Hvem betalte for 8600 plakater mot Ukraina-støtte på T-banen i Oslo? Nå får tausheten konsekvenser.

11 hours ago 1



Partiledelsen vil ikke svare på hvor pengene kommer fra. Nå skal Partilovnemnda undersøke saken.

På 17. mai kunne oslofolk oppleve disse reklameplakatene på T-banen i Oslo. Budskapet om å stanse norsk støtte til Ukraina, har ført til sterke reaksjoner. Foto: Monica Strømdahl

Publisert: 19.05.2025 11:19 | Oppdatert: 19.05.2025 11:56

Kortversjonen

Kampanjen til det nystartede partiet Fred og rettferdighet (FOR) på T-banen i Oslo, har skapt sterke reaksjoner.

Partiets budskap er at Norge bør stanse støtten til Ukraina. «Nei til 85 milliarder til krig i Ukraina» heter det blant annet på over 8600 plakater som er montert i T-banevogner i Oslo.

Ukraina ble utsatt for en fullskalainvasjon av Russland i februar 2022 og har siden kjempet for å forsvare seg mot angrepet. I dag er rundt 20 prosent av Ukraina under russisk okkupasjon.

Norge har vedtatt å støtte Ukraina gjennom Nansen-programmet med 85 milliarder kroner i 2025. Av dette går 72,5 milliarder til militær støtte til Ukrainas forsvarskamp, og 12,4 milliarder til sivil støtte.

På plakatene figurerer blant annet den omstridte professoren Glenn Diesen. Han er partiets førstekandidat i Akershus.

Aftenposten har flere ganger spurt partileder i FOR, Marielle Leerand, om hvordan kampanjen er finansiert. Hun har ikke besvart dette spørsmålet.

– Jeg registrerer at Aftenposten hadde et tendensiøst negativt oppslag om kampanjen vår, hvor det ble gitt minimal plass til den omfattende imøtegåelsen jeg leverte. Vi ser ingen grunn til å oppgi noe mer konkret informasjon om kampanjen, skrev hun i en e-post søndag.

Mandag skriver Leraand i en SMS at kampanjen er utvidet til alle digitale flater på Oslo Sentralstasjon, samt nede på togplattformene. Den vil også vises digitalt på Tøyen og Grønland T-banestasjon. Kampanjen vil vare ut uken.

Hun vil fortsatt ikke kommentere finansieringen:

– Nei, det svarer jeg ikke på akkurat nå, skriver Leraand.

Hva synes du om kampanjen?

Helt greit budskap. Det må vi tåle i et liberalt demokrati.

Denne kampanjen burde vært stanset.

Vi må akseptere en slik kampanje, men det er viktig for tilliten til demokratiet at det blir kjent hvem som har betalt for den.

Vil undersøke saken

Ifølge NRK vil nå Partilovnemnda undersøke finansieringen av kampanjen.

– Vi i Partilovnemnda har fått også en rekke henvendelser om akkurat denne saken. Vi må jo undersøke hvor dette bidraget kommer fra, og om det er et bidrag som er lovlig å motta, sier Ragna Aarli til NRK. Aarli er leder for Partilovnemnda.

Både publikum og politikere fra andre partier har reagert kraftig på kampanjen. «Et forskrudd budskap», uttalte Mathilde Tybring-Gjedde (H) til Aftenposten lørdag. Oslos finansbyråd, Hallstein Bjercke (V), kalte budskapet «farlig».

Leraand svarte blant annet at det som er usmakelig, er å bruke 17. mai til å spre propaganda for en Nato-krig samtidig som det hun kaller et folkemord i Gaza, ties ihjel.

Aftenposten har mandag morgen sendt spørsmål om hvordan kampanjen er finansiert til partiet FORs nestleder Peter Eisenstein, partisekretær Frode Fjeld og kasserer Victoria Shanina.

Frode Fjeld henviser til Marielle Leerand om saken. De to andre har så langt ikke svart på spørsmålene.

Marielle Leraand skriver mandag på sin Facebook-side at partiet har passert 100 nye medlemmer siden kampanjen startet.

Partileder Marielle Leerand vil ikke svare på hvordan kampanjen er finansiert. Foto: Fred og rettferdighet (FOR)

Står oppført med 50.000 i donasjon

Etter den norske partiloven har alle partier en særlig plikt i et valgår til å rapportere inn bidrag over 10.000 kroner frem til fredag før valgdagen.

Rapporteringen skal skje innen fire uker etter at bidraget er mottatt.

I oversikten over bidrag til Partiet Fred og rettferdighet, er den eneste donasjonen et bidrag fra en privatperson på 50.000 kroner.

En ukekampanje som den partiet nå har på T-banen i Oslo, har en listepris på 1,4 millioner kroner. Det viser en oversikt fra reklamebyrået JCDecaux.

Sporveien vil ikke oppgi endelig pris, men skriver til Aftenposten at det er vanlig å forhandle frem rabatter på slike kampanjer. Store kunder får ofte minst 50 prosent rabatt.

Kampanjen skal vises i en uke og tas ned førstkommende fredag, opplyser de.

– Vi har god dialog med vår samarbeidspartner og tar med oss at denne kampanjen har vakt reaksjoner i videre oppfølging av saken.

Det skriver pressekontakt Tone S. Tuhus i en e-post til Aftenposten.

Hun opplyser at kampanjen har vært gjennom en vurdering av JCDecaux. Der ble det er konkludert med at den er innenfor gjeldende regelverk.

Read Entire Article