– Hvis han ikke er blitt bedre, bør han trekke seg

1 month ago 29



Kortversjonen

  • Fem dager etter å ha trukket seg som demokratisk presidentkandidat, sa Joe Biden at han vil holde på til 20. januar.
  • Presset for at han skal trekke seg som president fortsetter.
  • Historiker og republikanere krever Bidens avgang, etter spekulasjoner om helsen hans.

Fem dager etter at han trakk seg som demokratenes presidenkandidat, talte Joe Biden (81) offentlig for første gang natt til torsdag.

Tross press på at han også bør trekke seg som president, gjorde han det klart at han blir sittende helt fram til 20. jaunuar neste år.

– De neste seks månedene skal jeg fokusere på å gjøre jobben min som president. Jeg vil fortsette å arbeide for at Amerika forblir sterkt, sikkert og leder av den frie verden, sa han.

Med det svarte han dem som etter covid-sykdommen og spekulasjoner om at han lider av parkinsonisme, mener at han bør gå av som president.

– Ut fra tilstanden som vi konsekvent ser ham i for tiden, er jeg bekymret for hans kapasitet som leder. Vi har ikke sett ham på lenge nå.

Det sier Alexis Coe til VG. Hun er historiker og rådgiver i tenketanken «New America». Nylig skrev hun en kommentar i Rolling Stone hvor hun argumenterte for at Biden burde gå av.

Bilde av Alexis CoeAlexis Coe

Amerikansk historiker og forfatter

– Jeg har hørt fra folk nær Biden at han har lest kommentaren min. Han er definitivt klar over at flere mener han bør tre av, sier hun.

Hun var blant dem som så den direktesendte katastrofedebatten for en måned siden.

– Det var sjokkerende å se ham i debatten med Trump. Jeg tror det er mange år til vi får sannheten om hvor lenge Biden har vært mentalt redusert.

– Hvis han ikke er blitt bedre, mener jeg han bør trekke seg. Jeg tror ikke Kamala Harris trenger det – for henne kan det faktisk være en ulempe. Men hvis Biden er skadet av covid, hvis hans tilstand er verre, er det uansvarlig å fortsette. Da må Harris og demokratene aktivere det 25. grunnlovstillegget.

Press fra republikanerne

Historikeren er ikke alene om å mene at Biden bør trekke seg som president. En lang rekke av republikanere har de siste ukene sagt det samme.

– Republikanerne mener at Bidens egen regjering bør tvinge han til å trekke seg, sier USA-ekspert Sofie Høgestøl.

«Hvis Joe Biden ikke er skikket til å stille til valg som president, er han ikke skikket til å tjene som president. Han må trekke seg fra embetet umiddelbart. 5. november kan ikke komme raskt nok.»

Det uttalte Mike Johnson, speaker i Representantenes hus i Washington D.C, etter at Joe Biden trakk seg som presidentkandidat.

– BRUK DET 25.: Republikaneren Mike Johnson, lederen for representantenes hus, mener at Bidens medarbeidere må tvinge presidenten til å gå av. Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP / NTB

Biden har selv vært tydelig på at han vil sitte perioden ut.

Men hva bør han egentlig?

Det at Biden velger å sitte, tror ikke Alexis Coe vil påvirke styringen av landet nevneverdig.

– Han har hatt en unik evne til å trekke til seg og beholde dyktige medarbeidere. Da Trump var president, forsvant folk ut fra Det hvite hus etter bare få uker. Det har ikke skjedd under Biden. Han har et veldig kompetent team rundt seg. Men det er en grunn til at vi har en øverstkommanderende, sier hun.

HEI VERDEN: Etter tre år og et halvt år i skyggenes dal som visepresident, er det Kamala Harris’ tur – dersom ingen utfordrer henne på demokratenes landsmøte 19. august. Foto: Nathan Howard / Reuters / NTB

Dersom det er teamet omkring Biden som styrer, er ikke det første gang i USAs historie, forteller Coe:

– Både under Woodrow Wilson, James Garfield og Ronald Reagan var det mot slutten teamet rundt og kanskje også presidentens kone som faktisk styrte. Men det er ærlig talt uakseptabelt.

Les også: I siste liten

– Udemokratisk

Hvis Biden derimot skulle trekke seg, ville visepresident Kamala Harris automatisk trådt inn i rollen som president:

– Da blir hun USAs mektigste person. Men de har aldri hatt en kvinnelig president før. Flere vil nok si at hun ikke er skikket, men hun vil kunne vise seg, sier Høgestøl.

– Det kan være positivt.

Bilde av Sofie Høgestøl Sofie Høgestøl

USA-ekspert og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo

Samtidig har det en slagside, mener eksperten:

– Da er hun ikke valgt av folket, og det kan se ut som at hun er gitt en posisjon hun ikke har gjort seg fortjent til. Altså at det er udemokratisk.

Høgestøl understreker at ingenting tyder på at hans eget parti ønsker at han gir fra seg presidentrollen før perioden er over.

– Tvert imot ser det ut som de gjør alt for å samle seg, og se fremover med Kamala Harris.

Det er hun ikke alene om å mene:

Bilde av Eirik Løkke Eirik Løkke

USA-ekspert og rådgiver i tankesmien Civita

– Jeg tenker at Biden bør fullføre sin periode. Han har mandat fra folket, det er ingen grunn til at han ikke skulle fullføre det. Med forbehold om en helsemessig forverring. Jeg tror Biden vil fullføre sin periode, sier Løkke.

Bilde av Magnus MarsdalMagnus Marsdal

Journalist og leder i Manifest Tankesmie

– Hvis helsen hans gjør det umulig å skjøtte embetet, må han gå av. Så det fins jo en mulighet for at det skjer. Men jeg tror ikke demokratene er tjent med det, sier Magnus Marsdal:

– Som sittende president med fullt ansvar blir Harris bare en enda større skyteskive for Trumps falske populisme.

Ifølge Eirik Løkke fungerer oppfordringen fra republikanerne mer som et nytt kort for å holde liv i spillet.

– De skal angripe, konkluderer han.

Read Entire Article