier du til tilbakegangen som nesten er tilsvarende?

– Jeg tar alle målinger som en tydelig beskjed om at vi må jobbe hardere.

Les også

Har: Målgruppe. Mangler: Politikk.

– De mindre partiene er ikke relevante

Forrige lørdag publiserte Nettavisen en måling der det borgerlige flertallet røk fordi MDG ble målt over sperregrensen og dermed havnet på vippen.

I Aftenpostens måling er MDG under sperregrensen igjen, og flertallet på blå side sikres, selv om KrF også er målt under sperregrensen.

Silk er det også i en måling VG bringer tirsdag.

Det mener Brenna at MDG og andre mindre partier selv får svare for.

– Hvis det skal være håp om innflytelse for de minste partiene på rødgrønn side, må Arbeiderpartiet være sterkt. Det finnes få veier til rødgrønt flertall uten et sterkt Ap.

Hun benytter også muligheten til å understreke at en eventuell Arbeiderparti-ledet regjering etter valget skal være opptatt av forutsigbarhet i skattepolitikken, næringspolitikken og utenrikspolitikken.

– Det vil bety at en del av de mindre partiene ikke er så relevante samarbeidspartnere for oss. De står ikke for langsiktighet og ansvarlighet, sier hun og legger til:

– Jeg er opptatt av et stort og sterkt Arbeiderpartiet.

– Og det er dere ikke nå?

– Vi er mye større og sterkere når vi er mer enn 20 prosent.

Read Entire Article