Hytteeier fant 400 livsfarlige granater ved vegen

1 month ago 18Politiet i Finnmark fikk nylig melding om at det lå 400 granater ved en veg i Pasvik.

Orlogskaptein Wiggo Korsvik ved Forsvarets operative hovedkvarter bekreftet funnet overfor iFinnmark. Korsvik er ansvarlig for håndtering av ammunisjon og sprenglegemer som ligger igjen etter andre verdenskrig.

Granater funnet i Pasvik

Granatene ble funnet i en stabel ved en vei Pasvik, og meldt til politiet av en hytteeier.

Foto: Luftforsvaret

Det handlet om franske 25mm Hotchkiss-granater, som kan være ulike typer panserbrytende ammunisjon, melder Sør-Varanger Avis.

Må ikke røres

Korsvik sier ammunisjon som ligger i terrenget ikke må røres, fordi den kan eksplodere.

I dette tilfellet ser det ut til at det er personer med metalldetektor som har funnet og gravd opp granatene.

De som har funnet granatene kan ha store kunnskaper om dem. Likevel advarer Korsvik mot å grave dem opp på denne måten.

– I akkurat dette tilfellet var granatene i utgangspunktet ikke farlige å røre eller flytte på. De var ikke blindgjengere, altså skutt ut og blitt liggende ueksplodert, og de var ikke armert. Men dette er noe man må ha kunnskap om for å vite, sier Wiggo Korsvik.

Mye ammunisjon i terrenget

Under andre verdenskrig sto det store tyske styrker i Sør-Varanger. De var en viktig del av de militære ambisjonene til Nazi-Tyskland om å erobre Murmansk.

Da de tyske styrkene trakk seg tilbake fra Sør-Varanger i oktober 1944, ødela de store deler av ammunisjonen ved å sprenge den. Likevel er det store mengder ammunisjon i terrenget som utgjør en fare for de som ferdes i skog og mark.

Wiggo Korsvik

Orlogskaptein Wiggo Korsvik ved Forsvarets operative hovedkvarter er ansvarlig for håndtering av ammunisjon og sprenglegemer som ligger igjen etter andre verdenskrig.

Foto: Forsvaret

Tåler lite og er til stor fare

– Iblant ligger det farlige ting innimellom slike granater. En annen ting er hvis det blir skogbrann. Slike granater antenner ved bare 170 graders varme, splinter vil fly hundrevis av meter og trykkbølgen kan også gjøre skade.

– Hvis man finner og tar vare på slike ting, legger dem i uthus eller hva nå samlere finner på, så utsetter man andre for fare. I forskriften skal eksplosiver lagres forsvarlig og 400 meter unna bebyggelse. I dette tilfellet var det hyttefolk som fant granatene, sier Korsvik.

Wiggo Korsvik

– I akkurat dette tilfellet var granatene i utgangspunktet ikke farlige å røre eller flytte på. De var ikke blindgjengere, altså skutt ut og blitt liggende ueksplodert, og de var ikke armert, sier orlogskaptein Wiggo Korsvik ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Foto: Christoffer Møllevik / NRK

Han vil ikke gå nærmere inn på hvor granatene ble funnet, og sier han kommer til å sende personell for å undersøke området nærmere, fordi kan være mer på stedet.

Forsvaret har tatt granatene med seg og sprengt dem i Sydvarangers gruve i Bjørnevatn.

Granater funnet i Pasvik

Granatene fra Pasvik blei destruert i en kontrollert eksplosjon i Sydvarangers gruve i Bjørnevatn.

Foto: Politiet i Finnmark

Publisert 17.06.2024, kl. 16.17

Read Entire Article