Hvorfor lyver du, Donald?

2 days ago 10



Joe: Donald, du lyver. Donald: Det er sant hvert evig ord! (Fritt etter Ibsen, Peer Gynt fra 1867).

Foto: Gerald Herbert / AP

Det var deprimerende å se presidentkandidat-debatten i USA i opptak på CNN fredag kveld. To gamle menn som debatterte i halvannen time. Joe Biden, preget av alder, og kanskje sykdom. Donald Trump, som løy vesentlig mer enn han snakket sant. For oss som sitter på god avstand fra det amerikanske dagliglivet, men som likevel har mange gode opplevelser fra besøk i landet, føles situasjonen fullstendig absurd. Hvorfor er det ikke mulig å finne bedre president-kandidater enn disse to mennene i høy alder i et land med over 350 millioner mennesker? I et land som ligger i fremste rekke både når det gjelder teknologiutvikling, utdanninginstitusjoner og nasjonal rikdom må det da finnes andre kompetente personer til å inneha det som vel fremdeles fremstår som verdens mektigste embete, president-embetet?

Ligger forklaringen i kombinasjonen av ufattelig rikdom hos enkeltpersoner som er på jakt etter størst mulige fordeler, herunder lavest mulig skatt og minst mulige reguleringer, kombinert med svært konservative holdninger hos flertallet i innlandsstatene, og i nord og syd? Kanskje er det slik. Det er vel en kjent sak at det er mektige og rike enkeltpersoner som støtter mest opp økonomisk, både om presidentkandidater, men også om kandidater som velges til verv i kongressen og i delstatsforsamlingene. Uten slike sterke støttespillere sies det at det er umulig å bli valgt til viktige verv fordi man da ikke vil ha nok penger til nødvendig reklame, først og fremst på tv. Reklame påvirker folk, også når det gjelder valg.

Men likevel, hvorfor kan så mange enkeltpersoner stemme på en kandidat som beviselig har løyet og svindlet siden han gikk i barnehagen, som benekter at han tapte det forrige presidentvalget, som fortsatt bagatelliserte og løy om angrepet på Kongressen 6. januar 2021 i debatten natt til fredag, og som både er tiltalt og dømt, foreløpig i en av flere straffesaker?

I sin første periode hadde Trump i starten en rekke meget kompetente personer i viktige politiske posisjoner. De som var redd for hva Trump kunne finne på, ble litt beroliget da de så listen over ministre og rådgivere han hadde valgt, men etter hvert valgte en etter en av dem å trekke seg fra sine verv/oppgaver. I sin bok «In the Room where it happened» (Det ovale rom), forteller «hauken» og Trumps tidligere stabssjef, John Bolton, om en «totalt inkompetent person» til å inneha verdens mektigste embete. Ingen vet foreløpig hvem Trump vil velge som ministre og rådgivere dersom han skulle bli valgt. Ledere i EU, NATO og mange andre politikere verden rundt sitter foreløpig musestille. De vil ikke si noe som kan irritere Trump i tilfelle han skulle bli den neste amerikanske presidenten. Heller ikke kinesiske ledere sier så mye til tross for at Trump nesten daglig kommer med anklager mot Kina. Anklagene kan være riktige, men er det klokt å utrykke det på den måten? Jeg tror ikke det. Verden blir farligere med Trump som amerikansk president. Den er farlig nok allerede.

Read Entire Article