Hvordan skal vi få flere studenter til Rogaland?

5 hours ago 3



KRONIKK: Rogaland framstår som en mindre attraktiv studentregion sammenliknet med andre sentrale studentbyer- og steder. Dette gjelder både søkertall, studiekvalitet og attraktivitet knyttet til sosialt studiemiljø.

 Gunhild Odden, Geir Kåre Resaland, Bjørg Oftedal, Jone Johnsen og Monica Hammervold.
  • Gunhild Odden

    Prorektor for forskning i VID vitenskapelige høgskole

  • Geir Kåre Resaland

    Prorektor for regional utvikling ved Høgskulen på Vestlandet

  • Jone Johnsen

    Rektor ved Fagskolen Rogaland

  • Monica Hammervold,

    Direktør ved BI Campus Stavanger

  • Bjørg Oftedal

    Prorektor for utdanning, Universitetet i Stavanger

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Ved å satse bevisst på nyskaping og innovasjon kan Rogaland styrke sin identitet som studiefylke. Økt samarbeid mellom utdanningstilbydere og et proaktivt næringsliv er veien å gå for å møte denne utfordringen.

I den ferske rapporten «Rogaland som studiefylke – styrker og svakheter», utført av VID vitenskapelige høgskole, pekes det på både utfordringer og muligheter for oss som studiefylke. Selv om det er positiv utvikling i søkertallene for flere studier i 2025, er det store bildet at det er få som reiser til Rogaland for å studere.

Hvordan skal vi få flere studenter hit?

De fleste studentene som studerer her, kommer fra fylket. Utdanningsinstitusjonene våre tilbyr et bredt spekter av studieprogrammer som dekker viktige behov i regionen. Fagskoletilbudet er i norgestoppen og fylket har lenge vært attraktivt for internasjonale studenter. Selv om mye er bra, så mangler fylket de aller mest populære studiene på nasjonalt nivå og fylket har ikke klart å mobilisere nok politisk tyngde til å påvirke nasjonale politiske prosesser for å endre dette.

Utdanningsinstitusjonene i Rogaland må konkurrere om landets studenter på våre premisser.

Kravene studenter har til hva de skal bli, og hvor de skal bli det, er store. Tiden før, under og etter studiene er minst like viktige som selve studiet. Studenter ønsker seg ikke bare en utdanning, de ønsker å knytte kontakt med andre studenter, finne ut hvilke karrieremuligheter de har etter studiene og bli bedre kjent med hva byene de studerer i har å tilby. Det er flere aktører som jobber godt for å markedsføre vår region. Men nå må vi samarbeide mer og bredere for å gjøre Stavanger og Haugesund til attraktive byer for studenter – før, under og etter studiene.

Rogaland trenger flere studenter, og særlig de som ønsker å bli her etter at de er ferdig med å studere. Arbeidslivet trenger kompetansen deres. Mangelen på arbeidskraft er stor innenfor flere bransjer. Kompetansemangelen diskriminerer ikke. Den er på alle utdanningsnivå, fra fagbrev til ph.d. Det vil være stor mangel på folk framover og arbeidskraft trekkes mot større byer.

Innovasjon og nytenkning

Et sentralt spørsmål som reises i VID-rapporten er i hvilken grad Rogaland bør sammenlikne seg med andre utdanningsfylker som huser de «gamle universitetene» i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Anbefalingen er at fylket som helhet satser mer på innovasjon og nytenkning enn å forsøke å bekjempe historiske ulikheter. Ved å knytte utdanninger enda tettere mot næringslivet og regionen som helhet, kan fylket ta en posisjon nasjonalt. Her ligger mulighetene for å utvikle vår identitet som utdanningsfylke og få enda flere studenter til å velge Rogaland.

Vi som tilbyr studieplasser tjener ikke på å markedsføre oss hver for oss. Nå er tiden inne for å tenke annerledes på hvordan vi kan gjøre hele fylket til det åpenbare valget for studenter. Det innebærer at utdanningsinstitusjonene, næringslivet og myndighetene i regionen må lykkes med et felles løft for å profilere Rogaland som en attraktiv studentdestinasjon.

Med fylkeskommunen som pådriver er en regional kompetanseplan for Rogaland vedtatt i fylkestinget og Kompetanseforum Rogaland etablert som en felles samarbeidsarena for kompetanseaktører som NHO, LO, Nav, KS, Helse Vest, Statsforvalteren, fylkeskommunen i tillegg til oss som utdanningsleverandører på universitets- og høyskolenivå og Fagskolen Rogaland.

Samarbeid viktig

Et sentralt mål er å styrke Rogaland som studiefylke, gjennom å:

  • Markedsføre studentlivet og jobbmulighetene for studenter i Rogaland
  • Opprette flere trainee-stillinger og praksisopphold for studenter
  • Få til mer forskning og flere studentoppgaver i samarbeid med næringslivet og det offentlige.
  • Synliggjøre mulighetene for livslang læring i hele fylket gjennom fleksible utdanningstilbud.

Samarbeid mellom utdanningsaktørene er viktig for å få dette til. I Vestland fylke har Utdanning i Bergen eksistert som et felles nettverk for utdanningsinstitusjonene i 25 år. Resultatene av dette samarbeidet har vært gode og Bergen er en attraktiv studieby som tiltrekker seg mange søkere. Vi har som mål å etablere et lignende samarbeid for å styrke Rogaland som studiefylke. Målet må være å profilere Haugesund og Stavanger som attraktive studiebyer.

Ambisjonen om å bli en av Norges mest populære regioner for studenter setter krav til alle ledd i samfunnet, ikke bare til utdanningsinstitusjonene. Det betyr også at vi må fortsette å gjøre det så attraktivt som mulig å bo her etter endt studium. Rikelig med barnehageplasser, muligheter for spennende jobber, gode kollektivløsninger, nok og rimelige studentboliger er alle gode eksempler på hvordan vi kan styrke Rogaland som studieregion.

Publisert:

Publisert: 20. mai 2025 16:05

Read Entire Article