Enorme protester mot Netanyahu

1 week ago 10



 Ariel Schalit / AP / NTB Foto: Ariel Schalit / AP / NTB

Hundretusener demonstrerte for åttende kveld på rad.

søndag 8. september kl. 02:26

Store demonstrasjoner har preget Israel den siste uken, etter at seks gisler ble funnet drept på Gazastripen. Demonstrantene krever at den israelske regjeringen forhandler frem en løslatelse av de resterende gislene, skriver avisen Haaretz.

– Så lenge Netanyahu sitter ved makten, vil vi fortsette å få gisler tilbake i likposer, sier moren til et av gislene til avisen.

Danny Elgarat, broren til gisselet Itzhak Elgarat, sa at Netanyahu hadde "bestemt seg for å ofre min bror på alteret til sin koalisjon."

 Ariel Schalit / AP / NTBFoto: Ariel Schalit / AP / NTB

Demonstrasjonene startet sist søndag, etter at de seks gislene ble funnet drept. Siden da har hundretusener av israelere demonstrert hver kveld, og krevd at regjeringen gjør mer for å få frigitt gislene som fortsatt holdes fanget.

I Tel Aviv, hvor den største demonstrasjonen fant sted, deltok lørdag over 500.000 mennesker, ifølge arrangørene. Det var også demonstrasjoner i Jerusalem, Haifa, Be'er Sheva og Caesarea, hvor statsminister Benjamin Netanyahu bor.

Protester kom også etter at sykehus og lokale myndigheter meldte at israelske luftangrep på Gazastripen skal ha drept minst 16 mennesker det siste døgnet, skriver ABC News.

Det var flere sammenstøt mellom demonstranter og politi. Hundre demonstranter er arrestert i Israel siden søndag, skriver avisen Haaretz.

 Ariel Schalit / AP / NTBFoto: Ariel Schalit / AP / NTB

Shay Dickmann, fetteren til Carmel Gat, en av gislene som ble drept, talte til mengden og sa:

– Jeg burde ikke trenge å stå her. Carmel burde vært den som sto her. Hun burde ha sett dere alle sammen vinke med flaggene deres i luften, stolte av landet deres ... Ansvaret ligger hos sikkerhetskabinettet, som bestemte seg for å gi opp Carmels liv!

Les også: Hamas har nye gissel-regler

Einav Moses, svigerdatteren til gisselet Gadi Moses, sa også at:

– Israelere burde ikke trenge å gå mannsterke ut i gatene for det åpenbare: Retten til å leve ... statsminister, vi er lei av løgnene dine. Militært press får ikke Hamas til å stoppe ... Du tar bort alt oksygenet til gislene og dømmer dem til døden!

Familiene til gislene fordømte statsminister Benjamin Netanyahu for å ha forhindret løslatelse av gislene ved å insistere på israelsk militær tilstedeværelse langs grensen mellom Gaza og Egypt.

 Ariel Schalit / AP / NTBFoto: Ariel Schalit / AP / NTB

Israel har vært under økende press fra USA og andre allierte om å inngå en våpenhvileavtale, men statsminister Benjamin Netanyahu insisterer på fortsatt israelsk kontroll over Philadelphi-korridoren, en smal stripe langs Gazas grense mot Egypt. Israel hevder Hamas smugler våpen gjennom korridoren, noe Egypt og Hamas benekter.

 Ariel Schalit / AP / NTBFoto: Ariel Schalit / AP / NTB

Krigen brøt ut da Hamas og andre militante grupper angrep Israel 7. oktober, og drepte rundt 1200 mennesker, hovedsakelig sivile. Hamas antas fortsatt å holde over 100 gisler. Israelske myndigheter anslår at rundt en tredjedel er døde.

Les også: USA tar ut tiltale mot Hamas-ledere

Israels gjengjeldelsesoffensiv på Gaza har drept mer enn 40 000 palestinere, ifølge det palestinske helsedepartementet, som ikke skiller mellom sivile og stridende i sin opptelling. Departementet sier at mer enn 94 000 mennesker er såret.

Read Entire Article