I Stockholm koster ett gram kokain 800 kroner – mot 1200 i Oslo. Aftenposten og Svenska Dagbladets kartlegging viser hvordan de svenske gjengene ekspanderer i Norges store narkotikamarked.
Publisert: 27.12.2024 09:05
Det er noen minusgrader. Tolvslaget nærmer seg.
På Radisson Blu Hotel Nydalen, like ved Handelshøyskolen BI i Oslo, har et stort selskap fra Rinkeby i Stockholm bestilt flere rom. Rommene har minibar og safe, og hotellets restaurant spesialiserer seg på «nordiske ingredienser med middelhavssmaker».
Et 60-tall personer har reist til Norge for å feste seg inn i 2024. Flere av dem har også vært i byen i løpet av høsten for å få med seg konserten til den svenske rapperen 1.Cuz.
Men noen iakttar deres bevegelser.
Våpen, dop og en Gucci-eske
Norsk politi spaner på dem som er her. Kartleggingen viser at mange av festdeltagerne kobles til Filterlösa grabbar (FLG), et kriminelt nettverk fra nordvest i Stockholm, som kobles til Shottaz.
De mistenkes å være i byen for å ta over deler av det lokale narkotikamarkedet, viser politiets informasjon.
En måned senere ble fem menn fra FLG pågrepet i Oslo. Ifølge politiet kunne de knyttes til våpen og narkotika. De hadde også spilt inn en musikkvideo i en leilighet øst i byen der de viste store mengder med det som ser ut til å være narkotika.
I slutten av videoen står de ved utsiktspunktet ved Ekebergrestauranten med panoramautsikt over Oslofjorden – og viser opp gjengtegn som kobles til Shottaz.
Svenskenes hyppige besøk til Oslo viser en ny virkelighet: En svensk invasjon av hensynsløse gjengkriminelle som nå opererer i hele Norge.
Allerede for drøyt to år siden fikk politiet de første urovekkende tegnene på at Foxtrot, som ledes av internasjonalt etterlyste Rawa Majid, hadde begynt å operere i Norge. Etter det har mye skjedd.
Gjennom kilder i Kripos og norsk politi kan Aftenposten og Svenska Dagbladet vise hvilke svenske nettverk som opererer i Norge og hvor de er.
Det som likevel er klart, er at Foxtrot regnes å være den mektigste svenske spilleren. Det forteller sentralt plasserte kilder i både norsk og svensk politi.
Krigstrøtte svensker
Olav Røisi, leder for etterforskning av organisert kriminalitet i Kripos, bekrefter bildet og gir en delvis alternativ forklaring.
– Man blir trøtt av å leve i krig. De signalene vi får fra Sverige, tyder på at konfliktene der kan være en grunn til at enkelte reiser hit.
Men norsk politi frykter at svenskene tar med seg konfliktene.
Den svenske tollens etterretningsenhet, som følger svenske gjengmedlemmers reiser over grensen, ser at trafikken øker. En svensk tollansatt med godt innsyn forteller at de fleste kobles til Foxtrot.
På svensk jord er konkurransen om dopmarkedet blodig. Her frister høyere gatepriser – og et marked som er lettere å ta kontroll over.
Bruken av kokain har økt kraftig, og markedet er stort sammenlignet med antall innbyggere.
I fjor gjorde norsk politi tre rekordbeslag av kokain. Mye tyder på at svenske gjenger var involvert. Minst et av beslagene skal ha tilhørt Foxtrot, forteller flere kilder i de kriminelle miljøene og politiet.
Kommer med «et jævlig rykte»
Til tross for at gjengvolden i Norge er blitt mer brutal, ifølge politiet, er vi langt fra «svenske tilstander». Politikilder ser det som et tegn på at norske kriminelle kanskje ikke har like stor mulighet til å stå imot ytre trusler.
Svenske nettverk vurderes å ha sterkere organisasjoner – og et voldsomt rykte.
– Det er ikke som i Danmark, og til en viss grad Finland, der har de støtt på motstand. Det ser ut som at de bare kan ta for seg. Svenskene kommer med et jævlig rykte for å være hensynsløse, sier en velinformert svensk politikilde.
Men følelsene rundt svenskene er motstridende. Det tror Ghulam Abbas, tidligere leder for B-gjengen, som nå jobber forebyggende med unge.
– Jeg kan ikke tenke meg at de etablerte gjengene med vilje vil åpne opp for at svenskene skal komme og drive deres virksomhet eller ta over, sier han.
Ghulam Abbas
Tidligere gjengmedlem. Jobber nå forebyggende med unge i Oslo.
Kriminelle i Norge har tidligere ofte kunnet løse konflikter gjennom megling. Dette har særlig vært tilfellet etter skuddene på Aker brygge i 2006skuddene på Aker brygge i 20064. juli 2006 ble det avfyrt flere skudd mellom A- og B-gjengen på Aker brygge i Oslo. Konflikten mellom de to gjengene hadde utspilt seg for åpen scene. Det hele førte til en stor politisatsing for å stoppe de norsk-pakistanske gjengene.. Svenskene gjør det annerledes. Svensker som er villige til å drepe for småsaker vil man helst ikke ha her, mener Abbas. Det er først og fremst små grupper som vil stige raskt i hierarkiet som vil samarbeide med svenskene, tror han.
Svenskene vil ekspandere
Kripos regner med at svenske gjenger kommer til å øke sin innflytelse. Samtidig viser SvD og Aftenpostens kartlegging at de ulike nettverkene har forskjellige strategier.
Mens grupper fra Järva forsøker å ta over selve gatehandelen, ser Foxtrot i større grad ut til å holde en lavere profil og levere dop til norske gjenger, ifølge informasjon fra svensk og norsk politi.
De svenske gjengenes makt øker likevel raskt. Voldskapital gjør at de kan presse gjenger i Oslo, Stavanger og Bergen til å selge sin narkotika. Og den som kontrollerer distribusjonen, kan gjennom prissetting, utblanding av narkotika og valg av hvem man selger til, skaffe seg kontroll over hele markedet.
En avhopper fra et svensk nettverk, som inntil nylig hevder å ha fraktet store leveranser med kokain til Norge, forteller at han i Sverige alltid merket når han kjørte inn til et område som tilhørte en annen gjeng.
Folk på gaten holdt utkikk, og kjøperen hadde ofte med seg et bevæpnet entourage.
I Norge var det ikke slik.
– Av og til var det en MC-gjeng. Da var det en eller annen gubbe eller to som møtte opp. Utover det var det mest innvandrergjenger. Vi så ikke på dem som nettverk engang. Det var smågutter. Vi snakker om kanskje 5–6 gutter som ville tjene litt cash, sier mannen og legger til:
– Jeg er overbevist om at svenske gjenger kommer til å fortsette å ekspandere i Norge.
Design og utvikling: Torstein Ringnes og Christen Pedersen