Løgn som metode har tjent diktatorer godt til alle tider

2 days ago 6



AFTENBLADET MENER: USAs politiske og samfunnsmessige utvikling er dypt bekymringsfull. Et nytt attentatforsøk mot Donald Trump vil bare forsterke splittelsen og mistroen.

Den 58 år gamle Ryan Wesley Routh er mistenkt for å ha forsøkt å angripe ekspresident Donald Trump med et automatvåpen på en golfbane. Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters/NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

J.D. Vance, som er Republikanernes kandidat til å bli visepresident i USA, sier det rett ut: Hvis han må fabrikkere historier (altså lyve) for å spille opp til raseriet hos sine kjernevelgere, så gjør han det.

De vanvittige historiene om at innvandrere fra Haiti spiser folks kjæledyr, som ble framført av Donald Trump i den tv-sendte debatten mot demokratenes Kamala Harris, ble gjentatt og forsterket av Vance lenge etter at påstanden var avslørt som nok en løgn fra Trumps side.

Den tilsynelatende endeløse strømmen av ren løgn, ville overdrivelser og halvsannheter fra Trumps side har en effekt. Nemlig å utviske skillet hos velgerne mellom det som er sant og det som ikke er sant. Utviskingen av dette skillet har til alle tider tjent diktatorer og despoter godt.

«Nothing is true and everything is possible» er tittelen på en bok om Vladimir Putins Russland, skrevet av den britiske forfatteren Peter Pomerantsev. Putin, inspirert av sine sovjetiske forbilder, har perfeksjonert løgnaktighet som metode. Dessverre kunne tittelen like gjerne vært myntet på amerikansk politikk i 2024.

Dersom man lykkes med å få folk til å tvile på alt, er velgerne et lett bytte for folk – som Trump – som ønsker å manipulere dem. Jeg tapte ikke valget i 2020, sier Trump. Og dersom tilstrekkelig mange har mistet tilliten til den informasjonen som kommer fra det offentlige og fra de etablerte mediene, er flere titalls millioner amerikanere beredt til å tro på denne løgnen.

Trump kan også hevde at kriminaliteten i USA har eksplodert under president Joe Biden, til tross for at all tilgjengelig statistikk viser det motsatte.

Et potensielt nytt attentatforsøk mot Trump på en golfbane i Florida i helgen føyer seg inn i mønsteret av mistillit og desinformasjon. Mannen som er pågrepet, skal ha stemt på Trump i 2016. Tross dette blir hendelsen framstilt som et angrep fra «venstresiden» mot Trump i flere konservative medier.

Det er bare to måneder siden Trump ble skadet i øret da en 20 år gammel mann åpnet ild under et valgkamparrangement i Pennsylvania. Også da forsøkte mange i Trump-leiren å framstille det som en angrep fra «venstresiden». Ingenting tyder på at dette stemmer.

Det amerikanske demokratiet blir nå stilt på sin hardeste prøve siden borgerkrigen fra 1861 til 1865. Forakten for en faktabasert og redelig offentlig samtale er livsfarlig, og dersom Trump skulle vinne valget i november, vil det gå fra vondt til verre.

Publisert:

Publisert: 16. september 2024 21:00

Read Entire Article