Hvis man er redd for å bli utsatt for kriminalitet, hjelper ikke «refleksjon rundt hva tallene viser»

3 hours ago 4



Det trengs målrettede tiltak for å stoppe barn og unge i å begå alvorlig vold og kriminalitet, skriver innleggsforfatterne. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB

Det hjelper ikke å si til Sofia på 63 år som sitter på T-banen og blir vitne til en 16-åring som raner med kniv, at statistikken viser at dette ikke er noe å være redd for.

Publisert: 06.05.2025 13:00

Det hjelper ingen med «en refleksjon rundt hva tallene viser», slik Aftenpostens kommentator Daniel Røed-Johansen skriver, hvis man ukentlig går rundt og er redd for å bli utsatt for vold og kriminalitet.

Hans poeng er at nasjonale tall fra politiet viser at antall anmeldelser i Oslo fortsatt er lavere enn den siste toppen i 2009, og at mediene bidrar til et skremmebilde av at vold og kriminalitet blant unge i Oslo har eksplodert.

Røed-Johansen bruker statistikk og grafikk som viser tallene for Norge, men det er Oslo man må se til hvis man skal si noe om utviklingen i Oslo.

Økning i vold blant de yngste

Det Røed-Johansen har rett i, er at antallet saker som involverer barn og unge i Oslo, ikke øker hvis man tar med butikktyveri. Men det er ikke butikktyveri som gjør at folk føler seg utrygge i Oslo, noe vi må ta på alvor.

Å fortelle innbyggere at ting er bedre når det på mange områder er verre, bidrar bare til mindre tillit – både til politikere og mediene. Kriminaliteten begått av barn og unge i Oslo blir grovere, og de involverte blir yngre.

Ran begått av personer under 17 år i Oslo doblet seg i 2024, og bruk av våpen har økt. Man kan reflektere så mye man vil rundt de tallene, men de viser i alle tilfeller at det er behov for sterke tiltak i Oslo.

En-til-en-oppfølging

Som Røed-Johansen så vidt er inne på, så trengs det målrettede tiltak for å stoppe barn og unge i å begå alvorlig vold og kriminalitet. Både for å skape trygghet for oss alle, og for å gi de unge en sjanse til en bedre fremtid.

Det er snakk om under 100 ungdommer som begår gjentatt kriminalitet i Oslo, og over 30 av dem er registrert i ti eller flere hendelser. De er altså ikke mange, men de er aktive og skaper stor utrygghet rundt seg.

Vi må derfor innføre en-til-en-oppfølging av disse ungdommene, noe Arbeiderpartiet har foreslått i Oslo. Det betyr at ungdommene må hentes på morgenen og følges gjennom skoledagen, over til aktiviteter på ettermiddag og hjem på kvelden. De skal rett og slett ikke ha tid eller mulighet til å begå kriminalitet.

På høy tid å slutte å krangle

Oslo Høyre har også sagt at de ønsker et slikt tiltak. Men snart to år etter at de vant valget i Oslo, har de likevel ikke innført en slik oppfølging. Det er på høy tid å slutte å krangle om hvilke politikere som har ropt høyest, men heller bare innføre tiltaket som vil fungere.

Det hjelper ikke å si til Sofia på 63 år som sitter på T-banen og blir vitne til en 16-åring som raner med kniv, at statistikken viser at dette ikke er noe å være redd for. Trygghet er en følelse.

Read Entire Article