Byen dukker opp fra sjøen

1 week ago 10



Den ekstreme tørken i Hellas gjør nå at en landsby dukker opp fra vannmassene.

ANGELOS TZORTZINIS / AFP
søndag 8. september kl. 01:28

En skole, gamle hus og gårder. Langs vannkanten til innsjøen Mornos står de på rekke og rad, etter å ha ligget under vann i mange tiår.

Innsjøen ble demmet opp i 1980 for å sikre vannforsyningen til hovedstaden Athen. Samtidig ble landsbyen Kallio lagt under vann, og menneskene som bodde der ble flyttet til nye bosetninger og til forstedene i Athen.

Bygningene er et sikkert tegn på at tørken i området er ekstrem. Rundt 80 hus ble ofret for å lage innsjøen. Nå dukker den gamle skolen opp igjen, husene, låvene og snart også kirken.

– Det er en marerittaktig situasjon, sier Apostolos Gerodimos, leder for samfunnet som ble tvunget til å flytte fra landsbyen sin når demningen ble bygget.

– Jo mer vannstanden faller, jo flere bygninger som var under vann dukker opp igjen. Hvis det ikke regner i vinter, vil problemet bli mye verre, sier han til den britiske avisen The Guardian.

Hellas har denne sommeren opplevd ekstreme temperaturer og tørke. Det har ført til store utfordringer med vannforsyningen.

Før den verste varmen satte inn i juli, meldte vannverket Eydap at vannstanden var ned med rundt 30 prosent i Mornos-innsjøen, sammenlignet med sist år.

Nå legger vannverket store planer for å sikre vannforsyningen i fremtiden. De forventer mer tørke og mindre regn.

I åskammen over innsjøen står 90 år gamle Konstantinos Gerodimos. Han bodde i landsbyen som ble oversvømt.

– Jeg pleide å se innsjøen full og si at det var en strand. Nå ser du bare tørrhet, sier han til den greske nyhetsnettstedet Ekathimerini.

Selskapet Eydap har i økende grad oppfordret folk i Attika-regionen rundt Athen – landets største konsentrasjon av mennesker, med 3,7 millioner innbyggere – til ikke å kaste bort vann.

– Vi har ikke luksusen til å kaste bort vann, uttalte statsministeren i Hellas, Kyriakos Mitsotakis, denne sommeren.

Ale foto: Yannis Kolesidis / EPA / NTB

Read Entire Article