Hva har kokosnøtter, drittunger og Kamala Harris til felles? De får Trump til å rive seg i håret, ifølge eksperter.

1 month ago 32



Kamala Harris-kampanjen har fått en opptur takket være en kokosnøtt og et drittunge-stempel. Ja, du leste riktig.

Kamala Harris har flaks med å trenden på Tiktok tidlig i valgkampen. Foto: Nathan Howard, Reuters/NTB

Publisert: 24.07.2024 05:37

Kortversjonen

– Jeg vet ikke hva som feiler dere unge. Dere tror dere bare falt ned fra et kokosnøttre?!

Det sa visepresident Kamala Harris under en tale hun holdt i Det hvite hus i fjor. Hun fortalte publikum hva moren alltid pleide å si til henne.

Republikanerne gikk umiddelbart til verks og spredte klippet på sosiale medier. Den absurde sammenligningen og Harris’ intense latter passet perfekt til et narrativ om at visepresidenten er helt kokos – og kanskje litt full.

Men nå angrer nok republikanerne på at de gjorde øyeblikket viralt.

For spygrønne videoer av Harris’ sitat er blitt kombinert med musikk fra popikonet Charli XCX. Nå har historien om at Harris er en «brat» som falt ned fra et kokosnøttre tatt over Tiktok. Visepresidenten reposter selv noen av innleggene.

Dette er gull verdt for valgkampen hennes, mener Gunn Enli, prodekan i medievitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO). Man skal ikke undervurdere hvor mektig Harris’ kokosnøttre og brat-stempel kan bli i valgkampen, sier hun.

«Kamala ER brat»

For lesere som ikke er kronisk online, kan det kanskje virke litt rart. Hva er en brat? Kort sagt: En livsstil.

Begrepet, som på norsk betyr drittunge, spredte seg på sosiale medier etter at popikonet Charli XCX ga ut albumet «Brat» i juni.

Den jenta som er litt rotete, liker å feste, og sier dumme ting av og til. Veldig ærlig, direkte, litt ustabil og rampete – slik definerer popsangeren en ekte brat.

Det kan kanskje virke som en negativ fremstilling. Men på Tiktok omfavnes begrepet som feministisk frigjøring.

Og med en gang du har skjønt hva en brat er, så kan du bli president. I hvert fall ifølge brukere på Tiktok.

Så har visepresidenten skjønt det? Presidenten av brats, Charli XCX har talt:

Siden har en av Harris’ brukere på X endret bakgrunnsbilde til et som ligner på popsangerens grønne albumcover.

Nå mener flere tiktokere at dersom Harris vinner valget, så er det takket være kokosnøtter og Charli XCX.

1 av 3Foto: Mario Anzuoni, Reuters/NTB

En kan for eksempel se videoer på Tiktok som forestiller at Harris faller ned fra et kokosnøttre og inn i Det ovale kontor.

Flere demokrater har brukt bilder eller emojier av kokosnøtter for å vise støtte til Harris. Senator i Hawaii, Brian Schatz, tok det et steg lengre da han delte et bilde av seg selv i et kokosnøttre.

Trenden er et mektig virkemiddel for demokratenes valgkamp, mener Gunn Enli. UiO-prodekanen forsker på sosiale mediers innflytelse i valgkamper.

MemesMemesEt bilde eller en video med et humoristisk budskap som spres på nettet. og trender er en effektiv måte å forme og spre ideer på. Ofte får disse ideene godt fotfeste i resten av samfunnet, sier Enli.

Et nytt image

Og memes er kanskje et enda sterkere virkemiddel i årets valgkamp. For en økende del av befolkningen får nyhetene sine fra sosiale medier, som Tiktok.

– For unge som ikke følger like mye med på tradisjonelle nyheter, er Tiktok i stor grad med på å forme politiske holdninger, sier Enli.

Rådgiver i Civita, Eirik Løkke, har pekt på at Harris er nødt til å endre imaget sitt dersom hun skal vinne valget i høst.

Med kokosnøtten og brat-status er hun på god vei, mener både Løkke og Enli.

– Dette var midt i blinken for Harris. «Operasjon kokosnøtt» gjør at hun fremstår som en gøyal og fresh kandidat, sammenlignet med Trump. Det kan være avgjørende for henne i valget.

En ny meme-stjerne

Starten på valgkampen må sies å ha gått bra for Harris. Etter at president Joe Biden trakk seg fra valgkampen, har pengene strømmet inn til demokratenes valgkampkasse.

Fra søndag ettermiddag til mandag kveld samlet partiet inn 1,1 milliard kroner. Det er rekord.

Det kommer godt med i en dyr valgkamp. Men kanskje Harris ikke trenger å bruke alle pengene på reklame? Hun har allerede fått massiv gratis PR på Tiktok.

Da kampen sto mellom Donald Trump og Joe Biden, var det Trump som var meme-kongen og nøt godt av gratis reklame.

Nå ser det ut til at Harris seiler opp som meme-dronning. Det får Trump til å rive seg i håret, tror Enli og Løkke.

– Trump skulle nok ønske det var han som fikk gratis reklame ved å trende på Tiktok. Nå frykter nok republikanerne at Harris får overtaket på sosiale medier, sier Enli.

Read Entire Article