Hyller den norske nyttårstalen: – Jeg vrir meg i stolen av den svenske kongens tale

2 weeks ago 17



Både den norske og svenske kongen talte til sitt folk før nyttår. – Den svenske kongen sitter tilsynelatende med håndjern på, mener retorikkekspert Kjell Terje Ringdal.

Tradisjonen tro talte kong Harald klokken 19.30 på nyttårsaften. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert: 31.12.2024 21:53

Da kong Harald talte til det norske tirsdag kveld, var han opptatt av at vi trenger hverandre, og at vi trenger å tro på at det blir bedre. Han minner om at livet ikke alltid er enkelt, at livet gjør vondt og mennesker gjør feil.

Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal mener kong Harald gjør en utmerket jobb med å motivere og inspirere og være en «livscoach» for sitt folk.

– Han gir oss varme og kloke råd, som de fleste kan ta med seg, sier Ringdal til Aftenposten. Han er førstelektor i retorikk ved Kristiania og foredragsholder.

 Kjell Terje Ringdal er førstelektor i retorikk ved Kristiania og foredragsholder. Foto: Arkivfoto: Heiko Junge / NTB

– Høyt nivå

Ringdal mener kong Haralds nyttårstaler har holdt et svært høyt nivå de siste 10–15 årene, og at årets tale føyer seg pent inn i formen som kongen har holdt seg til i denne perioden.

– Talene er lavmælte, men meningstunge. Kong Harald er god til å flette inn populærkulturelle referanser, som han kobler til samtiden. Tidligere år har han referert til kunstnere som Jon Fosse og Anne Grete Preus, sier Ringdal.

Han mener årets lille mesterverk i talen er å sitere den canadiske musikeren Leonard Cohen: «There’s a crack in everything, that’s how the light get’s in».

– Dette sitatet rommer alt hva kongehuset har slitt med – og hvordan vi alle kan fortolke vår egen til tider ufullkomne tilværelse. En popkulturell referanse som dessuten sitter som et skudd etter høstens dramaserie på NRK om Cohens eget liv, sier Ringdal.

Derimot er Ringdal ikke like imponert over den svenske kongens tale. Sveriges kong Carl Gustaf pleier å holde sin årlige tale 1. juledag.

Sveriges kong Carl Gustaf fotografert i anledning Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum på tronen, fredag ​​15. september 2023 Foto: Jonas Ekströmer / AP / NTB

– Floskelaktig

I årets tale snakket Carl Gustaf blant annet om sin nylig avdøde søster, prinsesse Birgitta som døde i sitt hjem på Mallorca 4. desember. Hun ble 87 år gammel.

– Min kjære søster, prinsesse Birgitta, døde nylig. Det minnet meg personlig om, hvor viktig det er å samles og huske, sa kong Carl Gustaf.

Bortsett fra minneordene om sin søster, synes ikke Ringdal at kong Carl Gustaf er like nær sitt folk som Harald.

– Formatet på talene deres er i prinsippet det samme, men den svenske kongen er mye mer tvunget inn i et begrenset format. Jeg vil kalle den floskelaktig. Han er livredd for å bevege seg inn på politikk og fenomener i samfunnet. I år var det riktignok en lite unntak, da han nevnte Ukraina-krigen, sier Ringdal.

Han synes den norske kongens tale er nærere, varmere, mer politisk og mer samfunnsorientert.

– Jeg vrir meg i stolen av den svenske kongens tale og den forutsigbare teksten, for jeg synes det er lite innhold. Der vinner Norge. Det virker som det er mer romslighet her for at kongen kan uttale seg om det som beveger seg i samfunnet.

Den svenske kongen sitter tilsynelatende med håndjern på, sier Ringdal.

  • Les hele talen til kong Harald her
Read Entire Article