– Det kom overraskende at det blir ekstraordinært møte. Samtidig: hvis det skal få noen konsekvenser, så må det skje nå – før representantskapet denne uken, sier Jannicke Eriksen.
Hun er en av to nestledere i Trondheim Arbeiderparti. Den andre nestlederen er Trond Giske.
Giske er tidligere nestleder i Ap nasjonalt, statsråd og stortingsrepresentant. Nå vil han tilbake på Stortinget og kjemper om førsteplassen på stortingslisten i Sør-Trøndelag mot statssekretær Per Olav Hopsø.
Gransking på bordet
Styret i Trøndelag Ap kalte inn til ekstraordinært fylkesstyremøte klokken 17.30 mandag.
Der behandler de granskingen som partikontoret i Trøndelag Ap har gjennomført av Trond Giske og medlemsoverflytting fra hans lokallag Nidaros sosialdemokratisk forum i forbindelse med nominasjonsprosessen.
– Vi skal ha et styremøte for å gå gjennom en sak som er blitt kjent i offentligheten etter at styret satte den på dagsorden 3. oktober. Mer er det ikke riktig av meg å si om den saken, uttalte fylkesleder Ingvild Kjerkol til TV 2 før møtet.
Nestlederen i Trondheim Ap, Jannicke Eriksen, sier hun og flere andre har forsøkt å gi tilbakemeldinger om situasjonen rundt Giske, men at de ikke har blitt hørt.
– Jeg har reagert på en del av prosessene og regler som ikke blir fulgt. Jeg har sagt fra om det internt, og når man ikke blir hørt så må man ta det videre internt og i siste instans også eksternt, sier Eriksen.
Over 100 sider
TV 2 kjenner til deler av innholdet i det over 100 sider store dokumentet som ligger til grunn for det ekstraordinære styremøtet mandag.
Henvendelsene er av en slik karakter at styret i Trøndelag Ap skal være innstilt på å sette foten ned for Giskes maktbruk for å kapre en plass i Stortinget.
Konklusjonen vi trolig falle på det ekstraordinære møtet i fylkesstyret til Trøndelag Ap mandag kveld.
– Nå er det en rekke ulike henvendelser, og det skulle gjøres en vurdering av de henvendelsene om det er noen form for brudd på våre retningslinjer eller vedtekter. Det å foregripe hvordan de vurderingene er, er helt umulig for meg, sier nestleder i Trøndelag Ap, Emil Raaen, som er ansvarlig for å følge opp granskingen.
Møtet mandag kommer trolig til å ta flere timer.
– Det er jo riktig at det er ulike saker og henvendelser som kommer inn som man må gå gjennom. Det er jo ikke så lenge siden man bestemte seg for å gå gjennom dette. Så det er sikkert gjort et stykke arbeid fra da til nå for å prøve å svare ut det spørsmålet som styret hadde, sier Raaen før møtet.
– Kommer det til å bli trukket noen konklusjoner i dag?
– Å foregripe hva som skal skje i styrerommet synes jeg er vanskelig. Det er styret som skal i tilfelle trekke de konklusjonene.
– Kan det påvirke nominasjonen i Sør-Trøndelag?
– Vanskelig å si hvordan dette påvirker det som skjer utenfor styrerommet. Vi er opptatt av å gjøre en ordentlig vurdering av de henvendelsene vi har fått opp imot våre vedtekter og retningslinjer, og gjøre det på en ryddig og ordentlig måte, og så skal vi kommunisere ut hva vi finner.
– Det har tidligere vært brukt uttrykket alvorlig om det som har kommet inn av hendelser. Hva er det som er alvorlig?
– Det som er kommunisert i vedtaket fra styret sist er at vi står i en alvorlig situasjon, og det at vi får mange hendelser knytt opp til gjennomføring av ulike saker. Det vi står i, i en nominasjon, er alvorlig for partiet. Så det er et uttrykk for at vi ønsker å rydde opp i den situasjonen og sikre oss en god og ordentlig prosess.
– Det skal gjøres på en skikkelig måte. Det er det vi er opptatt av, understreker Raaen.
TV 2 har ikke fått svar på henvendelser til Giske mandag. Heller ikke lederen i Trondheim Ap har svart på henvendelser fra TV 2.
Høy terskel for eksklusjon
Dersom det i sum skulle framstå klart for styret at Giske systematisk har drevet med fraksjonsvirksomhet, og samtidig oppført seg på en måte som partifeller har opplevd som trakasserende, vil det bli vurdert ulike mulige konsekvenser.
Kilder med innsikt i prosessen har tidligere opplyst til TV 2 at paragraf 12 i Arbeiderpartiets vedtekter, om eksklusjon, ikke var utelukket som en mulig konsekvens, men innholdet fremstår foran kveldens møte ikke som så alvorlig at eksklusjon er et sannsynlig utfall.
Men styret vil etter det TV 2 forstår gi uttrykk for at de mener medlemsoverføringen er ugrei, og at det er behov for nye vedtekter.
Nye Nidaros-medlemmer
Det ene hovedsporet Trøndelag Ap har gransket gjelder spørsmålet om fraksjonering.
Det er spesielt overføring av Nidaros-medlemmer til andre kommunelag, som Orkland og Malvik, som er under lupen.
Fylkesleder Ingvild Kjerkol har tidligere omtalt overføringen av medlemmer som systematisk og organisert.
Aps partikontor i Oslo har gjennom flere uker bistått kommunepartiene i Trøndelag i forbindelse med overføringene av medlemmer fra Giskes lokallag Nidaros i Trondheim Ap til andre kommunelag i Sør-Trøndelag.
Før og etter Høgli
Det andre hovedsporet er om Giske kan ha brutt vedtektenes regler mot trakassering.
Konfliktnivået rundt Giske steg markant etter at det ble rettet mistillit mot tidligere leder i Trondheim Ap, Gunn Elin Høgli, og Pål Sture Nilsen overtok som leder i tospann med Giske som nestleder.
Høgli påstod at Giske hadde truet med å fjerne henne, noe han avviste.
I høst trakk Kirsti Leirtrø fra nominasjonen, og begrunnet dette i Adresseavisen med at hun ikke orket fire nye år med Giske-strid.
Leder i Namsos Ap, Silje Fagerhaug, har i en bekymringsmelding til Trøndelag Ap bedt om at de undersøker om Giske har trakassert sine partifeller, selv om det ikke er opprettet noe formelt varsel.