Hvis EU ikke reagerer nå, sender man et farlig signal

1 day ago 5



 9. mai deltar Slovakias statsminister Robert Fico (bildet) på seiersparaden i Moskva. Det er en gavepakke for Russland, mener kronikkforfatterne. Foto: Radovan Stoklasa, Reuters/NTB

Slovakias statsminister Robert Fico har valgt side. Nå er det opp til EU og Europa velge sin.

Publisert: 08.05.2025 20:00

Mens EU prøver å stå samlet bak Ukraina, marsjerer Slovakias statsminister Robert Fico i motsatt retning. 9. mai deltar han som eneste representant fra EUs 27 medlemsland på seiersparaden i Moskva. Et arrangement som de siste årene fremstår mer som en propagandaforestilling enn en krigsminnemarkering.

Men Fico skal ikke bare se soldater marsjere over Den røde plass. Han har også fått plass i Russlands president Vladimir Putins offisielle møteprogram. Midt under en krig der Russland ønsker å knuse nabolandet.

På en dag der Kreml prøver å vise at landet ikke er isolert og at Vesten er splittet, stiller en statsminister fra et EU-land opp og legitimerer denne fremstillingen.

Dette gjør Slovakia, ikke Ungarn, til det svakeste leddet i EUs utenrikspolitikk.

Et møte uten innsyn

Dette blir Ficos andre besøk til Russland på et halvt år. Også i desember 2024 møtte han Putin.

Den gangen karakteriserte statsministerens kontor reisen som «privat» og unntatt offentlig innsyn. Ingen fikk vite hva som ble diskutert. Ingen fikk vite hvem som betalte. Nå er besøket offisielt. Men informasjonen kommer nesten utelukkende fra russiske kilder, ikke fra slovakiske. Fico er med andre ord klar over hvor kontroversielt besøket er. Men det stopper ham ikke.

Der andre snur i tide, insisterer nemlig Fico på å fortsette.

En planlagt reise fra ti EU-parlamentarikere ble nylig avlyst for å unngå å utløse en kraftig offentlig motreaksjon. Ungarns statsminister Viktor Orban, som lenge har vært Putins nærmeste allierte i EU, holder seg hjemme. Fico velger i stedet å reise til Moskva og stå side om side med Kinas Xi Jinping, Brasils Lula da Silva og ledere fra regimer som Myanmar, Cuba og Irak.

Ficos reise vil gjøre stor skade på EUs utenrikspolitikk.

En propagandaseier for Russland og et svik mot Ukraina

For Russland er Ficos deltagelse en gavepakke. Putin får bekreftelse på at Russland fortsatt har støtte i Europa. Han får demonstrert at EU ikke er i stand til å kontrollere sine egne. Og han svekker troverdigheten til de vestlige sanksjonene og den internasjonale isolasjonen han står overfor.

Dette er en kjent oppskrift: Da Orbán møtte Putin i 2024, ble det brukt for alt det var verdt i russiske medier. Det samme skjedde da lederen for det franske partiet Nasjonal Samling Marine Le Pen besøkte Moskva i 2017. Nå er det Fico som gir Russland en propagandaseier.

Samtidig er signalet til Ukraina ødeleggende.

EU har en lang historie med å advare og la være å reagere. Hvis det samme skjer nå, sender man et farlig signal.

Fico stiller opp i Moskva den dagen Russland forsøker å bruke seieren i andre verdenskrig til å rettferdiggjøre et brutalt angrep på et naboland. Ved å møte Putin denne dagen bryter Fico ikke bare med europeisk politikk. Han bryter med solidariteten til Ukraina og med EUs forsøk på å opptre samlet i utenrikspolitikken. En solidaritet Ukraina er helt avhengig av.

En internasjonal avledningsmanøver

Så hvorfor gjør han dette?

Forklaringen er innenrikspolitisk. Ficos fjerde koalisjonsregjering er preget av voksende misnøye, særlig knyttet til helsevesen, utdanning og økonomien. Slovakia er avhengig av bilindustrien og eksponert for den tilspissede handelskrigen skapt av USA og president Donald Trump.

Regjeringen har ikke gjort mye for å gjøre ting bedre. Fico blir mer upopulær. Derfor stiger opposisjonen på meningsmålingene, og de to koalisjonspartnerne i regjeringen utfordrer Ficos lederskap.

Presset øker på Fico. En symboltung utenrikspolitisk handling som dette må derfor forstås som en avledningsmanøver. Moskva-besøket fremstår som handlekraftig uten å koste noe på hjemmebane.

Fico blir stadig mindre populær i Slovakia. Bilde fra en protest i Bratislava i mars i år. Foto: Radovan Stoklasa, Reuters/NTB

Ficos reise må også ses på som en strategisk manøver i forkant av en uunngåelig konfrontasjon med EU. Under hans tidligere regjering fra 2012 til 2016 ble det avdekket misbruk av EU-midler. Pengene skulle bli investert i reiselivsnæringen, men endte i stedet opp i bygging private ferieboliger. Nye granskninger er i gang. Det ligger derfor an til en konflikt mellom Fico og EU.

Ficos reise til Russland fremstår derfor også som en kalkulert provokasjon. Når han uansett må ta kampen med EU, kan han like gjerne gjøre det med full tyngde. Det mobiliserer støttespillerne.

EUs lakmustest

EUs utenrikssjef Kaja Kallas har allerede sendt en advarsel: Deltagelse i 9. mai-paraden vil bli tatt på alvor. Men EU har en lang historie med å advare og la være å reagere. Hvis det samme skjer nå, sender man et farlig signal:

Det er mulig for en statsleder å spille på feil lag. Uten reelle konsekvenser.

Dette er ikke bare Slovakias problem. Det er en lakmustest for EUs utenrikspolitiske linje. Skal fellesskapet tåle at en statsminister bryter så radikalt med EUs verdier og solidaritet?

Hvis svaret er ja, åpner man for at ledere som Viktor Orban, Andrej Babis, Giorgia Meloni eller andre EU-kritiske populister kan gjøre det samme hvis de møter kritikk på hjemmebane.

Hvis svaret er nei, må det vises i handlinger. Fico har valgt side. Nå er det opp til EU og Europa velge sin.

Read Entire Article