I bakgrunnen ligger det som er mindre hyggelig

1 week ago 8



Jørgen Graabak opptrådte for presse og sponsorer i Nationaltheatret tirsdag morgen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

KOMMENTAR: Hva gjør du hvis du ønsker økt besøk og oppmerksomhet? Kler deg ut og kaller inn Jan Åge Fjørtoft.

Publisert: 12.11.2024 18:56

OSLO: - Vi skal ut av komfortsonen, sa den gamle landslagsspissen.

Fjørtoft tok plass ved pianoet i den ærverdige foajeen i Nationaltheatret og satte i gang med Beatles-klassikeren «Let It Be».

Fjørtoft var midtpunkt, en posisjon han både mestrer og liker. Han krevde allsang fra de fremmøtte, som var utøvere, sponsorer og pressefolk.

Etterpå kalte han på sportssjef Ivar Stuan og stilte ham et konfronterende spørsmål:

– Hvorfor får ikke jentene konkurrere i OL?

Jan Åge Fjørtoft i sitt ess bak pianoet i foajeen på Nationaltheatret tirsdag morgen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

En gang i tiden var kombinertsporten den som her til lands hadde sin tids Erling Braut Haaland eller Petter Northug.

Det var paradegrenen.

Sverre Stenersen og Tormod Knutsen på 50- og 60-tallet. Tom Sandberg på 70- og 80-tallet og fenomenet Torbjørn Løkken i 1987.

Mediene flokket seg rundt disse. De var sin tids superstjerner.

I dag er det annerledes.

Les også

Vond smak av hele saken

Mens de største fotballheltene var utilgjengelige for mediene i forbindelse med landslagets treningsøkt på Ullevaal, noen kilometer unna, la kombinertutøverne bort det meste av hemninger for å skape oppmerksomhet.

– Du må bare lukke øynene og gi gass, oppsummerte firedobbelt OL-mester Jørgen Graabak, som om noen måneder kan toppe karrieren med VM-gull på hjemmebane.

Øving med skuespiller Marika Enstad, generalprøve på hovedscenen og deretter fremføring i foajeen var det uvanlige programmet for Graabak og lagkompisene denne dagen.

Jens Lurås Oftebro (til venstre), Gyda Westvold Hansen og Jarl Magnus Riiber på kombinertlandslagets kick-off foran VM-sesongen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Et bortimot fullsatt rom tydet på at kombinertledelsen hadde truffet med innsalget.

Men i bakgrunnen ligger det som er mindre hyggelig.

– Jeg synes det er helt ubegripelig at jentene ikke er med, sa sportssjef Stuan.

Det er uttalelse som gir mening.

Han siktet til at Gyda Westvold Hansen, Ida Marie Hagen og Mari Leinan Lund stenges ute fra den aller gjeveste konkurransen, vinter-OL.

Og så la Stuan til det som er enda mer dramatisk, om det skulle bli en realitet:

At også kombinertherrene fjernes fra OL-programmet.

Mari Leinan Lund (fra venstre), Jens Lurås Oftebro, Gyda Westvold Hansen, Jarl Magnus Riiber, Ida Marie Hagen og Jørgen Graabak i foajéen på Nationaltheatret. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Det er alltid en risiko, sier Stuan, som riktig nok føler seg tryggere nå enn tidligere på at kombinert blir bevart som OL-gren.

– Men terminlista vår er for dårlig. Det viser at nasjonene rundt har utfordringer med å arrangere kombinertrenn. Det er ikke bra. Det er litt forskjell på festtalene om at vi skal inn i OL, og så greier vi likevel ikke å stille med ei fullkommen terminliste. Det synes jeg er for tynt.

Les også

Det var RBK som sviktet

Stuans beskrivelse forteller om en idrett med utfordringer. Han har rett i at det i dag er vanskelig, egentlig umulig, å forsvare at kun mannlige utøvere får innpass i OL.

Samtidig strever også kombinertherrene, som langrenn og mange andre idretter, med å få nok oppmerksomhet i kampen mot fotball og andre underholdningstilbud. Norske gullvinnere og dyktige utøvere er ikke nødvendigvis nok.

Det var dette det ble forsøkt å gjøre noe med på Nationaltheatret denne tirsdagsmorgenen.

Jan Åge Fjørtoft og skuespiller Marika Enstad under kombinertlandslagets kick-off. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Forestillingen på scenen minnet om da norsk langrenn virkelig var på vei opp og frem, i starten av den unike Northug-epoken for 15 år siden.

Da Petter Northug imiterte Oddvar Brå og Nils Gunnar Lie under sesongåpningen. Da Marit Bjørgen & co provoserte med sin «Skiippagurra-show».

– Det er kleint, men det må en bare gi litt f… i, smiler Graabak etter å ha utført sitt bidrag for at det norske kombinertlandslaget skal få sin plass i mediene.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: Glen Musk

Han går ikke bare inn i sin mest spennende sesong i karrieren.

Med Granåsen som arena er utgangspunktet for å nå et nytt publikum, skape ny entusiasme, fremtidige stjerner og økt rekruttering ypperlig.

Det er også nødvendig.

Slik er denne sesongen også norsk kombinertsports viktigste på lang tid.

Read Entire Article