Hvordan demme opp mot polariseringen og samtidig ta misnøyen fra store velgergrupper på alvor?

1 week ago 9



AFTENBLADET MENER: Ytre høyre – og venstres – framgang i det tyske delstatsvalget setter det politiske sentrum i en knipe. Hvordan demme opp mot polariseringen og samtidig ta misnøyen fra store velgergrupper på alvor?

Björn Höcke leder AfD i Thüringen og kunne feire valgseieren i helgen. Höcke er tidligere bøtelagt for å ha brukt en parole fra nazi-tiden. Foto: Daniel Vogl/AP/NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Det går et ekstra grøss gjennom Europa når høyreradikale krefter er på fremmarsj nettopp i Tyskland. Man må ikke være historiker for å kjenne gufset fra fortiden når høyreekstreme Alternative für Deutschland (AfD) blir valgvinner i delstaten Thüringen. Og samtidig blir nest største parti i Sachsen, ett fattig prosentpoeng bak det tradisjonelle konservative styringspartiet CDU.

Dette er første gang AfD blir største parti i et tysk delstatsvalg, og det skjer i det tidligere Øst-Tyskland. Men det kan skje flere steder.

I den andre enden av den politiske aksen finner vi den andre store valgvinneren: I sitt aller første valg fikk nyetablerte BSW nesten 16 prosent oppslutning i Thüringen og nesten 12 prosent i Sachsen.

BSW er et venstrepopulistisk parti som har brutt ut av Die Linke. BSW deler høyreradikale AfDs sterke skepsis til innvandring og vil ha slutt på støtten til Ukraina i forsvarskrigen mot Russland. AfD og BSW representerer hver sin ideologiske pol. Men her møtes de altså nesten – som i en hestesko.

Hvem er taperne? Partiene i regjeringskoalisjonen til forbundskansler Olaf Scholz. Han er, naturlig nok, bekymret. Det er også de andre partiene, som nå vil prøve å holde AfD borte fra makten gjennom partitaktisk samarbeid. For selv om AfD ble største parti i Thüringen, har det ikke flertall.

Strategien med å nekte å samarbeide med ytre høyre-partier, og slik holde dem borte fra makten, er ikke ukjent. Lenge var det for eksempel utenkelig for svenske partier å samarbeide med innvandringskritiske Sverigedemokraterna.

Dilemmaet for de moderate partiene i hele Europa er likevel at de er nødt til å forholde seg til store velgergrupper som tydeligvis ikke føler seg hørt og sett, og som i stedet flokker seg til ytre høyre eller ytre venstre. Polarisering, som det heter.

Hvordan skal man klare å holde disse ekstreme politiske kreftene borte fra makten, men samtidig lytte til store velgergrupper som i neste omgang kan plassere ytre høyre i posisjon gjennom legitime, demokratiske valg?

Den knipen er ikke mindre akutt etter helgens delstatsvalg i Tyskland.

Publisert:

Publisert: 4. september 2024 07:00

Read Entire Article