Hyller potettollen: – På tide

1 month ago 23



Kortversjonen

  • Potetbøndene Morten og Amund Tømte støtter økt toll på poteter.
  • Fra 1. september blir det prosenttoll på potet.
  • Potetprisen skal ikke bli så høy som påstått, ifølge bøndene og Norges bondelag.
  • De mener tollen vil beskytte norske bønder og komme forbrukerne til gode.

Ute i åkeren skal det høstes inn poteter som skal selges på åpen gård.

Morten Tømte og sønnen Amund Tømte er potetbønder for industripoteter på Tømte Gård i Eidsvoll.

– Vi er fornøyde med at tollen skal økes nå. Tollen på potet har stått stille siden tidlig 90-tallet, så det er på tide med en tollendring, forteller far Tømte.

Sønnen Amund Tømte, som tok over potetgården for noen år siden, er helt enig.

Amund Tømte har vært potetbonden på gården i 4 år. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Det er på tide at den endres til prosent slik at den kan henge sammen med prisveksten ellers i samfunnet, sier han.

Potettollen på friske eller kjølte poteter har siden 1990-tallet og frem til nå ligget på mellom 1,12 kroner per kilo og 2,17 kroner per kilo.

Dette er endringen

– Helt tullete

Målprisen på potet og noen andre grønnsaker blir satt i jordbruksavtalen etter jordbruksoppgjøret. Men prisene kan endre seg fra uke til uke basert på tilbud og volum på lager, men også ut ifra etterspørsel.

Hvis prisen blir liggende på 20 prosent over målprisen i mer enn to uker, eller det er tomt for norsk vare, vil landbruksdirektoratet sette tollen ned så det tilsvarer norsk prisnivå.

Målprisen utover høsten vil variere mellom 6 og 9 kroner per kilo potet.

– Det er helt tullete å påstå at poteten kommer til å koste oppunder 100 kroner kiloen. Potettollen vil komme både bøndene og forbrukerne til gode, sier Morten Tømte.

I tillegg til å jobbe på gården er Morten Tømte også Fylkesleder i Akershus Bondelag.

REAGERER: Morten Tømte reagerer på uttalelsene til Bård Hoksrud (Frp) tidligere i sommer. Foto: Gisle Oddstad / VG

Tidligere i sommer så refset landbruksminister Geir Pollestad (Sp) dagligvarebutikkene for å ha høy pris på potet, han mener det er dagligvarekjedene som presser opp prisene.

Det ledet til kraftige reaksjoner fra tidligere landbruksminister Bård Hoksrud (Frp) og landbrukspolitisk talsperson i Høyre Lene Westgaard-Halle.

– Det er opplagt for de aller fleste, unntatt Pollestad, at øker man importtollen på en vare, vil tilbudet falle og prisen øke. Det er en grunnleggende økonomisk sannhet, og ikke noe matvarekjedene har ansvaret for, sa Hoksrud til VG.

Morten Tømte forteller at han mener det blir helt feil av Hoksrud å fyre løs på den måten.

– Det er en stor skuffelse og ufattelig for meg at han kan stå og si det han sier som tidligere landbruksminister. Vi bønder aksepterer ikke den flåsete måten han fremstår på.

– Det virker som han ikke vet hva han snakker om og at han ikke har satt seg inn i det europeiske markedet.

Bård Hoksrud kjenner seg ikke igjen i uttalelsene fra Morten Tømte.

– Økonomer og grønnsakimportører har sagt det vil bli dyrere poteter når tollen øker 1. september. Det har også landbruksminister bekreftet i et svar til Frp.

– Så påstandene fra lederen i Bondelaget i Akershus om at jeg er «flåsete» og «ikke har satt meg inn i saken», kjenner jeg meg ikke igjen i.

POTETOPPTAGER: Maskinen SF 170 kan normalt ta opp cirka 16 tonn poteter på en time. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Riv, ruskende gærent

Morten Tømte forteller at en toll vil gjøre at de kan sikre høyere priser på varene sine utover sommeren og høsten.

– Da tør vi å lagre potetene, vel vitende om at vi får solgt dem og dekt inn kostnadene vi har ved å lagre dem over en lengre periode, sier han.

Både far og sønn forteller at det har vært en kraftig kostnadsøkning å drive med potetproduksjon grunnet en svakere krone.

– 70 prosent av våre kostnader er knyttet til euroen. Driftsmateriellet øker, alt av gjødsel er dyrere og plantevern blir dyrere med en svakere krone, sier Amund Tømte.

Likevel påstår de begge at prisen ikke kommer til å stige så mye som det har blitt spådd tidligere i år. En grønnsakimportør anslo at kiloprisen på nypoteter fra Spania vil bikke 100 kroner kiloen til høsten, med tollsatsen som slår inn, ifølge NRK.

– Poteten kommer ikke til å koste 100 kroner kiloen. Folk skjønner at det er noe riv, ruskende gærent da. Det vil du aldri bli tilbudt i norske butikker, forteller far.

– Dette er en misforståelse. Tollen skal beskytte bonden, og når vi ikke har nok poteter å tilby så vil tollen fjernes i den perioden, forteller sønnen.

NORSKE POTETER: Det er et godt år for norske poteter i år, forteller potetbøndene på Tømte gård. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Slutt å villede forbrukerne

Leder i Norges Bondelag Bjørn Gimming mener at potettollen har fått et ufortjent dårlig rykte.

– Nå må det bli slutt på å villede forbrukerne til å tro at potet blir så mye dyrere med toll, sier Gimming til VG.

Norges Bondelag mener det er et paradoks at det koster mer å omsette en potet enn å produsere den.

– Argumentet om at det vil koste 70 eller 100 kroner per kilo for potet med de nye tollreglene er fullstendig ute av proporsjoner.

Bilde av Bjørn GimmingBjørn Gimming

Leder, Norges Bondelag

– Slike priser vil i alle fall ikke samsvare med hva bonden får for sine poteter. Dette understreker nødvendigheten av større åpenhet rundt prissetting til forbruker etter at varen forlater bonden, sier Gimming.

Potet har vært et hett tema denne sommeren og flere har skyldt på toll på potet som grunnen til at prisen har økt.

– Det må kunne forventes at de som uttaler seg, setter seg inn i dette, og ikke bruker økt toll som en måte å flytte fokuset vekk fra deres eget ansvar, sier Gimming.

– Det har vært null toll på poteter fra 1. mai til 16. juli i år. Så her kan ikke tollen ha hatt noe for prisøkningen å si, sier Gimming.

Amund Tømte sammen med kona Thea Menne Scheide og hunden Tim, som alltid er med ut i åkeren. Foto: Gisle Oddstad / VG

Utvikler produksjonen

Morten Tømte forteller at hvis man skal tro gårdsboken så er sønnen den 14 generasjonen som produserer poteter på gården.

– Potet har lenge vært viktig å produsere i Norge, og nå jobber potetbønder for å utvide sortimentet så vi kan dekke behovet til alle forbrukerne, forteller han.

Tømte sikter til små poteter som er populære å importere.

– Nå utvikles det små poteter som er vel så gode som de man får fra utlandet.

VIL TILPASSE: – Vi må tilpasse poteten og gjøre det så lettvint som pasta og ris. Slik at familier orker å bruke poteter til middag i hverdagen, forteller Tømte. Foto: Gisle Oddstad / VG

Til slutt forteller både far og sønn at det å sikre potetproduksjonen i Norge er til det beste for miljøet.

– Det er mest miljøvennlig og gunstig å holde produksjonen på potet i landet, forteller Morten Tømte og legger til:

– Hvis vi skal klare å utvide og produsere nok poteter til hele Norge så er vi nødt til å ha den sikkerheten som potettollen vil gi oss.

Read Entire Article