I Europa og USA stoppet børsfallet opp. Hva er det som skjer?

1 month ago 22



Børsene i Japan steg kraftig tirsdag etter en blodrød mandag. I Europa og USA stoppet børsfallet opp. Hva er det som skjer?

Nikkei-indeksen i Japan hadde mandag det største fallet siden 1987, men tirsdag hadde den steget nesten tilbake til det samme nivået som før helgen. Foto: Willy Kurniawan, Reuters

Publisert: 06.08.2024 16:15 | Oppdatert: 06.08.2024 16:28

Kortversjonen

  • Blodrødt
  • Resesjonsfrykt
  • Markedet skjelver
  • Børsras

Det var noen av overskriftene som preget nyhetsmeldingene mandag. Det japanske aksjemarkedet falt kraftig. Både norske og amerikanske børser fulgte etter med nedgang.

Men da vi våknet tirsdag, hadde det japanske aksjemarekedet gjort et nesten like stort hopp oppover. Frem til tirsdag ettermiddag var Oslo Børs og de europeiske og amerikanske børsene stort sett stabile eller svakt opp.

Nedturen kan ha vart bare én dag.

Hovedindeksen på Oslo Børs hadde steget rundt 0,8 prosent tirsdag ettermiddag, etter en nedgang på drøyt 3 prosent dagen før. Nikkei-indeksen i Japan steg over 10 prosent tirsdag, etter en nedgang på 12 prosent dagen før.

Hva har skjedd? Hvordan er egentlig utsiktene for aksjemarkedet?

KI driver børsene

– Det går egentlig ganske bra med selskapene både i Norge og USA, sier Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea.

Aksjekursene viser forventet fremtidig inntjening i selskapene.

En av årsakene bak gårsdagens fall skal dreie seg om skuffende resultater fra flere store teknologiselskaper.

Næss forteller at det har vært stor entusiasme rundt slike selskaper blant annet på grunn av kunstig intelligens.

– Mandagens fall var et resultat av at teknologiselskaper har levert resultater som er bra, men ikke så bra som forventet, forteller Næss.

Skuffelsen gjør at flere selger disse aksjene. Kursene faller.

Fall i teknologiaksjer kan gi store utslag på børsene fordi dette er verdens største selskaper, målt i børsverdi. De veier svært tungt på børsene.

Men det betyr ikke at den reelle verdien til selskapene nødvendigvis faller med 12 prosent i snitt, sier aksjestrateg i DNB Markets, Paul Harper.

– Svingningene overdriver den underliggende endringen, sier han.

Det kan være grunnen til at børsene går opp eller forblir stabile på tirsdag.

Robert Næss

Investeringsdirektør i Nordea

Overdrevent fall på børsene

Børsfall kan også komme som følge av at den underliggende økonomien går dårlig. Men det er ikke tilfelle nå, mener Næss.

– Ser du på selskapenes inntjening, så går det bra for bedrifter både i USA og Europa. Selskapene i Norge hadde rekordinntjening i fjor, og i år kommer de til å tjene enda mer, sier han.

Han budskap er at det ser bra ut for aksjemarkedet fremover.

Harper i DNB Markets legger til at det har skjedd ting som gjør at børsfallet ble sterkere enn ventet.

Blant annet svingninger i verdien mellom amerikansk dollar og japanske yen. Men det er ikke noe som trenger å ha betydning for norsk økonomi, sier han.

– Det blir en turboeffekt der flere ting virker sammen og gir et større utslag på børsen enn man normalt ville hatt, sier han.

Paul Harper

Aksjestrateg i DNB Markets

Økt risiko for resesjon

Harper mener at det har vært en økning i risiko for en betydelig tilbakegang i økonomien, altså resesjonresesjonResesjon er et begrep som betyr at økonomien har krympet i seks måneder etter hverandre..

– Det er ikke sånn at dette er et tydelig tegn på at det blir resesjon, men det er litt større risiko enn tidligere, sier han.

Forut for børsfallet mandag, kom det litt svakere tall for økonomien i USA enn det som var ventet. Blant annet ble arbeidsledigheten i juli høyere enn ventet. Renteøkning i Japan og nye tall for privat forbruk i USA har også bidratt til usikkerhet.

– Det er en underliggende svakere utvikling i økonomien. Hvis det viser seg å være starten på en oppbremsing, skal børsen falle mer.

Og hvis det gjør det, da vil du merke det på lommeboken.

– Hvis det først begynner å gå dårlig for bedriftene og arbeidsledigheten øker, vil de som har mistet jobben ha mindre penger til forbruk, og da blir det mindre penger til bedriftene. Det kan bli selvforsterkende sirkel som gjør at det blir periode med svak utvikling i økonomien. Da vil folk få en trangere lommebok, sier Harper.

Read Entire Article