Hvor kommer hatet mot skeive fra?

1 month ago 17



Det er ikke terror eller hatkriminalitet. Det er ikke ulovlig, men det er vondt, skriver Henning Meling (bildet). Foto: Privat

Hva andre kristne mener om meg, får jeg en påminnelse om hver gang jeg åpner avisene Vårt Land og Dagen eller er på sosiale medier.

Publisert: 15.08.2024 07:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Knivstikkingen på Tjuvholmen mot to unge skeive menn 3. august etterforskes som hatkriminalitet. Marianne Gulli i Foreningen Fri har sagt at alle miljøer som tar til orde for å innskrenke personers menneskerettigheter, kan bidra til å legitimere negative holdninger mot skeive.

Også de kristenkonservative. Gulli ekskluderer hverken islam eller andre religiøse og politiske retninger. Gulli lagde ikke overskriften i nettavisen Subjekt.

Gulli har måttet tåle mye kritikk. På lederplass kaller Vårt Land uttalelsene «Fri fantasi», men nevner samtidig at noen kristne snakker på dehumaniserende måter om skeive. Hadle Rasmus Bjuland, leder i Kristelig Folkepartis Ungdom, kaller det falske fordommer og spinnvilt. Før han videre erkjenner at kristne miljøer ikke alltid har møtt homofile på en god måte.

En annen KrF-politiker, Simon Stisen, tidligere pinsepastor, nå åpen homofil, reagerer kraftig. Han har aldri opplevd forkynnelse eller holdninger som legitimerer hatkriminalitet mot skeive i norsk kristenhet.

Ikke ulovlig, men vondt

Jeg vokste opp i en pinsemenighet. Jobbet fulltid i Indremisjonen. Leide bolig av Misjonsalliansen. Mottok konverteringsterapi i Misjonssambandet. Skeive var ekle og farlige å bli påvirket av. «Sett alle homser på en øde øy og la dem sulte i hjel.» Det ble ikke sagt i kirken, men den som sa det, var regnet som en god kristen. De som lo av det også. Forkynnelsen oppfordret ikke til vold. Det skulle bare mangle.

Tror de som gjør et poeng av dette, at muslimer går i moskeene og lærer om hvem det er greit å ta livet av? Eller at muslimer har mer til felles med terroristen 25. juni 2022 enn kristne har til terroristen 22. juli 2011?

Konservative kristne vil ha seg frabedt at de kan bidra til økt hat mot skeive. De bare synes ikke to av samme kjønn skal få gifte seg eller ha ledende roller i kirken. Skeive lever jo mot Guds ord. Det er ikke hat, men den skeive livsstilen kan vi ikke ha hos oss. Hva andre kristne mener om meg, får jeg en påminnelse om hver gang jeg åpner Vårt Land og Dagen eller er på sosiale medier.

Det er ikke terror eller hatkriminalitet. Det er ikke ulovlig, men det er vondt.

Følte seg alt annet enn trygg

Jeg løp for livet den terrornatten i Rosenkrantz' gate. Jeg håper jeg aldri må oppleve noe sånt igjen. Stisen følte seg trygg med 9000 gladkristne dagen etter terroren. Det er rørende. En venn av meg som ennå ikke var åpen om seksuell orientering, var både fortvilet og redd etter terrornatten.

I gudstjenesten i den lokale pinsekirken samme helg ble ikke terrorangrepet nevnt med et ord. Han følte seg alt annet enn trygg.

Gulli påpeker sammenhengen mellom negativt tankegods om skeivhet og hatkriminalitet. Hun sier ikke at konservative kristne i Norge tyr til vold mot skeive. Vårt Land og Bjuland sa begge at ikke alle kristne møter skeive på en god måte. Innrømmelser som dette gjør noe med meg.

Kunne vi få mer av det fremfor å gå i strupen på alle som ser oss utenfra og pirker i oss? Kan det bidra til brobygging mellom konservative kristne og skeive? Og være til eksempel om godt arbeid med eget tankegods og møtet med andre mennesker?

Read Entire Article