Vi står ved et veiskille i fødselsomsorgen. Arbeidspresset er høyere enn noen gang.

6 hours ago 5



  • Ni ledere ved Den norske jordmorforening

Barselomsorgen blir ofte en salderingspost i sykehusene, med for få hender til å gi mor og barn den støtten de trenger, skriver de ni lederne i Den norske jordmorforening. Illustrasjonsfoto: FamVeld, Shutterstock/NTB

Regjeringen har lovt et sammenhengende, trygt og helhetlig tilbud til alle gravide, fødende og nybakte familier. Hva skjedde?

Publisert: 19.05.2025 22:00

Med gode medisinske resultater er Norge et foregangsland for mange når det gjelder svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg. Samtidig har de siste 10–20 årene vært preget av nedleggelser, sentralisering, sommerstengte fødeavdelinger og en endring i fødepopulasjonen. Dette har økt presset på tjenestene.

I Stortingsmelding 9 (2023–2024) lover regjeringen et sammenhengende, trygt og helhetlig tilbud til alle gravide, fødende og nybakte familier. Det er et mål vi som jordmødre deler fullt ut. Men ut ifra innspill fra føde- og barselavdelinger, helsestasjoner, brukergrupper og brukere over hele landet hører vi en annen virkelighet:

Ressurser kuttes, bemanningen er for lav, og arbeidspresset er høyere enn noen gang.

Dette har gjort dagens utfordringer mer akutte og synlige enn før, og gapet mellom hva regjeringen vil, og hverdagen i tjenestene øker.

Viktig – på papiret

I stortingsmeldingen kan vi lese at regjeringen vil styrke bemanningen, sikre tilstedeværende jordmor i aktiv fødsel og dermed legge til rette for en trygg og god oppfølging av kvinner, nyfødte og familien.

Det loves rekrutteringstiltak, finansieringsordninger og styrket samarbeid mellom kommuner og sykehus. Dette er viktige og riktige grep – på papiret.

Men i realiteten ser vi at fødeavdelinger, som ved Oslo universitetssykehus, er bekymret for pasientsikkerheten. Jordmødre står i skvis mellom faglige krav og umulige rammevilkår. Vi løper mellom fødestuer, rekker ikke å være til stede hos den fødende gjennom hele den aktive fasen og må prioritere hardt mellom oppgaver.

Jordmødre står i skvis mellom faglige krav og umulige rammevilkår

På barselavdelingene er vi bekymret for kompetansen da det mangler jordmødre i denne delen av tjenesten. Barselomsorgen blir dessuten ofte en salderingspost i sykehusene, med for få hender til å gi mor og barn den støtten de trenger. Også i kommunehelsetjenesten opplever jordmødre økt press, flere oppgaver og mindre tid til den enkelte familie.

Konsekvensene av underbemanning og manglende prioritering merkes tydelig. Kvinner får ikke den oppfølgingen de har krav på, og mange føler seg utrygge og alene i en av livets mest sårbare faser.

Barseltiden er krevende, og manglende støtte kan få alvorlige konsekvenser for både psykisk og fysisk helse. Jordmødre kjenner på samvittigheten – vi vet hva som burde vært gjort, men får ikke tid og ressurser til å gjøre det.

Mange opplever utbrenthet og forlater yrket, noe som ytterligere forverrer bemanningskrisen. Resultatet er en ond sirkel som går ut over både familier og fagfolk – på kort og lang sikt.

Vi etterlyser handling

Vi i Den norske jordmorforening etterlyser handling bak ordene. Skal vi sikre trygghet og kvalitet i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen, må det tilføres tilstrekkelige ressurser.

Rutiner for bemanning må følges opp i praksis, og det må være nok jordmødre på jobb – både på sykehus og i kommunen. Finansieringsordningene må støtte opp under faglig kvalitet, ikke bare effektivitet. Jordmødre må få tid og rom til å utøve sitt fag slik det er ment – med tilstedeværelse, omsorg og faglig trygghet.

Vi står ved et veiskille. Skal vi fortsette å være et foregangsland for god fødselsomsorg, må de konkrete tiltakene i Helse- og samhandlingsplanen følges opp så vi ikke får en gjentagelse av Stortingsmelding 12, En gledelig begivenhet – og at den blir lagt i skuff.

Disse ni lederne ved Den norske jordmorforening signerer innlegget:

Lena Henriksen, leder

Eline Skirnisdottir Vik, 1. nestleder

Katrine Holm Lamo, 2. nestleder

Ingvild Hersoug Nedberg, leder, Faglig etisk utvalg

Linda Auran, regionleder Midt

Kari Ann Jørdre, regionleder Sør

Siri von Krogh, regionleder Sør Øst

Nina Flugsrud, regionleder Øst

Silje Fraas Øren, regionleder Vest

Read Entire Article